Podijeli

Na društvenim mrežama oglasila se poznata Hrvatska novinarka HRT-a Karolina Vidović Krišto

Potaknuta medijskim izvješćima o događajima na sjednici vukovarskog Gradskog vijeća napisala je da “ako vas netko pita za ćirilicu u Hrvatskoj, recite ovo: ‘U suvremenoj Hrvatskoj problem ćirilice počeo je 1991., kada su došli na tenkovima i kada su na pročeljima hrvatskih kuća na ćirilici napisali ‘ovo je Srbija””.

Karolina je naglasila da srpska agresija nije počela 1991., nego prije Prvog Svjetskog rata te dodala i primjer pucnjave u beogradskoj Skupštini kad je srpski zastupnik i član “Crne ruke” Puniša Račić pucao u hrvatske narodne zastupnike. i ubio trojicu, među ostalima i Stjepana Radića.

Ako, dakle, slikovito želite objasniti što je ‘ćirilica u Hrvatskoj’, onda pokažite ovu sliku iz Vukovara 1991.: mecima uništena ploča s natpisom ‘Ulica Stjepana Radića’ i nova postavljena ploča s ćiriličnim natpisom ‘Ulica Puniše Račića'”.

I ove druge dvije slike će pomoći – dva heroja obrambenog, pobjedničkog Domovinskog rata 2013. godine stali su u obranu ustavno-pravnog poretka. Skinuli su protuzakonito i protuustavno postavljene ćirilične ploče u Vukovaru. Sukladno članku 8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ćirilične ploče postavljene su protuustavno i protuzakonito. Jedan je platio životom, drugi sustavnim ponižavanjem i dugogodišnjim sudskim progonom, koji još uvijek traju.

Čitam danas naslove u hrvatskim medijima: „Incident u Vukovaru: Penava bacio na pod statut na ćirilici”. Sramota. Naslovi trebaju glasiti: „Incident u Vukovaru: Srđan Kolar dao gradonačelniku Vukovara statut Grada na ćirilici, uz ruganje na latinici ‘Da se bolje razumijemo’” napisala je Vidović Krišto na svom Facebooku…

G.S.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 + 19 =