Božo Galić odustao od kandidature za potpredsjednika HDZ-a te podržao Plenkovića i Anušića;Kovačeva Opcija za promjene predala potpise

Podijeli

Opcija za promjene predvođena Mirom Kovačem, kandidatom za predsjednika HDZ-a, Ivanom Penavom, kandidatom za zamjenika i Davorom Ivom Stierom, kandidatom za potpredsjednika stranke predala je prikupljene potpise za kandidature u središnjici HDZ-a. S druge strane, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić odustao je od ponovne kandidature te odlučio podržati aktualnog predsjednika stranke Andreja Plenkovića…

Galić je prikupio oko 7.000, a bilo mu je potrebno 6.500 potpisa. Iako je od kandidature odustao, glasove će predati u središnjici HDZ-a te će podržati Ivana Anušića, Plenkovićeva kandidata za potpredsjednika. Ivan Anušić je rekao da je župan Galić napravio potez kojem skida kapu, donosi narod.hr.

Penava je istaknuo da je to njegovo pravo, ali i da ga je iznenadilo s obzirom na običaj da župani i kandidati za svaku funkciju daju potporu ljudima iz svojeg kraja. Rekao je da ga iznenađuje to što ga se nije sjetio, te da mu je to prošlo kroz glavu, kako je možda riječ o dogovoru Plenkovića i Galića.

Komentirajući činjenicu da je njegov tim prikupio manji broj potpisa od Plenkovićevog, Miro Kovač je rekao da trenutačno nije riječ o broju potpisa, da su ispunili formu i da se na tome nisu htjeli iscrpiti. Dodao je da su i predsjednički izbori pokazali da broj potpisa ne mora biti odlučujući čimbenik. Na pitanje kako će izgledati kampanja, odgovorio je – pobjednička.

Stier je rekao da u kampanji žele sukobljavati ideje, a ne ljude, te izrazio uvjerenje da će ljudi izabrati promjene, a poslije izbora svi staviti glave skupa i zajedno pobijediti na parlamentarnim izborima. Tolušić je dodao da osobno smatra kako se HDZ mora vratiti na poziciju desnog centra, da Kovač ima puno veći koalicijski potencijal i da HDZ ne bi trebao ići u koalicije sa strankom koja im nije ideološki srodna.

Podsjetimo, kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač skupio je 17.002 potpisa. Vukovarski gradonačelnik i kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a Ivan Penava 16.718, a kandidati za potpredsjednike Davor Ivo Stier 16.283, Milijan Brkić 16.262 te Tomislav Tolušić 15.976 potpisa. Potpise je prikupio i Ivan Kujundžić – također za potpredsjednika stranke, preko 8000.

Rok za predaju potpisa za izbor predsjednika, zamjenika i četiri potpredsjednika HDZ-a je u petak do ponoći. Nakon toga slijedi provjera potpisa na uzorku od 10 posto potpisa, a službena kampanja kreće 2. ožujka.

Sadašnji predsjednik HDZ-a Andrej Plenković za novi mandat na čelu stranke prikupio je 45.792 potpisa, njegov kandidat za zamjenika stranke Tomo Medved 38.909 potpisa, Oleg Butković 36.390, Zdravka Bušić 33.256, Branko Bačić 33.442 te Ivan Anušić 35.115 potpisa.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je ujedno i kandidat za zamjenika predsjednika stranke ‘Opcije za promjene’ koju vode Miro Kovač i Davor Ivo Stier; proteklih je dana upozoravao kako ‘Opcija za promjene’ ima problema s prikupljanjem potpisa jer HDZ u stvarnosti nema ni polovicu od 211.000 članova, odnosno da možda ima i manje od 100.000 članova.

T.H.


Podijeli