FOTOGALERIJA- Svečano proslavljena obnova crkve sv. Kate u Budaku…Podignuta je u dva navrata, starohrvatsko doba u 9. stoljeću i novije u 18. stoljeću…

Podignuta je u dva navrata, starohrvatsko doba u 9. stoljeću i novije u 18. stoljeću. Na pročelju je zvonik na preslicu s jednim zvonom. Krov na crkvi izmijenjen je 1982.g...

Podijeli

Svečanim euharistijskim slavljem, 25.studenog u crkvi Sv. Kate u Budaku , uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe Stankovci i okolnih mjesta, proslavljena je obnova starodrevne crkve sv Kate iz 9 st. i njezin blagdan . Slavlje je započelo procesijom oko crkve. U procesiji su se izmjenljivale litanije , pučki napjevi , a mladići u narodnim nošnjama nosili su kip sv.Kate …

Misno slavlje predvodio mons. Tomislav Rogić šibenski biskup u koncelebraciji sa župnikom fra Dujom Jukićem, fra Petrom Teskerom, fra Božom Duvnjakom i fra Tomislavom Brekalom. Prije početka misnog slavlja biskup Tomislav Rogić blagoslovio obnovljenu crkvu sv.Kate .

-Draga braćo i sestre u vjeri Kristovoj , evo nas okupljeni da slavimo Boga koji se proslavi u vašoj crkvi sv.Kate . Današnji blagdan zaštitnice sv.Katarine prilika je da se mi u nju ugledamo , da je za zagovor molimo , da nam bude uzor u vjeri Kristovoj. Koliko nas to koštalo s koliko žrtava , samo s jednim ciljem da mi prispijemo u slavu oca nebeskog. Krista kralja u kojem će biti nagrađeno svako djelo i svaka stečena podnesena patnja. Nagrada je to od Boga obećana, tolika da se ne da usporediti , jer tko je taj tko može ponuditi više nego što Bog obećava. Braćo i sestre neka današnji blagdan ove euharistije susret i blagoslov s misnom žrtvom , bit će blagoslovljen ovaj oltar. Neka nas sv.Katarina zagovara u kršćanskoj ljubavi prema Bogu i čovjeku, kazao je Tomislav Rogić šibenski biskup

Idejni inicijator obnove crkve sv. Kate bio je župnik Duje Jukić u dogovoru s Draženom Orlovićem predsjednikom organizacijskog odbora za obnovu crkve , a mještani Budaka srdačno su radom i dobrovoljnim novčanim prilozima podržali obnovu crkve.

-Obnova naše crkve počela je na inicijativu našeg župnika fra Duje Jukića u dogovoru sa mnom i mještanima. Prvi radovi počeli su u veljači i trajali su sve do samog blagdana sv.Kate, 25.studenog. O veličini ovog povijesnog projekta govori podatak da su mještani Budaka dali 600 dragovoljnih dnevnica. Ukupni trošak obnove crkve izvana , unutra i kompletnih zidova dvorišta iznosi 400. 000 kuna , kojeg su donirali mještani , Općina Stankovci. Najveći pojedinačni donator je Mara Brekalo -Brčić koja je dala 40. 000 kuna za kompletno unutarnje uređenje .Hvala od srca svim našim mještanima , prijateljima iz Stankovaca, Škabrnje, Bile Vlake , Škabrnje i Polače na velikim dobrovoljnim novčanim prilozima za našu crkvu. Velika hvala našim majstorima Mili Brčiću , Živku Orloviću i svim mještanima koji su svakodnevno radili na obnovi naše crkve – kazao je Dražen Orlović predsjednik organizacijskog odbora obnove crkve.

Danas župu Stankovci čine sela: Stankovci, Budak, Crljenik, Velim, Bila Vlaka i Putičanje. Crkva sv. Katarine u Budaku je stara presvođena građevina. Podignuta je u dva navrata, starohrvatsko doba u 9. stoljeću i novije u 18. stoljeću. Na pročelju je zvonik na preslicu s jednim zvonom. Krov na crkvi izmijenjen je 1982.g. U crkvi je noviji mramorni oltar i kip Svetičin. Crkva je više puta obnavljana, posljednji put za fra Julijana Ramljaka 1982. godine. Oko crkve staro groblje je ograđeno zidom u kojem ima ulomak pletera. Crkva i njezin okoliš nisu arheološki ispitani.

Vanjski zidovi crkve nanovo su fugirani , a kameni blokovi ispjeskareni i očišćeni. Urušeni kameni zidovi dvorišta ponovo su sazidani i fugirani. Unutrašnjost crkve u kojoj se nalazi lijepi kip sv. Kate kompletno je obnovljena, postavljene su slike križnog puta , nove podne pločice i drveni oltar . Ispred crkve postavljen je veliki pocinčani križ. Nove klupe i drveni oltar djelo je domaćeg stolara Mile Brčića. Mali križ na oltaru djelo je poznatog akademskog kipara pok. Dragana Kwiatkowskog. Postavljena je restaurirana kamenica za blagoslovljenu vodu , spomenik kulture koji datira oko 200 godina prije Krista. Postavljen je i novi križ na preslicu zvonika. Troškovi obnove crkve i zidova dvorišta koštali su 400. 000 kuna koje su sami mještani Budaka svojim dobrovoljnim novčanim prilozima financirali.

Vjernici su biskupu Rogiću simbolično u svečanu košaricu poklonili plodove budovačke zemlje i rada vrijednih zemljoradnika Budaka , domaće maslinovo ulje, vino , luk, smokve i tuku. Na kraju biskup je svima od srca zahvalio i na sve zazvao Božji blagoslov.
Na kraju misnog slavlja župnik fra Dujo Jukić zahvalio je biskupu na pastirskim riječima poticaja i ohrabrenja, braći svećenicima, župnom mješovitom zboru, nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi za novoobnovljenu crkvu sv. Kate . Mještani Budaka postavili su pored crkve veliki šator i bogatim domjenkom počastili šibenskog biskupa mons. Tomislava Rogića i sav nazočan vjernički puk. KUD Vinac Stankovci sve nazočne goste u šatoru oduševio je sa narodnim napjevima Stankovačke župe.

Za Braniteljski portal

Tekst i foto : Marko Ledenko-Mane


Podijeli