FOTO Vlč. Zdenko Perija, župnik Župe sv. Barbare na Rebru: Bolnice su primjeri najvećeg herojskog življenja vjere

KAO ŠTO SMO SE RODILI, TAKO ĆEMO I UMRIJETI. UMIRANJE JE RAĐANJE ZA VJEČNOST. I U TOM RAĐANJU JE NAJVAŽNIJE DA IMAMO ZAGOVORNIKA KOJI SU U NEBU, U NEBESKOM JERUZALEMU. JEDNA OD NJIH JE SV. BARBARA, NAGLASIO JE VLČ ZDENKO PERIJA U PROPOVIJED...

Podijeli

Blagdan sv. Barbare u petak 4. prosinca proslavila je bolnička župa posvećena ovoj svetici u sklopu KBC Zagreb, na zagrebačkom Rebru. Misno slavlje predvodio je župnik vlč. Zdenko Perija, a pjevali su predstavnici Zbora medicinskih sestara i tehničara. Budući da je prema aktualnim epidemiološkim odredbama broj sudionika u misi ograničen, izravan prijenos ostvario je Hrvatski katolički radio…

Ova euharistija bila je znak posebne duhovne blizine oboljelima, ali i medicinskom osoblju koje, ne samo na Rebru, već i u drugim bolnicama, radi pod velikim pritiskom i potrebni su duhovne pomoći. U misne nakane uključeni su ne samo oboljeli od COVID 19, već svi bolesnici, nemoćni, stari, kao i oni koji brinu za njih i služe im u domovima i vlastitim obiteljima.

Vlč. Perija na početku je podsjetio da ova bolnička župa i crkva sv. Barbare svjedoče kako se u bolnici događa služenje i život za sve potrebne: bolesne, nemoćne, umiruće. I stoga u svakodnevnom slavlju mole za njih, ali i za medicinsko osoblje, osobito za one koji zbog svoje zauzetosti tijekom dežurstva ne mogu sudjelovati u euharistiji.
Svakodnevno se ovdje spominju i svih preminulih, a za žive koji se nose s križem bolesti, ovdje se moli da ustraju, da ne izgube nadu.

U trenucima prijelaza prema vječnosti, sveta Barbara moli za naš sretan prolaz do Gospodina

U propovijedi je, pak, podsjetio na tradiciju Crkve od davnina da bolnice posveti sv. Barbari: “Zašto baš njoj? U trenucima između života i smrti, onaj prijelaz prema vječnosti, Crkva nju moli da bude s nama, da moli za naš sretan prolaz, za našu sretnu smrt, da se susretnemo s Gospodinom, da dođemo do cilja prema kojem naš zemaljski život ide, a to je život u vječnosti s Uskrslim Isusom Kristom. To je najveći razlog zašto je Crkva slavi. Kao što smo se rodili, tako ćemo i umrijeti. Umiranje je rađanje za vječnost. I u tom rađanju je najvažnije da imamo zagovornika koji su u nebu, u nebeskom Jeruzalemu. Jedna od njih je sv. Barbara”.
Govoreći o susretu s bolešću i umiranjem u bolnici, vlč. Perija rekao je da su to mjesta na kojima se pomaže da čovjek, ako je to volja Božja, ozdravi, ili da s Bogom prijeđe u vječnost. Osvrćući se na izazove s kojima su se djelatnici i pacijenti susretali na Rebru tijekom ove godine, od pritiska zbog COVID-19 do potresa.

Naše bolnice su sigurno, s našim djelatnicima, najbolji svjedoci i najveći primjeri što i kako u ovom trenutku čovjek treba raditi. Oni ljube, njeguju, pomažu i liječe bolesne, nemoćne i umiruće. To je najveće herojsko življenje vjere. Sve naše bolnice i svi koji u njima rade odgovor su našem vremenu. Ljubimo Boga u bratu čovjeku, istaknuo je vlč. Zdenko Perija.

Na poseban je način izrazio priznanje svim djelatnicima u bolnicama: “Odajemo vam Božje priznanje. Ostanite i budite takvi! Ustrajte u svom poslanju. Vi ste izabrani i odabrani da to budete. Mnogi od nas to ne mogu, ali vi možete. Bog vas je odabrao i postavio u ovaj hram patnje, postavio vas je uz sebe – uz Krista patnika koji se nalazi u bolesnom i nemoćnom bratu čovjeku. Prepoznajte ga”.

Bog nam daje ovo vrijeme kako bismo se obratili

Napomenuo je kako je sam Isus rekao po čemu će nas Bog suditi, jesmo li ga prepoznali u potrebnom, bolesnom, gladnom, nemoćnom? “Bog nam daje ovo vrijeme kako bismo se obratili i pogledali nešto više. Vi ne samo da gledate nešto više, već djelotvorno živite tu Božju poruku, bili toga svjesni ili ne. Zato od srca zahvaljujemo dragom Bogu za vas. I čestitamo vam i molimo za vas – ustrajte, ne bojte se!”
Došašće nas poziva na bdjenje, budnost i molitvu kroz koju osluškujemo i čitamo znakove vremena što ih Bog stavlja pred nas, rekao je vlč. Perija podsjećajući na primjer sv. Majke Terezije koja je služila najodbačenijima. Spomenuo je njezino iskustvo u sigurnosti samostana u kojem je osjetila Božji glas da izađe, jer on s njom ima veliki plan. Priznala je kako se bojala noći Kalkute, ali je izašla s Bogom među potrebne, jer Bog je s njom imao plan, a mi smo svjedoci što je ona sve u Njegovo ime činila.

Prema statistici, godišnje se u bolnici na Rebru napravi oko dva milijuna pretraga

Tako i sa svakim od nas Bog ima plan, čak i u okolnostima potresa u Zagrebu i u pandemiji koja je zahvatila svijet: “Bog ima svoj plan. Prepoznajmo ga i ucijepimo se u Njegov plan s nama na ovoj zemlji i u ovom svijetu. On nas želi ovdje, u ovoj bolnici, da živimo, služimo i molimo s onima koji su nas potrebni”.
S tugom je spomenuo situacije u kojima doživljava omalovažavanje veličine i važnosti naših bolnica. Rekao je da se, prema statistici, godišnje u bolnici na Rebru napravi oko dva milijuna pretraga. Za vlč. Periju to je “dva milijuna djela ljubavi, to je neizmjerna ljubav koju nitko ne može zanijekati niti omalovažavati, nego joj se treba pokloniti, s ta dva milijuna djela ljubavi ovaj svijet je oplemenjen Bogom i Božjim djelima”. Bolesnima, nemoćnima i umirućima poželio je neka im Bog kroz molitvu da snagu i odgovor na svaku patnju i bolest.

Od ove godine na blagdan sv. Barbare nagrađuju se herojska svjedočanstva vjere u bolnicama

Na kraju misnog slavlja vlč. Zdenko Perija najavio je kako će se, počevši od ove godine, na blagdan sv. Barbare nagrađivati herojska svjedočanstva vjere u bolnicama. Župa sv. Barbare ove godine stoga posebno ističe prvu dobitnicu takve nagrade, dr. Ivonu Vučić koja je u vrijeme potresa, na odjelu pedijatrije na Rebru, preuzela na sebe rizik ostanka u bolnici i skrb o novorođenima u inkubatorima i malenoj djeci, a sestre koje su se zabrinule za svoje obitelji oslobodila je dežurstva i svu skrb za djecu na odjelu preuzela je na sebe ostavljajući kod kuće svoju obitelj i svoje dvoje djece.
Zahvalio je svim liječnicima na herojskim primjerima vjere, jer su mnogi ostavili svoje privatne živote i obitelji kako bi tjednima ostali u bolnici i, uz sav rizik, služili oboljelima. “Podignimo glavu. Dohvatimo milost Božju u svoj život. Budimo vjernici, vedri, optimisti, ljudi ljubavi, snage i nade u svojem zvanju i poslanju”.

Župu sv. Barbare osnovao je bl. Alojzije Stepinac 1942. godine

Podsjetimo, bolničku Župu sv. Barbare na Rebru osnovao je, te u njoj blagoslovio i crkvu, bl. Alojzije Stepinac 1942. godine. S vremenom je bila potrebna i obnova te crkve, te je dovršena 2014. godine. U ožujku ove godine oštećena je u potresu, te je tijekom ljeta ponovno obnovljena, donosi IKA.

L.K.


Podijeli