Generalni direktor Agencije za potporu i nabavu NSPA Peter Dohmen u posjeti MORH-u i OSRH

NATO Agencija za potporu i nabavu povezuje u jedinstvenu organizaciju NATO logistiku i potporne djelatnosti u postupcima javne nabave, pružajući integrirana rješenja za zemlje članice...

Foto: MORH / J. Kopi
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Predstavnici NATO Agencije za potporu i nabavu (NATO Support and Procurement Agency – NSPA), generalni direktor Peter Dohmen i direktor Upravljanja životnim ciklusom Rudolf Maus, boravili su u službenom posjetu Ministarstvu obrane i Oružanim snagama u četvrtak, 28. ožujka 2019., gdje ih je primio državni tajnik Zdravko Jakop…

“Ministarstvo obrane Republike Hrvatske prepoznaje vrijednost i značaj NSPA kao pouzdanog partnera uz čije se znanje, iskustvo i stručnost mogu ostvariti svi postavljeni ciljevi”, poručio je tom prilikom državni tajnik Jakop istaknuvši kako Oružane snage RH već koriste određene programe NSPA te da Agencija može pružiti potporu Hrvatskoj vojsci prilikom sudjelovanja u međunarodnim operacijama i vježbama.

Foto: MORH / J. Kopi

Na održanom sastanku s čelnicima NSPA, uz pomoćnika ministra za materijalne resurse Romana Mikulića, sudjelovali su predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH te Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva gospodarstva.

U svom izlaganju direktor Dohmen predstavio je aktivnosti Agencije, njezinu povijest, način upravljanja i strukturu, kao i portfelj te mogućnosti suradnje s Republikom Hrvatskom.

Istaknuo je kako je misija NSPA pružiti odgovarajuće, učinkovite i ekonomične akvizicije, uključujući nabavu naoružanja, logistiku, operativnu i sistemsku podršku i usluge Saveznicima, NATO vojnoj strukturi i partnerskim zemljama, pojedinačno i kolektivno, u vrijeme mira, kao i u krizno i ratno vrijeme te povećati sposobnost njihovih oružanih snaga, kontingenata i drugih relevantnih organizacija u skladu sa smjernicama Sjevernoatlantskog vijeća, a kako bi ispunile svoje temeljne zadaće.

Direktor Maus prisutnima je izložio koncept upravljanja životnim ciklusom pod jednim upravljačkim krovom “Od kolijevke do groba” (“Cradle to Grave”) te predstavio širok spektar sposobnosti NATO Agencije za potporu i nabavu.

NATO Agencija za potporu i nabavu povezuje u jedinstvenu organizaciju NATO logistiku i potporne djelatnosti u postupcima javne nabave, pružajući integrirana rješenja za zemlje članice.

Sjevernoatlantsko vijeće 1. travnja 2015. odobrilo je izmjene Povelje NATO Support Organisation-a uz uspostavu NSPA kao izvršnog tijela NATO Support and Procurement Organisation-a (NSPO), u čiji je rad uključeno svih 29 zemalja članica NATO Saveza, sudjelovanjem u nadzornom odboru NSPO-a, koje usmjerava i nadzire rad NSPA.

Tim promjenama proširen je opseg sposobnosti Agencije te je u široki skup sposobnosti uključena nabava velikih, multinacionalnih sustava naoružanja. Tri glavna stupa sposobnosti NSPA su Podrška operacijama i vježbama, Upravljanje životnim ciklusom (uključujući akvizicije velikih razmjera) i Usluge.

Sjedište Agencije je u Luksemburgu, a operativni centri nalaze se u Luksemburgu, Francuskoj, Mađarskoj i Italiji,priopćio je MORH.

M.M.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 4 =