Gotov sastanak Znanstvenog savjeta: Zbog novog soja virusa ništa od popuštanja mjera?

Kolege iz HZJZ-a su javili kako imaju preliminarne rezultate za 8 bolesnika, ali oni će o tome detaljnije izvijestiti javnost. Ovo što smo našli nije nikakvo iznenađenje...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Znanstveni savjet Vlade Republike Hrvatske okupio se u Banskim dvorima, a sastanak je vodio Andrej Plenković. Očekivalo se da se donese odluka o popuštanju mjera od 15. veljače, do kada su na snazi postojeće mjere…

“Mjere nisu bile glavna tema razgovora, bili smo fokusirani na prisutnost novog soja koronavirusa u Hrvatskoj i svojevrsnoj opasnosti koju on predstavlja. Treba biti na oprezu”, ustvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš.
Kazao je i kako se na Savjetu razgovaralo o serološkim istraživanjima koja su već počela, ali i o cjepivu.
“Svi naglašavaju da se treba cijepiti onim cjepivom koje je raspoloživo, sva tri su sigurna i sprečavaju teže oblike bolesti i smrt. To nam je i najvažnije”, rekao je.

Upitan hoće li biti ublažavanja postojećih epidemioloških mjera, Beroš kaže kako na to pitanje nema jednoznačnog odgovora i da će se o tome još razgovarati.

“Ono s čim se svi slažemo je da mjere nećemo pooštravati”, poručio je.

Na pitanje o cijepljenju preko reda, vezano za slučaj zagrebačkog rektora Borasa koji je cjepivo protiv koronavirusa dobio slučajno se našavši kod stomatologa, Beroš je kazao da cijepljenje preko reda osuđuje i da cjepivo treba osigurati najugroženijima.

“Ako je takvih slučajeva bilo još, a to ćemo istražiti, to nije poremetilo plan cijepljenja. Ono zasada ide prilično dobro, zapravo, neočekivano dobro”, rekao je Beroš, prenosi dnevnik.hr.

Situacija bolja, ali..

Kako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj iz dana u dan ipak sve bolja, očekivalo se popuštanje mjera od 15. veljače. No najnovije otkriće o pojavi britanskog soja virusa u Hrvatskoj moglo bi utjecati na odluke savjeta. Naime, prema dosadašnjim spoznajama, taj je soj virusa skloniji bržem širenju.

Šefica Infektivne klinike Alemka Markotić komentirala je pojavu britanskog soja koronavirusa u Hrvatskoj.

“Kolege iz HZJZ-a su javili kako imaju preliminarne rezultate za 8 bolesnika, ali oni će o tome detaljnije izvijestiti javnost. Ovo što smo našli nije nikakvo iznenađenje”, kazala je.

Proteklog su se vikenda i mladi na neki način usprotivili mjerama organizirajući masovna okupljanja na otvorenom diljem zemlje. Policija je izašla na intervencije, ali tvrdi kako nije bilo kršenja mjera na tim okupljanjima.

Plenković se oglasio i na twitteru

 

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 + dva =