GENERALSKI ZBOR podigao spomen ratnom zapovjedniku Ivanu Koradeu, položili vijence i zapalili svijeće!…FOTO…

Ne znam, ali se pitam, jesmo li mi dio tog odgovora, gluhi da čujemo vapaj, nesposobni da osjetimo patnju bližnjega, slijepi osim za vlasite probitke. Ma kako potreseni i zbunjeni mi smo tu uz tebe...

Generalski zbor
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Na groblju u Petrovoj Gori-Lobor na kojem je sahranjen general bojnik Ivan Korade, ratni zapovjednik »Puma« , Generalski zbor je na njegovom grobu ugradio spomen logo Generalskog zbora uz koji se nalazi i uklesani logo sedme (7) ratne gardijske brigade “Pume” kojoj je Korade bio ratni zapovjednik, a koja je 1995 godine, prva u VRA Oluja 1995 godine stigla na kninsku tvrđavu i zajedno sa svojim zapovjednikom Ivanom Koradeom podigla pobjednički Hrvatski stijeg.

Generalski zbor je u prigodi 10 obljetnice tragične smrti Ivana Koradea, na njegov grob položio vijenac i zapalio svijeću zajedno sa suprugom Ivana Koradea.

Također je Generalski zbor položio vijenac i zapalio svijeće te se pomolio na grobu tada, tog tužnog dana za cijelu Hrvatsku, tragično stradalih.

Uredništvo Braniteljskog portala izražava nadublju sućut obiteljima svih tragično nastradalih.

Prisjetimo se te tragične i tužne 2008 godine…

Posljednjem ispraćaju Ivana Koradea, uz članove obitelji prisustvovalo je te tragične i tužne 2008 godine dvjestotinjak mještana, među kojima desetak pripadnika Hrvatskog generalskog zbora predvođenih tadašnjim predsjednikom Marinkom Krešićem, suborci i prijatelji, pok. Slobodan Lang bivši savjetnik predsjednika RH, Ljubomir Česić Rojs, hrvatski političar i umirovljeni general,  Željko Sačić, bivši zapovjednik Specijalne policije i odvjetnik Željko Olujić i general Ivan Bobetko.

Posljednjem ispraćaju 2008 g. Ivana Koradea, uz članove obitelji prisustvovalo je dvjestotinjak mještana među kojima desetak pripadnika Hrvatskog generalskog zbora predvođenih predsjednikom Marinkom Krešićem, suborci i prijatelji, pok. Slobodan Lang bivši savjetnik predsjednika RH, Ljubo Česić Rojs, hrvatski političar i umirovljeni general, Željko Sačić, bivši zapovjednik Specijalne policije, odvjetnik Željko Olujić i general Ivan Bobetko.

– Dragi Ivan, dragi generale, dragi prijatelju, samo Bog ima oči koje vide u naše srce, samo on razaznaje svijetle i tamne strane naše prirode i samo on može do kraja proniknuti u razloge naše duše. Mi koji smo te poznavali, družili se s tobom, ratovali u domovinskom ratu, a mnogi od nas su te voljeli, stojimo tu na tvojim otvorenim grobom nijem i od tuge shrvani pitanjem, zašto Ivane, zašto hrvatski generale? Što se to dogodilo da ti se slomi srce, da te obuzme tuga, da te obuzme tama.

Tebe koji si u Domovinskom ratu izrastao u istinskog heroja, prošao najteža ratišta, prkosio teškom ranjavanju i prvi na kninskoj tvrđavi razvio hrvatsku zastavu. Ne znam, ali se pitam, jesmo li mi dio tog odgovora, gluhi da čujemo vapaj, nesposobni  da osjetimo patnju bližnjega, slijepi osim za vlasite probitke. Ma kako potreseni i zbunjeni mi smo tu uz tebe – poručio  je tada nad otvorenim Koradinim grobom, brigadir Zdravko Vladanović, tada tajnik Hrvatskog generalskog zbora.

Ističući kako su posljednji dani bili tužni i teški za Hrvatsku, ali i za Hrvatski generalski zbor, Marinko Krešić je tad izrazio veliko žaljenje zbog žrtava.

– Ipak iz ovog događaja, kazao je, proizlazi poruka hrvatskoj javnosti politici, a to je da su hrvatski branitelji definitivno poniženi i napušteni i da se ne bi ubuduće događale slične stvari, da se treba bolje pobrinuti za branitelje, ne privilegijama i novcima već moralnom potporom – rekao je tada 2008 godine Marinko Krešić.

Dodao je tada u svom govoru, te tužne 2008 godine, kako će Generalski zbor stajati iza svakog hrvatskog generala i onima kojima se  sudilo u Haagu.

Neka mu Bog bude blag i milostiv sudac – poručio je tada loborski župnik, Ivan Mikec, opraštajući se od Ivana Koradea.

Braniteljski portal/ FOTO

 

 

 

 


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

29 KOMENTARI

 1. Danas, je ravno (26.05.2017., – 26.05.2018.), od kako je prošla jedna godina – kako smo; ja i Ljuljana Korade posijetili grob od hrvatskog genarala Ivana Koradea. Bio je patak i ravno je bilo 19,00 sati. Ljiljana je kupila svijeće u obližnjem dučanu u Velikoj Veterničkoj, koje smo stavili na (tu) staru grobnicu – koja nije imala ni spomen ploču.

  PODIGLI SU SPOMENIK IVANU KORADEU, GENERALU KOJI U TOM GROBU NE LEŽI?!

  Godinama i mjesecima nitko nije dolazio na grob od Ivana Koradea, i kada smo mi došli – našli smo polegnuti križ na zemlji kraj grobnice. A svuda na okolo bile su hrpe smeća, i sve od trave je bilo zaraslo… Na Ljiljani sam vidio da je strašno bila nervozna…

  Taj dan prije nego što smo došli na grob od njenog supruga, ja i Ljiljana smo napravili intervyu – ja sam snimio naš razgovor, koji je trajao gotovo tri sata…

  Prije nekoliko mjeseci Ljiljana Korade, prijetila mi je – da će me ubiti, ja sam tu prijetnju snimio.. Tad je nisam prijavio policiji, niti to sad želim. Između ostaloga mi je i ovo rekla: da nikome se nije tako povjerila kao meni… A jedna od tajne je bila: da u toj grobnici ne leži njezin suprug.

  Sramotno je; što je Hrvatski generalski zbor podigao spomenik ubijenom hrvatskom generalu Ivanu Koradeu, a isto tako je sramotno od 7. gardijske brigade – Puma i njene udruge, koji su svi ostavili generala na “cjedilu”, a sad mu podižu spomenik u čast… Ja sam napiso knjigu na internetu – Tko je ubio generala Ivana Koradea.

  Ono što je najgore: Prije dvije godine u generalski Zbor je primljen Vladimir Šeks UDB-aš, koji ima čin generala bojnika, a zanimljivo je kako Zboru tada nisu smetale Šeksove riječi da “Gotovinu treba locirati, identificirati, uhititi i transferirati”. Milan Bandić iako nije aktivno sudjelovao u Domovinskom ratu. Naime, Pavle Miljavac je Bandića UDBA-ša proglasio počasnim članom generalskog Zbora, a iskaznicu mu je uručio Marinko Krešić.

 2. Počivao u miru Božjem !
  A vi kojima smeta,smirite se.
  Ovo je zasluga za ono što je dao za Domovinu,zato da svatko ima slobodu reći što god misli,pa i makar to bile gluposti i izljevi mržnje,što mongi to i čine.

  • Vjekoslave dobro si rekao kurvin sin Mesic je ubio Korada i drugi dvanaest generala ,kao sto je napravio hajku na Norca i osudio ga na visegodisnju robiju. I taj zlptvor Mesic ce jednom odgovarati za svoje zlocine!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četrnaest + osamnaest =