(FOTO-VIDEO)POGLEDAJTE PRIJENOS SVEČANOG OTVORENJA VUKOVARSKOG VODOTORNJA, SIMBOLA OTPORA SRPSKOJ AGRESIJI!

Pogledajte svečano otvorenje Vodotornja uz bogat domoljubni program i vatromet...

Podijeli

POGLEDAJTE UŽIVO VEČERAŠNJI VIDEO PRIJENOS SVEČANOG OTVORENJA VUKOVARSKOG VODOTORNJA, SIMBOLA OTPORA SRPSKOJ AGRESIJI!

Nakon više od tri godine intenzivnih radova večeras je svečano otvoren Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog otpora srpskom agresoru. 

Vukovarci, a i mnogi drugi, posebno oni koji su branili Vukovar od srpske agresije, su obnovu Vodotornja jedva dočekali, jer za njih je to simbol pobjede, ponosa i prkosa kao i  novoga života. Svjetlo vodotornja uz bogat vatromet obasjalo je večeras Vukovar, a njegovu unutrašnjost i cijeli kompleks ispunili su zvuci domoljubnih pjesma brojnih hrvatskih izvođača.

Foto-A.K.Braniteljski portal

Obnova je bila vrlo zahtjevna i stajala je čak 46 milijuna kuna. U prikupljanje sredstava priključili su se ljudi iz cijelog svijeta. Više od 7000 Hrvata iz 17 država svijeta doniralo je novac za obnovu. Vodotoranj je u obnovi izvana ostao gotovo netaknut, na njemu je ostalo 640 rupa od srpskih granata koje simboliziraju ratnu patnju Vukovaraca i svih koji su branili i ginuli za Vukovar…

Zastavu su na vrh Vodotornja svake večeri te 1991 krvave godine ponovo dizali dvojica hrvatskih branitelja, Ivica Ivanika i Hrvoje Džalto, koji danas nažalost nisu među živima. Svaki su put riskirajući svoje živote podizali hrvatsku zastavu na Vofdotoranj što je u srpskom agresoru izazivalo strah i strahopoštovanje.

Vijori se danas na vrhu Vodotornja i Hrvatska zastava koju je podignuo Krešimir Džalto sin Hrvoja Džalte ,koji je nebrojeno puta ratne 1991. pod kišom granata u inat srpskom neprijatelju svaku noć dizao hrvatski stijeg.

Puno je simbolike bilo na početku ove svečanosti. Krešimir Džalto, naime, sin je vukovarskog branitelja Hrvoja Džalte koji je sa svojim prijateljem i suborcem Ivicom Ivanikom svakoga dana podizao hrvatski stijeg nakon što bi neprijateljskim projektilima bio srušen.

Riskirali su pri tome svaki put svoj život, no Vukovarcima je zastava na vrhu Vodotornja bila znak da je grad još živ, da obrana nije posustala, a njih su dvojica time podizala moral svojim sugrađanima i suborcima.

Nijedan od njih, na žalost, nije dočekao ovaj dan. Ivanika je poginuo u obrani grada, a Džalto je preminuo prije pet godina.

Zato su članovi njihovih obitelji u petak navečer bili na Vodotornju, a hrvatsku zastavu Krešimiru Džalti predala je Ana Bzdek, majka Ivice Ivanike. Zbog epidemioloških mjera svečano otvorenje proteklo je bez nazočnosti uzvanika, a Grad Vukovar okupio je brojne zvijezde hrvatske estrade koje pjevale domoljubne pjesme s vidikovca na vrhu Vodotornja, iz amfiteatra u njegovu podnožju, sa spomen staze…

Samo finale pripalo je svojevrsnoj himni Vukovara ‘Stoji grad’, nakon čega je uslijedio vatromet kojim je i službeno označeno otvorenje Vodotornja.

Pogledajte svečano otvorenje Vodotornja uz bogat domoljubni program i vatromet

Foto-A.K.Braniteljski portal

M.M.Vezane vijesti;

FOTO Završila obnova vukovarskog Vodotornja, večeras svečano otvorenje veličanstvenog simbola obrane Vukovara


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here