FOTO-VIDEO Varaždin – 30. obljetnica Tigrova. Položeni vijenci i zapaljene svijeće svim poginulim i umrlim pripadnicima 5. bojne 1. A brigade Zbora narodne garde „Tigrovi”

Predsjednik varaždinske podružnice Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi” Tomislav Kranjčec rekao je da je doprinos 5. bojne u sastavu 1. gardijske brigade bio nemjerljiv...

Podijeli

Na varaždinskome Gradskom groblju u srijedu je odana počast poginulim i umrlim pripadnicima 5. bojne 1. A brigade Zbora narodne garde „Tigrovi” u povodu 30. obljetnice njezina ustroja. Zapravo, prve profesionalne brigade u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koju su sačinjavali dragovoljci obrambenog Domovinskog rata…

Obilježavanje je organizirala Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi”, podružnica Varaždinske županije, a kod spomen-križa poginulim braniteljima, u znak sjećanja na poginule i umrle pripadnike brigade te sve druge hrvatske branitelje koji su dali život za Domovinu, vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Varaždinske županije i Grada Varaždina te članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Predsjednik varaždinske podružnice Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi” Tomislav Kranjčec rekao je da je doprinos 5. bojne u sastavu 1. gardijske brigade bio nemjerljiv.

„Iako je relativno kratko trajala kao postrojba, prošla je bojišta od istočne Slavonije, preko Banovine pa zapadne Slavonije, a na kraju smo završili na jugu oslobađanjem juga i zbijeni na samu granicu Republike Hrvatske”, rekao je Kranjčec.

Podsjetio je da je poginulo 37 pripadnika brigade iz Varaždinske županije, od kojih 28 iz 5. bojne, a među njima i jedna žena. Istaknuo je da je brigada, kad se pogledaju postignuti rezultati, odradila vrhunski posao.

„Ne mogu ne spomenuti gašenje 5. bojne u prosincu 1992. godine, kad je najveći dio kadra prešao iz 5. bojne u 7. gardijsku brigadu koja se tada osnivala preustrojem Hrvatske vojske”, rekao je Kranjčec.

Istaknuo je da je prvi korak u Domovinskom ratu napravila 5. bojna sudjelovanjem u oslobođenju Varaždina, a završni korak 7. gardijska brigada ulaskom u Knin.

Obilježavanje 30. obljetnice ustroja brigade nastavit će se večeras svetom misom u varaždinskoj katedrali s početkom u 19 sati, a središnja svečanost održat će se u petak, 14. svibnja u Vinici, mjestu u kojem je osnovana 5. bojna 1. A brigade Zbora narodne garde „Tigrovi”.

M.M.

 


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri × četiri =