FOTO-VIDEOVinkovci: Obilježen Dan udruge HOS-a 1. samostalne bojne “Marijan Baotić”

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

-Kroz 1. samostalnu bojnu “Marijan Baotić”, koja je djelovala na bojištu Jarmina – Nuštar – Mala Bosna – Otok – Komletinci – Vrbanja i pokrivala 40 kilometara bojišnice koja je neprestano bila pod topničkim napadima i udarima, prošlo je 1100 branitelja od kojih je 38 poginulo, a 298 ih je ranjeno…

– Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu gdje je prije Domovinskog rata bio Omladinski dom u kojem se na početku rata bio Stožer HOS-a, u Vinkovcima je u ponedjeljak obilježen Dan Udruge HOS-a 1. samostalne bojne “Marijan Baotić”…

U spomen na članove HOS-a Darka Rušanca, Vladu Kneževića i Ivicu Bošnjaka, poginule 1. ožujka 1992. u nerazjašnjenoj eksploziji u podrumu Omladinskog doma u središtu Vinkovaca, vijence su položili i svijeće zapalili njihovi suborci, članovi obitelji, izaslanstva HSP-a, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca.

-FOTO-VIDEO! Dr.sc Ante Nazor o HOS-a: Divili smo im se kako su branili Hrvatsku! Tko može zabraniti amblem pod kojim su Oni poginuli, taj se ne može zvati Hrvatskim političarem i ta Vlada ne može biti Hrvatska!…
Predsjednik Udruge HOS-a 1. samostalne bojne “Marijan Baotić” iz Vinkovaca Ivica Zupković istaknuo je kako se eksplozija u podrumu Omladinskog doma dogodila 1. ožujka 1992., a toga je dana bio najavljen i posjet tadašnjeg predsjednika HSP-a i zapovjednika HOS-a Dobroslava Parage Vinkovcima.
“Poginulo je troje naših pripadnika, a ranjeno njih osam. Za eksploziju nisu krivi Srbi, već Hrvati”, ustvrdio je Zupković i rekao da će Udruga tražiti da se odgovorni za podmetanje eksploziva u Omladinskom domu procesuiraju i kazne.

 

Zapovjednik: “Sve je isplanirano”

Pukovnik Ivica Zupković, ratni zapovjednik bojne, za Glas Slavonije tvrdi kako je sve bilo brižno isplanirano, te da nije bila riječ o nesretnom slučaju:

“Ovo je mjesto mjesto od posebnog značenja jer su tri života ugašena samo zato što su bili pripadnici HOS-a. Nije to bio nesretan slučaj i sve je bilo isplanirano, jako dobro isplanirano. Sada nije vrijeme ni mjesto da kažem tko su nalogodavci i organizatori, ali jednog dana ću javno reći”, izjavio je Ivica Zupković koji je u trenutku eksplozije od zapovjedništva bio udaljen svega 50-ak metara.

Kroz 1. samostalnu bojnu “Marijan Baotić”, koja je djelovala na bojištu Jarmina – Nuštar – Mala Bosna – Otok – Komletinci – Vrbanja i pokrivala 40 kilometara bojišnice koja je neprestano bila pod topničkim napadima i udarima, prošlo je 1100 branitelja od kojih je 38 poginulo, a 298 ih je ranjeno.

T.H.

Vezane vijesti;

1. ožujka 1992. Vinkovci – u nikada razjašnjenoj razornoj eksploziji poginula tri HOS-ovca, a 11 teško ranjeno


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + 6 =