(FOTO) SRAMOTNO: TUĐMANOV SPOMENIK U SPLITU POSTAO “INSPIRACIJA” VANDALIMA I “PITURIMA”…PRVI PUT CRVENE OČI A SAD ROZA BOJA…

META VANDALA I PITURA...

Podijeli

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Splitu opet je na meti vandala. Nepoznati počinitelj ili više njih u noći je kip obojio rozom smjesom na nekoliko mjesta samog kipa i to roza bojom…

U jutarnjim satima na teren su izašli djelatnici Čistoće koji su pokušavali sanirati nastalu štetu.

Podsjetimo. prije tek nešto više od godine dana spomenik dr. Franji Tuđmanu osvanuo je s crvenim očima, a u listopadu prošle godine i obavijen vrećicom tvrtke Kerum. Tada je ostavljena i poruka na kojoj je pisalo kako mjesto na Rivi nije prikladno za kip prvog hrvatskog predsjednika.

Tvorci spomenika Tuđmanu su arhitekt Branko Silađina i kipar Zoran Jurić.

Spomenik Tuđmanu na vrhu Rive, zapadno od Biskupove palače, postavljen je u svibnju 2013. godine,a na meti vandala je bio već nekoliko puta…Ponajprije su mu opiturali oči u crvenu boju,, potom nabili plastičnu vreću na glavu a sad je na redu bila roza…Koja je sljedeća odabrana boja,teško je pretpostaviti, ali je ovaj idiotski čin pitura – vandala za svaku osudu.

Nakon dva dana su se oglasile i neke udruge branitelja iz Splita osuđujući ovaj, kako navode, vandalski čin i omalovažavanje prvog Hrvatskog predsjednika dr.Franju Tuđmana i njegov lik i djelo…No u svakom slučaju, počinitelji su ostali nepoznati.

M.M.Viribus Unitis


Podijeli