FOTO VIDEO U žestokom boju za „Trokut“ poginulo je 11 Hrvatskih heroja…U listopadu1991. godine odigrao se ljuti boj za motel „Trokut“ na novljanskom ratištu koji je obilježio početak operacije “Orkan ’91″…

Ulistopadu 1991. godine u boju za „Trokut“ poginulo je 11 hrvatskih heroja...

Podijeli

Na lokaciji Trokut, na Spomen mjestu za 314 stradalih hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata na Zapadno slavonskom ratištu, održati će se komemoracija.

Podsjetnik je to i na 29. listopad 1991. godine, na početak operacija Orkan-91, u kojoj su boreći se zajedno pripadnici postrojbi iz mnogih krajeva Hrvatske u sastavu OG „Posavina“ krenuli u jednu od velikih i uspješnih ratnih akcija, kojom je do kraja godine oslobođeno 11 naselja i područje motela „Trokut“ . Bitka za „Trokut“ bila je jedna od dramatičnijih sukoba između hrvatskih i srpskih snaga u cijelom Domovinskom ratu.

———————————–

29 listopada 1991. godine odigrao se žestoki boj za motel „Trokut“ (Trokut Novska)na novljanskom ratištu koji je obilježio početak operacije “Orkan ’91”. Mjesto „Trokut“ je lokalni naziv za nekadašnji motel koji se i danas, ali u ruševnom stanju, nalazi točno na pola puta između Novske i Lipika, a za vrijeme rata bio je strateški važna lokacija kako za hrvatske, tako i za agresorske  srpske snage. S njegovog mjesta nadzirao se cijeli teritorij novljanskog kraja oko Baira, Lovske, Brezovca, te dalje Donjeg Čaglića…

Operacija je počela u 6 sati ujutro napadom na svim planiranim pravcima napada žestokom topničkom pripremom. Hrvatske su snage na pravcu iznad Novske krenule u dva smjera, jedan je bio prema selu Bair, a drugi prema Trokutu, s tim da se glavnina snaga usmjeravala prema Bairu jer se smatralo da je tamo srpsko uporište najčvršće. Prema motelu „Trokut“ poslane su iz pravca Novog Grabovca 3. đurđevačka bojna 105. bjelovarske brigade, 151. samoborska brigada i zagrebačka dragovoljačka postrojba „Štraseri“ uz pratnju oklopnih vozila. Zadaća im je bila ovladati cestovnim raskrižjem pred motelom probijajući se šumskim putem.

I dok je ostatak snaga uspješno oslobađao Bair, drugi pravac je od početka imao mnogo problema. Napredujući kroz šumu, hrvatske vojnike je usporavala kiša granata, a oklopna vozila teško su se kretala pored cestovnih barikada. U jednom trenutku, oklopnjaci su se razdvojili od glavnine pješaštva i krenuli prema Bairu. Prve izravne borbe dočekale su vojnike na 200 metara od motela u srpskim rovovima, a tada su dobili nešto minobacačke potpore iz Novog Grabovca. Kao zaštitu od paljbe iz motela, hrvatski su vojnici iskoristili masivan partizanski spomenik neposredno uz motel, odnosno betonski zid i grmlje oko spomenika. Na toj poziciji očekivali su pomoć u ljudstvu iz Novog Grabovca i tenkove iz Baira.

Jedan dio đurđevačke bojne upao je u unakrsnu paljbu pa je dio vojnika priskočio u pomoć. U bliskoj borbi posebno se istaknuo Jurica Rešetar koji je sam likvidirao skupinu srpskih vojnika. Kada su ostali vojnici izbili na „Trokut“, našli su se u paklu srpskog naoružanja. Žestina paljbe zaustavila je njihovo daljnje napredovanje. Oko 14 sati počelo se s povlačenjem prema Novom Grabovcu, a „Trokut“ će biti oslobođen tek 19. studenog 1991. godine.

Na današnji dan 1991. godine u boju za „Trokut“ poginulo je 11 heroja – Vlado Ivčić, Davor Kelemen, Rajko Turk, Krešimir Purić, Zlatko Šabarić, Zlatko Zubić, Božidar Vlahović, Ivica Šabić, Željko Pulfer, Siniša Lajišić i Tomo Čižmešinkin.

  1. Napadna operacija „Orkan-91“ (od 29.10.1991.-03.01.1992.),

Uredio /M.M.Viribus unitis

Braniteljski portal (www.braniteljski-portal.com)


Podijeli