FOTO Višemjesečno kriminalističko istraživanje, kodnog imena “Total”, koje je u suradnji s još devet policijskih uprava vodila i koordinirala PU osječko-baranjska, rezultiralo je uhićenjem čak 21 osobe, među kojima i tzv. vendor – preprodavač preko interneta, za koje se sumnja da su, prioritetno, proizvodili i preprodavali sintetičku drogu, tzv. osvježivače zraka.

Uhićene osobe iz cijele Hrvatske...

Emica Elvedji / CROPIX / Podravski.hr
Podijeli

Osim što je 21 osoba privedena u osječku policiju, oduzeto im je više kilograma sintetičke droge, više kilograma hašiša, oprema za uzgoj marihuane te veći novčani iznos u različitim valutama i apoenima. S obzirom na to da iz policije na “pressici” na kojoj su predstavili prve rezultate ove akcije nisu htjeli konkretnije govoriti o samome krim istraživanju, možemo samo pretpostaviti da se radi o zapljeni koja se mjeri u nekoliko stotina tisuća kuna, a možda i više. Iz policije su bili prilično zakopčani po pitanju uhićenih.

Uhićene osobe iz cijele Hrvatske

Kazali su tek da je riječ o osobama iz cijele Hrvatske te da su pojedini od njih od ranije poznati po istim i sličnim kaznenim djelima.

– Kriminalističko istraživanje se nastavlja, surađujemo i s drugim državama pa se nadamo i dodatnim rezultatima – poručili su iz policije, pri čemu je Ivan Canecki, voditelj Odjela kriminaliteta droga PU osječko-baranjske, kazao tek da se uhićene sumnjiči za počinjenje više kaznenih djela, a iskoristio je priliku i da se zahvali na suradnji KBC-u Osijek, odnosno njihovom Zavodu za dječju i adolescentnu psihijatriju, kao i medijima “koji su praćenjem ove problematike dali doprinos da se šira javnost upozna sa svim opasnostima konzumacije ove opasne droge, sintetskih kanabinoida, tzv. osvježivača zraka”.

Njegov kolega iz Uprave kriminalističke policije MUP-a Tomislav Štambuk naglasio je kako je “ovime zadan udarac ilegalnom tržištu” i dodao da istraživanje nije bilo nimalo jednostavno.

FOTOGALERIJA-OVDJE: U akciji ‘Total’ uhićena 21 osoba zbog dilanja droge

Osijek, 160519 Policija se na izvanrednoj konferenciji za medije pohvalila suradnjom 10 policijskih postaja i velikom zapljenom sintetickog kanabisa, vece kolicine novca, oruzja. Na fotografiji: Zapljenjena droga, novac i oruzje. Foto: Emica Elvedji / CROPIX

– Radilo se nekoliko mjeseci, opsežno i iscrpljujuće, no rezultat je tu. Riječ je o vrlo opasnim i po zdravlje štetnim sintetskim tvarima, nimalo bezopasnima i bezazlenima, čiji su konzumenti, na žalost, uglavnom mladi ljudi, koji su na tjednoj bazi tražili liječničku pomoć nakon konzumiranja osvježivača zraka. Otežavajuća okolnost bila je što se za preprodaju koristio internet, ali uspjeli smo i to svladati. U ovom slučaju prvi put smo otkrili vendora. Inače, procjena je da oko 20 posto preprodaja droge u većini država ide preko interneta – kazao je Štambuk, pojasnivši kako je zbog specifičnosti samih “osvježivača zraka” i njihovog sastava bilo potrebno surađivati i s drugim institucijama.

Domišljati proizvođači droga

Problem je, naime, što su proizvođači ovih droga vrlo domišljati, pa često promjenama kemijskih veza u spoju mijenjaju i određene tvari od kojih se proizvodi ova droga i stavljaju one koje nisu na popisu droga, zbog čega ne podliježu kaznenoj odgovornosti.

– Proizvođač, dakle, tim promjenama može dovesti do toga da se ona ne nalazi na popisu, pa smo svjedočili jednoj utrci između proizvođača droge i državnih institucija, ne samo policije, koji su bili u stalnoj utrci da detektirane supstance budu na vrijeme stavljene na popis kako bi se mogle kazneno procesuirati. To je veliki problem s kojim se susrećemo i to je na svjetskoj razini teško pratiti – istaknuo je Štambuk.

Policija je posljednjih dana u deset županija obavljala racije i pretrese čak i u trgovinama, odnosno smart i sex shopovima, gdje su se, između ostaloga, prodavali “osvježivači zraka”.

Uhićena i vlasnica koprivničkog Sexy shopa

U akciji kodnog imena Total, uhićena je 21 osoba, a kako je potvrđeno novinarima Podravskog lista, jedna od njih je s područja Koprivničko-križevačke županije.

Emanuela Betlehem Lončarić

Neslužbeno se doznaje kako je riječ o Emanueli Betlehem Lončarić, vlasnici koprivničkog Sexy shopa, smart shopa koji je godinama povezan s prodajom sintetičke marihuane upakiranu i prodavanu pod krinkom osvježivača prostora, piše jutarnji.hr.

Koprivnica, 010918. Emanuela Betlehem Loncaric, vlasnica sexy shopa koja je optuzena za prodaju osvjezivaca prostora koji imaju sintetske kanabinoide. Na fotografiji: Emanuela Betlehem Loncaric. Foto: Zeljko Hajdinajk / CROPIX

Emanuela Betlehem Lončarić

Uhićena Emanuela Betlehem Lončarić do sada je pet puta kazneno prijavljivana zbog prodaje sintetičke marihuane, a protiv nje se trenutno na Općinskom sudu u Koprivnici vodi nekoliko postupaka, dok neke optužnice čekaju potvrđivanje. Zbog toga svega Emanuela Betlehem Lončarić je već boravila u istražnom zatvoru. Uhićena je jučer ujutro i tijekom dana prebačena u Osijek, piše Podravski.


Podijeli