Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Ovogodišnji prosinac u Australiji jedan je od najtoplijih do sada zabilježenih, objavila je u petak državna meteorološka služba, a toplinski val prate zdravstvena upozorenja, zabrane paljenja vatre na otvorenom i mase ljudi koji predah od vrućina traže na australskim plažama…

Kao najtoplije mjesto u zemlji gradić Marble sa 174 stanovnika na dalekom sjeverozapadu zabilježio je u četvrtak najvišu temperaturu ikad izmjerenu, čak 49,1 celzijev stupanj, a meteorolozi najavljuju da će se toplinski val proširiti prema jugu i da bi veliki gradovi Sydney, Melbourne i Adelaide mogli zabilježiti prosječno 16 celzijevih stupnjeva višu temperaturu od prosjeka.

Glavni grad Canberra u subotu se pripremao za rekordnih prosinačkih 39 stupnjeva Celzija.

“Bit ćemo svjedoci rušenja prosinačkih temperaturnih rekorda”, kaže meteorologinja Diana Eadie i dodaje da se vrhunac toplinskog vala u najgušće naseljenim dijelovima zemlje očekuje ovaj vikend.

Prosinac na južnoj polutki označava početak ljeta, a siječanj i veljača mogu biti još topliji.

Za većinu od 25 milijuna Australaca koji žive na obali ljeto u pravilu znači odmor na plaži i gledanje kriketa.

No neuobičajeno visoke temperature pojačavaju osjećaj iscrpljenosti poljoprivrede koja se oporavlja od sušne godine.

“Većina poljoprivrednika imala je nešto kiše pred Božić no taj će učinak nestati s ovim toplinskim valom. Voda je problem”, kaže Laureta Wallace, glasnogovornica Nacionalnog udruženja poljoprivrednika.

Meteorološki zavod objašnjava toplinski val kombinacijom toplog zraka koji stiže sa sjeverozapada prema gusto naseljenom jugoistoku zemlje u koji ne dolaze hladniji vjetrovi koji odnose tu vrućinu.

Upozorenja za najekstremniji toplinski val obuhvatila su za sljedeća tri dana Sydney, a dijelovi grada udaljeniji od obale mogli bi zabilježiti i 40 stupnjeva Celzija.

Čitavi New South Wales obuhvaćen je vrlo visokom opasnošću od izbijanja požara.

Toplinski val manjeg intenziteta u susjednoj Victoriji proširit će se prema jugu sve do Melbournea.

Zdravstvene službe izdale su upozorenja nakon što je toplinski val pogoršao kvalitetu zraka u zemlji.

T.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − 4 =