Gospa Loretska – papa Ivan XXIII. isprosio blagoslov II. vatikanskom saboru

Papa Benedikt XV. proglasio je 1920. Loretsku Gospu zaštitnicom zrakoplovaca...

Podijeli

Među velika marijanska svetišta spada i ono u talijanskom gradiću Loretu (provincija Ancona, Marche). Svetište u Loretu još i danas godišnje posjeti preko milijun hodočasnika. Njega su pohodili i mnogi sveci kao sv. Brigita, sv. Ivan Kapistran, sv. Karlo Boromejski, sv. Franjo Ksaverski, sv. Alfonz Liguori i sv. Mala Terezija. Svetište Loretske Gospe pohodio je 4. listopada 1962., tjedan dana prije početka II. vatikanskog sabora, i papa Ivan XXIII. da bi isprosio blagoslov saboru…

U pobožnom vjerničkom puku postoji predaja kako su nazaretsku kućicu Svete obitelji, u kojoj se Marija rodila, odrasla i primila anđelovo navještenje i u kojoj je Isus proveo djetinjstvo, anđeli prenijeli 10. svibnja 1291. na Trsat, gdje se i danas nalazi glasovito svetište Majke Božje od Milosti. Prema predaji, anđeli su tri godine kasnije, na današnji dan, 10. prosinca 1294., prenijeli svetu kućicu preko Jadrana u Loreto kod Ancone. Tamo je sagrađena bazilika i razvilo se veliko marijansko svetište, u kojem su se proteklih stoljeća dogodila mnoga čudesa ozdravljenja i obraćenja.

Mjesto je, prema predaji, dobilo ime ili po lovorovim šumama ili po vlasnici zemljišta Laureti. U loretskom svetištu nastale su i glasovite Lauretanske litanije koje su uz krunicu najpoznatija marijanska molitva. Papa Benedikt XV. proglasio je 1920. Loretsku Gospu zaštitnicom zrakoplovaca, a štuju je piloti, zrakoplovne posade, zračne snage, letači, graditelji, konstruktori i mnoge biskupije, naselja, župe, crkve i kapele širom svijeta i hrvatskih krajeva (Kuna Pelješka, Arbanasi kod Zadra, Primošten).

L.K.

Podijeli