Glavni državni odvjetnik potvrdio da je i on član masonske lože pa optužio Gabrića: “Pokušavao je utjecati na tijek postupka”

MASON...Član masonske lože Veliki Orijent Hrvatske...

Glavni državni odvjetnik
Glavni državni odvjetnik
Podijeli

Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik, potvrdio je za dnevnik.hr da je član masonske lože Veliki Orijent Hrvatske. Tvrdi, međutim, da je napustio udrugu koju vodi Nikica Gabrić još u listopadu 2018. godine…

“Mogu potvrditi da sam početkom ožujka 2018. godine pozvan pristupiti udruzi koja se bavi slobodnim zidarstvom, tzv. masonima, odnosno udruzi građana Veliki Orijent Hrvatske. Nakon što sam sredinom ožujka 2018. godine primljen u tu udrugu, kojoj tada na čelu nije bio Nikica Gabrić, sudjelovao sam na još jednom sastanku članova”, odgovorio nam je Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik, na upit je li točno da je član masonske lože, što je objavio tjednik Nacional.

Jelenić ističe da je u listopadu 2018. godine, zajedno s još nekolicinom članova, napustio udrugu kojom rukovodi Nikica Gabrić. Kaže, naime, da su ti članovi osnovali novu osnovali istovrsnu udrugu. Te je udruge i danas član.

“Od kraja ožujka 2018. godine pa do danas zbog brojnih poslovnih obveza ni na koji način ne sudjelujem niti u radu udruge Nikice Gabrića iz koje sam istupio, a ni u radu novoosnovane istovrsne udruge”, kaže Jelenić.

Što se pak tiče predmeta pokušaja iznude, za što je nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, Jelenić kaže da je o tome dobio informaciju od svog zamjenika Mladena Bajića, “koji je kao prijatelj oštećenika Nikice Gabrića zaprimio njegovu dojavu o počinjenju kaznenog djela iznude na njegovu štetu”.

“Radi nužnosti osiguranja žurnog postupanja jer je to iz dojave tako proizlazilo, tijekom vikenda sam s nadležnim državnim odvjetnikom dogovorio dolazak oštećenika u službu dežurstva tog državnog odvjetništva, obavio kratak razgovor s oštećenikom u kojem mi je on potvrdio sumnju na počinjenje kaznenog djela te je potom nadležno državno odvjetništvo nastavilo svoje postupanje zaprimanjem formalne kaznene prijave i poduzimanjem drugih radnji za koje je nadležno”, kaže Jelenić.

Dodao je da je tijekom predistražne faze postupka, a s obzirom na to da je oštećenik, bilo izravno preko njega, bilo putem nadležnog državnog odvjetnika, “pokušavao utjecati na njegov tijek (iz njemu znanih motiva)”, što Jelenić, kaže, nikako nije mogao dopustiti “zbog očuvanja zakonitosti postupanja”, suglasio se s nadležnim državnim odvjetnikom da se ne poduzimanju mjere radi zabrane izlaženja časopisa jer za to ne postoji zakonska osnova.

Također je, kaže, zatražio da se i u ovom predmetu, kao i u svakom drugom, postupa jedino i isključivo temeljem zakona, odnosno da se primjena posebnih dokaznih radnji ne proširuje na osobe za koje ne postoje nikakve sumnje da sudjeluju u tom ili nekom drugom povezanom kaznenom djelu, te da se ne predlaže istražni zatvor ako za to ne postoje zakonske osnove. Napominje da je odluka o uhićenju osumnjičenika isključiva odluka policije, na koju državni odvjetnik niti smije niti može utjecati.

“Napominjem da nisam utjecao na rad nadležnog državnog odvjetništva u ovom kaznenom predmetu, kako se to ukazuje u članku tjednika Nacional. Navedeni predmet nije u nadležnosti Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i meni, kao glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske, cilj je da se sve radnje u ovom, i svakom drugom predmetu, poduzmu i provedu sukladno zakonu, a što čini svaki državnoodvjetnički dužnosnik i službenik. Ujedno, svi prikupljeni dokazi tijekom istrage bit će dostupni obrani, a ako dođe do podizanja optužnice, i sudu i javnosti tijekom rasprave”, kaže Jelenić.

Što se pak tiče udruge koje je član, kaže da se ne radi o tajnoj ili polutajnoj organizaciji, već o udruzi građana registriranoj sukladno hrvatskim zakonima. Podatak o članstvu u toj udruzi individualna je stvar svakog člana, pri čemu je samo član osobno ovlašten taj podatak učiniti javnim.

“Dužnost pomaganja među članovima nikako ne uključuje pomoć koja bi bila protuzakonita niti je bilo koji akt udruge, kodeks ili pravila o radu iznad zakona ili u suprotnosti sa zakonom te ne smije biti iznad zakona ili u suprotnosti s njim”, kaže Jelenić.

“Članstvo u toj udruzi ne stavlja Dražena Jelenića ni osobno ni kao Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske ni u kakav veći ili drugačiji potencijalni sukob interesa negoli, na primjer, kazneni postupci u kojima su okrivljenici ili žrtve državni odvjetnici kao članovi organizacije kojoj je na čelu. U dosadašnjem radu, do spomenutog predmeta pokušaja iznude, nije se ni osobno ni kao Glavni državni odvjetnik susretao s članovima udruge kao okrivljenicima ili žrtvama, pri čemu je i tom predmetu, u mjeri u kojoj je bio upoznat i informiran, pristupio kao svakom drugom kaznenom predmetu”, stoji u odgovoru glavnog državnog odvjetnika, donosi dnevnik.hr…

T.H.


Podijeli