FOTO -VIDEO U spomen na 30 žrtava Domovinskog rata Župe sv. Mihovil Lišane-održana molitvena hodnja “Koracima nade u istinu”

U Župi je poginulo 14 hrvatskih branitelja i ubijeno je 16 civila, svi žitelji su bili prognani, sve kuće zapaljene i osam crkava srušeno do temelja...

Podijeli

17.srpanj 1991. godine zbio se prvi minobacački napad u hrvatskoj na ravnokotarsko selo Lišane iz susjedne Ostrovice prilikom kojeg su poginuli Josip Žulj redarstvenik i Svećenik Mile Mamić. Svake godine se taj dan obilježava molitvenom hodnjom od Bulića-Vukšića do Lišana…

U spomen na 30 žrtava Domovinskog rata Župe sv. Mihovil Lišane i 28. obljetnicu progonstva hrvatskih žitelja u subotu je održana molitvena hodnja “Koracima nade u istinu” – Bulić, Vukšić, Lišane Ostrovičke. Njegujući kulturu sjećanja deset godina za redom, obilježava se datum stradanja prvih hrvatskih žrtava stradalih od srpskih topničkih granata. Fra Mile Mamić i Josip Žulj – prvi hrvatski redarstvenik, poginuli su 17. srpnja 1991. godine u dvorištu crkve sv. Nikole Tavelića.

Mještani Župe sv. Mihovil Lišane prisjetili su se i 28. obljetnice progonstva, te s posebnim pijetetom onih koji se nikada nisu vratili svojim kućama. U Župi je poginulo 14 hrvatskih branitelja i ubijeno je 16 civila, svi žitelji su bili prognani, sve kuće zapaljene i osam crkava srušeno do temelja. Program je započeo ispred spomen-obilježja prvog poginulog branitelja 113. šibenske brigade Željka Čubrića u Buliću, nošenjem križa i molitvom Marijinog križnog puta. Hodnja obuhvaća dionicu od 12 kilometara, od Bulića – Vukšića – Lišana, uz crkvu sv. Kate do župnog groblja sv. Mihovila, gdje se molilo odrješenje za poginule hrvatske branitelje i civile. Tijekom hodnje svi sudionici molili su krunicu i pjevali duhovne pjesme. Nakon dolaska u Lišane položeni su vijenci i upaljene svijeće ispred križa koji je podignut u dvorištu crkve sv Nikole Tavelića.

T.H.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × pet =