Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Građanska inicijativa ‘Istina o Istanbulskoj’ u ponedjeljak je u APIS-u (Agencija za podršku informacijskim sustavima) trebala izvršiti uvid u potpise prikupljene za raspisivanje referenduma, ali je odbila tu mogućnost, tvrdeći da pod uvjetima koji su im danas ponuđeni ne bi bila moguća stvarna, već samo parcijalna provjera…

Predstavnica Inicijative Kristina Pavlović izjavila je da su njihovi volonteri više od mjesec dana nakon što je Ministarstvo uprave objavilo rezultate konačno dobili mogućnost dolaska u APIS kako bi provjerili potpise koje je ta tvrtka proglasila nevaljalima.

No, tek su na sastanku u APIS-u koji je potrajao tri sata saznali pod kojim bi uvjetima mogli izvršiti uvid, primjerice da ne mogu koristiti kemijske olovke za evidenciju i da ne mogu dobiti fotokopije što bi im bio jedini način da usporedbom sa svojim podacima vide je li netko nakon predaje knjižica u Sabor nešto u njih dopisivao s obzirom da je u nekoliko mjeseci od zatvaranja kutija u Saboru do otvaranja u APIS-u došlo do razlike u broju knjiga u više kutija.

Ne smije se provjeravati potpise koji su odbačeni radi nesavršenosti rukopisa

Doznali su također da im se osporava pravo na mogućnost provjeravanja onih potpisa koji su odbacivani radi nesavršenosti rukopisa, odnosno zbog nečije subjektivne procjene čitkosti ili nečitkost pri čemu se, drže, ignorirala želja potpisnika za referendumom.

Pavlović je ispred zgrade APIS-a rekla kako su se uvjerili da pod tim uvjetima i ograničenjima nije moguća stvarna provjera, odnosno da bi ona bila nepotpuna i ne bi otkrila ono što bi trebao biti cilj provjere, a to je saznati koliko birača želi referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije

Ustvrdivši kako je netko premještao knjižice tijekom ljeta, a sad im ne daju mogućnost kontrole, Pavlović je zaključila da je iz svega očito da kod Vlade nema želje za stvarnom transparentnošću.

Vlada se ponaša kao prodavač rabljenih auta

“Vlada se ponaša kao prodavač rabljenog automobila koji želi pokazati auto samo izvana, a ne želi nikome pokazati unutrašnjost auta, ni motor niti servisnu knjižicu”, rekla je Pavlović.

Inicijativa traži da Hrvatski sabor njihove potpise koje su za raspisivanje referenduma prikupljali od 13. do 27. svibnja, da na novu neovisnu provjeru Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) ali uz njihove promatrače.

Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj prema podacima Ministarstva uprave nije uspjela prikupiti potreban broj od 374.740 valjanih potpisa da bi se raspisao referendum. Naime, Istina o Istanbulskoj predala je 390.916 potpisa, ispravnih je bilo 345.942, a neispravnih 44.974.

Pavlović kaže da su od Ministarstva uprave bezuspješno tražili odgovor koliko od 33.500 potpisa, što je većina navodno nevažećih potpisa, ima nečitkih a koliko nadopunjavanih. Tvrde da su takvi potpisi proizvoljno proglašavani nevažećima. Za isti rukopis kojim su ispisivani ime i prezime u knjižice, Pavlović kaže da su volonteri često zbog gužve upisivali podatke.

Priopćenje Inicijative u cijelosti:

Danas, 26. studenog, više od mjesec dana nakon što je Ministarstvo uprave objavilo rezultate, naši volonteri građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” konačno su dobili mogućnost dolaska u APIS kako bi provjerili potpise koje je ta tvrtka proglasila nevaljanima. Tek smo jutros na sastanku u APIS-u koji je trajao gotovo tri sata saznali što APIS i MURH smatraju pod uvidom i pod kojim bismo uvjetima mi mogli vršiti taj uvid.

Saznali smo da ne možemo koristiti kemijske olovke za evidenciju. Fotokopije naših knjižica nam ne žele dati, što bi nama bio jedini način da usporedbom s našim podacima vidimo je li netko nakon naše predaje knjižica u Sabor nešto u njih dopisivao, s obzirom da je u onih nekoliko mjeseci od zatvaranja kutija u Saboru do otvaranja u APIS-u došlo do razlike u broju knjiga u više kutija. Isto tako, saznali smo da nam se osporava pravo i mogućnost provjeravanja onih potpisa koji su odbacivani radi nesavršenosti rukopisa odnosno zbog nečije subjektivne procjene (ne)čitkosti, pri čemu se ignoriralo ono što je objektivno, a to je volja i želja tog potpisnika za referendumom, što je zapravo i smisao prikupljanja potpisa.

Uvjerili smo se, dakle, da pod ovim uvjetima i ograničenjima nije moguća stvarna provjera, odnosno da bi ona bila nepotpuna i ne bi otkrila ono što bi trebao biti cilj provjere, a to je saznati istinu, saznati koliko birača u RH želi referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije. Vlada, dakle, nije dala promatrače, netko je premještao knjižice tijekom ljeta, a sada nam ne daju mogućnost kontrole. Iz svega je očito da kod Vlade RH nema želje za stvarnom transparentnošću.

Vlada se ponaša kao prodavač rabljenog automobila koji želi pokazati auto samo izvana, a ne želi nikome pokazati ni unutrašnjost auta, ni motor niti servisnu knjižicu. Što Vlada skriva? Iz svega dosad učinjenog jasno je da ne možemo u nju imati povjerenja, a ova današnja farsa samo to potvrđuje. Mi kao građanska inicijativa imamo dužnost i obvezu opravdati povjerenje gotovo 400 tisuća građana koji su nama povjerili svoje potpise. Stoga ćemo se i dalje boriti da se utvrdi istina o stvarnom broju potpisa i da se izvrši demokratsko pravo i volja građana.

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

pet × 1 =