(FOTO)SUPROTNO NAČELIMA NEUTRALNOSTI I NEPRISTRANOSTI- Crveni križ Općine Centar Sarajevo se pohvalio sudjelovanjem na prosvjedima protiv održavanja katoličke mise u sarajevskoj Katedrali…

SKANDAL ZA SKANDALOM...

Podijeli

U moru skandaloznih izjava, isticanja simbola propalog totalitarnog, zločinačkog, komunističkog režima, prikazivanja Hrvata kao ustaša i fašista i nazivanja svinjom kardinala Vinka Puljića, posebno se ističe i sudjelovanje Crvenog križa Općine Centar Sarajevo na prosvjedu protiv održavanja katoličke svete mise za žrtve Bleiburga i križnih puteva,prenosi dnevnik.ba…

Kako su i sami objavili na svom Instagram profilu, radi se o Višenamjenskoj terenskoj jedinici Crvenog križa Općine Centar Sarajevo koji su aktivno sudjelovali na prosvjedima pružajući osnovnu medicinsku podršku okupljenima, piše HMS.

Screenshot

Prosvjednici protiv katoličke mise i molitve za žrtve komunističkog režima, pri tom, nisu poštivali ni minimum propisnanih epidemioloških mjera, kao što su zabrana masovnih okupaljanja i držanja fizičke distance, što iz fotografija i videa je razvidno.

-(VIDEO) Sarajlije zaprijetile katolicima: ‘Nismo ludi napasti danas, vidjet ćete za nekoliko dana’…

Ako se pitate zašto bi sudjelovanje jedinice Crvenog križa na ovakvom prosvjedu bilo skandalozno onda ćemo vas upoznati s osnovnim načelima djelovanja te globalne humanitarne organizacije.

Naime, Crveni križ međunarodna je humanitarna organizacija sa sjedištem u Ženevi. Utemeljio ju je Henri Dunant. U svakoj državi postoji samo jedan nacionalni Crveni križ (koji se dijeli na gradske i općinske organizacije itd.), a nacionalna društva ujedinjuju se u Međunarodnu federaciju Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Uloga je Međunarodne federacije pomaganje razvoja humanitarnih djelatnosti nacionalnih društava, koordinacija njihovim operacijama pomoći žrtvama prirodnih katastrofa (potresi, poplave, požari…), te da se brine za izbjeglice izvan područja sukoba, što nema nikakvih dodirnih točaka sa ovim skandaloznim izlaskom pripadnika Crvenog križa Općine Centar Sarajevo na prosvjedu protiv održavanja katoličke svete mise za žrtve Bleiburga i križnih puteva.

screenshot-instagram–Skandalozan izlazak djelatnika Crvenog križa u Sarajevu na prosvjed protiv katoličke mise za ubijene žrtve na Bleiburgu. Ovo je nezabilježen slučaj u povijesti postojanja Crvenog križa.

Ovo je nezabilježen slučaj u povijesti postojanja Crvenog križa.

Prihvaćanjem sedam načela Crvenog križa koja su usvojena na 20. međunarodnoj konferenciji u Ženevi 1965. godine, države su obvezne u svako doba poštovati privrženost svih sastavnih dijelova Osnovnim načelima Pokreta, a njihovim isčitavanjem dolazimo do merituma, odnosnog skandaloznog pojavljivanja Crvenog križa Općine Centar Sarajevo na prosvjedu protiv održavanja svete mise u sarajevskoj Katedrali.

Tih sedam načela glasi: humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

U pojašnjenju načela neutralnosti stoji da se Pokret Crvenog križa, kako bi sačuvao povjerenje sviju ne opredjeljuje u raspravama vjerske, klasne, rasne ili političke prirode što svakako nije slučaj s današnjim skupom takozvanih antifašista u Sarajevu koji su promovirali komunističku totalitarnu ideologiju te uputili poruke netrepeljivosti prema Hrvatima i katolicima.

Također, načelo nepristranosti pojašnjava da Crveni križ ne pravi razliku prema klasi ili rasi pojedinaca, te nastoji ublažiti njihove patnje vođen samo njihovim potrebama što svakako nije slučaj s pojavljivanjem Terenske jedinice CK Općine Centar Sarajevo.

Ostaje vidjeti hoće li više instance Crvenog križa u FBiH i BiH i šire, reagirati na ovakvo skandalozno djelovanje spomenute Jedinice iz Općine Centar te hoće li Međunarodni Crveni križ adekvatno sankcionirati ovakvo nedopustivo svrstavanje suprotno načelima neutralnosti i nepristranosti,. Stoga se ovaj skandalozan izlazak Crvenog križa na prosvjed protiv katoličke mise u Sarajevskoj katedrali, zasigurno može nazvati jedinstvenim slučajem u povijesti postojanja Crvenog križa, čiji su djelatnici prekršili sva načela koja su im propisana i za svaku je osudu.

Crveni križ BiH se sad može pokušavati ispričati za ovaj smišljen i skandalozan potez , ali tu opravdanja nema. Za ovaj izlazak djelatnika Crvenog križa  ko je suprotno načelima neutralnosti i nepristranosti, sankcije moraju doći iz samog vrha-Međunarodnog Crvenog križa u Ženevi.

crveni križ Sarajevo-screenshot-nedopustivo svrstavanje suprotno načelima neutralnosti i nepristranosti Crvenog križa Općine Centar Sarajevo na prosvjedu protiv održavanja katoličke svete mise u Sarajevskoj katedrali za nehumano i bez suda ubijene  žrtve.

Osnivaču Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Henryju Dunantu godine 1901. norveški parlament dodijeljuje prvu Nobelovu nagradu za mir, koju je podijelio s Frédéricom Passyem (iz Francuske mirotvorne udruge). Dunant se nije vratio bogatstvu i raskoši što mu je omogućavala Nobelova nagrada i mnoge druge ponude koje su mu slala humanitarna društva i pojedinci. Nije zadržao novac za sebe, već ga je poklonio Crvenom križu i drugim humanitarnim organizacijama za pomoć siromašnima. Ostao je u staračkom domu u Heidenu gdje je 1910. godine umro.

Dunantova ideja proširila se cijelim svijetom, pa danas Međunarodni pokret Crvenog križa broji 192 međunarodno priznata nacionalna društva, među kojima je od 1993. i Hrvatski Crveni križ.

T.H. / M.M.

 


Podijeli