Gotovo 100.000 poziva dosad primljeno na donatorski telefon Hrvatskog Caritasa za pomoć stradalima u potresu u Banovini

Podijeli

Donatorski telefonski broj Hrvatskog Caritasa 060 9010 od 29. prosinca do 11. siječnja registrirao je gotovo 100.000 poziva hrvatskih građana koji su željeli na taj način izraziti solidarnost i pomoći stanovnicima Petrinje, Siska, Gline i okolnih mjesta pogođenih razornim potresom potkraj prosinca prošle godine, donosi IKA…

Hrvatski Caritas zahvaljuje svima koji su se na ovaj način, pozivima sa svojih fiksnih ili mobilnih uređaja, odazvali apelu za pomoć našim sugrađanima na potresom pogođenim područjima. Sretni su također zbog najave kako će Vlada Republike Hrvatske osloboditi plaćanja PDV-a donacije namijenjene pomoći stradalnicima u potresu očekujući da će to uključiti i PDV koji se naplaćuje na telefonske pozive putem donacijskih telefona.
Vjeruju kako će se i hrvatski teleoperateri, kojima je ovih dana uime Hrvatskog Caritasa zamolbu za odreknuće troškova po prometu iz svojih mreža prema humanitarnom broju 060 9010 uputio ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, dobrohotno odazvati pozivu, i na taj način uključiti u nastojanja cijele zajednice da se potresom pogođenom stanovništvu Banovine čim prije i učinkovitije omogući žurna pomoć i obnova svakodnevnog života.

Ohrabruju nas i oduševljavaju razmjeri dobrote, solidarnosti i poduzetnosti koje ovih dana izražavaju pojedinci, skupine, župe, udruge, obrtnici i tvrtke diljem Hrvatske, ali i inozemstva. Svi žele pomoći, svatko želi bar na neki način pridonijeti dobroj, pravoj stvari. A pravodobna, žurna pomoć, makar i putem jednog telefonskog poziva, osobi ili obitelji u ovakvoj nevolji nedvojbeno je prava stvar u pravo vrijeme“, potvrđuje ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, koji je protekla gotovo dva tjedna proveo obilazeći potresom pogođena područja i njihove stanovnike.

Hrvatski Caritas u suradnji s Caritasom Sisačke biskupije te uz potporu mreže Caritasa Europa i Caritasa Internationalis prikupljenim sredstvima nastavlja pomagati stradalnicima od potresa u projektima žurne pomoći, ali i stambenog zbrinjavanja, pripreme toplih obroka i nabave građevinskog materijala.

Program pomoći Hrvatskog Caritasa stradalnicima u potresu u Banovini može se i dalje podupirati:

  • online uplatama putem mrežne stranice Hrvatskog Caritasa caritas.hr
  • uplatama na račun: IBAN: HR0523400091100080340; poziv na broj: 12-20; za uplate iz inozemstva SWIFT/BIC: PBZGHR2X – kod Privredne banke Zagreb, Radnička c. 50
  • kao i pozivima na donatorski telefon: 0609010 (6,25 kn po pozivu; PDV uključen).

L.K.


Podijeli