(FOTO)MECIMA UNIŠTENA PLOČA Karolina Vidović Krišto: Ako vas netko pita za ćirilicu u Hrvatskoj, recite ovo…

Ako, dakle, slikovito želite objasniti što je 'ćirilica u Hrvatskoj', onda pokažite ovu sliku iz Vukovara 1991...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Na društvenim mrežama oglasila se poznata Hrvatska novinarka HRT-a Karolina Vidović Krišto

Potaknuta medijskim izvješćima o događajima na sjednici vukovarskog Gradskog vijeća napisala je da “ako vas netko pita za ćirilicu u Hrvatskoj, recite ovo: ‘U suvremenoj Hrvatskoj problem ćirilice počeo je 1991., kada su došli na tenkovima i kada su na pročeljima hrvatskih kuća na ćirilici napisali ‘ovo je Srbija””.

Karolina je naglasila da srpska agresija nije počela 1991., nego prije Prvog Svjetskog rata te dodala i primjer pucnjave u beogradskoj Skupštini kad je srpski zastupnik i član “Crne ruke” Puniša Račić pucao u hrvatske narodne zastupnike. i ubio trojicu, među ostalima i Stjepana Radića.

Ako, dakle, slikovito želite objasniti što je ‘ćirilica u Hrvatskoj’, onda pokažite ovu sliku iz Vukovara 1991.: mecima uništena ploča s natpisom ‘Ulica Stjepana Radića’ i nova postavljena ploča s ćiriličnim natpisom ‘Ulica Puniše Račića'”.

I ove druge dvije slike će pomoći – dva heroja obrambenog, pobjedničkog Domovinskog rata 2013. godine stali su u obranu ustavno-pravnog poretka. Skinuli su protuzakonito i protuustavno postavljene ćirilične ploče u Vukovaru. Sukladno članku 8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ćirilične ploče postavljene su protuustavno i protuzakonito. Jedan je platio životom, drugi sustavnim ponižavanjem i dugogodišnjim sudskim progonom, koji još uvijek traju.

Čitam danas naslove u hrvatskim medijima: „Incident u Vukovaru: Penava bacio na pod statut na ćirilici”. Sramota. Naslovi trebaju glasiti: „Incident u Vukovaru: Srđan Kolar dao gradonačelniku Vukovara statut Grada na ćirilici, uz ruganje na latinici ‘Da se bolje razumijemo’” napisala je Vidović Krišto na svom Facebooku…

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 1 =