(FOTO, VIDEO) U Splitu Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade uz potporu Dr. sc. Ljiljane Zmijanović prezentirali film ‘A Plastic Ocean’…

Dr. sc. Ljiljana Zmijanović je u svom obraćanju poručila:“Istinska sloboda znači slobodu izbora, izbor onoga što činimo u životu nas određuje kao ljude, kao osobe. Izbor nas okupljenih u Ronilačkom klubu veterana 4. gardijske brigade bio je jasan kada je napadnuta Domovina; i za slobodu svoje zemlje i naroda, borili smo se kao slobodni ljudi...

FOTO-LJ.Z.
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

U sklopu programa obilježavanja 28. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović,
Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade u subotu 27. travnja 2019. u 20 sati, u dvorani Sjeverni toranj Sveučilišne knjižnice u Splitu organizirao je projekciju dokumentarnog filma ‘A Plastic Ocean’ (Plastični ocean)…

Organizatori projekcije su Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade i Udruga „La Révolution Albatros“ (Francuska), u suradnji sa Sveučilištem u Splitu.
Uvodnu riječ održao je Ćiro Ugrin – predsjednik Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade.

FOTO-LJ.Z.

„Naš ronilački klub osnovan je 26.9.2016. s ciljem promicanja, razvoja i unapređenja ronilačkog sporta, podvodne ekologije i rekreacijskog ronjenja. Osnovna interesna skupina su branitelji i stradalnici iz Domovinskog rata, pripadnici 4. gardijske brigade, ali i svi ljudi dobre volje koji poštuju vrijednosti Domovinskog rat, a tako i ime 4.GBR. Klub sada broji 87 članova s tendencijom kontinuiranog rasta. Upravo pripremamo tečaj ronjenja za prvu zvjezdicu koji bi trebao započeti 16.05. u prostorijama Udruge veterana 4.gbr gdje su i naše prostorije Kluba. Po pokazanom interesu – drugi tečaj će slijediti odmah po završetku prvoga.“ – istaknuo je Ćiro Ugrin te nastavio:

“Ronjenje kao aktivnost i djelatnost pruža niz pozitivnih zdravstvenih i socioloških učinaka, kako na pojedinca tako i na društvo. Prema planu i programu provodimo više edukativnih, ekoloških i rehabilitacijskih projekata s jedinstvenim ciljem – unapređenja kvalitete života branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, odnosno pridonošenja njihovoj rehabilitaciji i resocijalizaciji, a pritom pružajući društvene koristi široj zajednici kroz zaštitu prirodne i kulturne baštine.”

Govoreći o kulturnoj baštini Ugrin je spomenuo Projekt – Studiju razvoja mjera povećanja održivosti morskih resursa i zaštite pomorske baštine baštine Splitsko-dalmatinske županije koju je Ronilački klub prijavio.

Ugrin je nabrojao još niz aktivnosti u koje je Klub uključen, među kojima je i 40-ak ekoloških akcija čišćenja podmorja.

“Od tih ekoloških akcija ističemo jednu koja je nama ipak emotivno najdraža – 24.03. je obljetnica pogibije naših suboraca pok. Gorana Kliškića i pok. Ivice Vuce na Bistrini kod Stona. Dio članova kluba su i bili pripadnici Diverzantskog voda 4.gbr kojim je zapovijedao pok. Goran Kliškić.” – istaknuo je Ugrin.

Na kraju je Ugrin zahvalio Lučkoj kapetaniji Split. Lučkoj upravi, HRM, posebice Odjelom za obuku ronitelja, te gradu Splitu i njegovim službama za sueradnju.
Foto-LJ.Z.

Dr. sc. Ljiljana Zmijanović: Za slobodu svoje zemlje i naroda borili smo se kao slobodni ljudi

Moderatorica ovog događanja je članica Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade i znanstvena suradnica ‘La Révolution Albatros’, dr. sc. Ljiljana Zmijanović, hrvatska braniteljica.

-FOTO: Intervju-Dr.sc. Ljiljana Zmijanović Hrvatska ratnica, a danas znanstvenica bez posla: Snajper s desnog boka je imao bolju poziciju i neprestano nas tražio. Zbog intenziteta borbe ostala sam bez municije…

Dr. sc. Ljiljana Zmijanović je u svom obraćanju poručila:

“Istinska sloboda znači slobodu izbora, izbor onoga što činimo u životu nas određuje kao ljude, kao osobe. Izbor nas okupljenih u Ronilačkom klubu veterana 4. gardijske brigade bio je jasan kada je napadnuta Domovina; i za slobodu svoje zemlje i naroda, borili smo se kao slobodni ljudi. I danas, naš izbor je nastavak borbe za našu domovinu, sada kroz aktivnosti kojima se aktualiziraju teme zaštite prirode, pa tako i mora i podmorja.
Večerašnji dokumentarni film, Plastični ocean, pa i u svojoj skraćenoj verziji, na dramatičan način suočava gledatelja s naravi ljuske destruktivnosti, posljedicama nekontroliranog razvoja i korištenja tehnologija, ali i izraženih društvenih razlika u razvoju kao i razlika u svijesti. Diversifikacija izvora i razloga onečišćenja, osobito s fokusom na fenomen zagađivanja plastikom čini ovaj problem većim i kompleksnijim, među ostalim i zbog toga jer nema jednoznačnog odgovora, niti rješenja.

Svjesni da se radi o globalnom problemu, često se susrećemo s defetizmom proizašlim iz mikro-perspektive koji se manifestira kroz propitkivanje što tu pojedinac može napraviti, no, upravo svaki pojedinac, svatko od nas pa i najmanjim promjenama u stilu života, može napraviti puno, postići i pokazati razliku.

FOTO-LJ.Z.

Mišlju, da i najdulji put počinje prvim korakom, usuđujemo se biti optimistični, znajući da se i na ovaj način, braniteljska populacija koja je već jednom svojim slobodnim izborom 1991. godine iskazala snagu, ponovno, danas 28 godina poslije, istim žarom i ljubavlju prema Domovini, dokazuje svoje istinske vrijednosti.

Činjenicom da se na ovom mjestu i povodom ovog događaja susreću branitelji i Sveučilište, s mišlju o Domovini i ekologiji, posebno se naglašava značaj teme, kao i određenost interesa ovog skupa.”

FOTO-LJ.Z.

Nakon projekcije uslijedila je živa diskusija. Veteran, kapetan duge plovidbe s prepoznatljivom crvenom kapom ispričao je prisutnima svoje iskustvo ronjenja u mladosti s čuvenim Jacques Cousteau-om.

O filmu Plastični ocean (A Plastic Ocean)

U ovom avanturističkom dokumentarcu, redatelj Craig Leeso udružio je snage s roniteljicom na dah Tanyom Streeter te međunarodnim timom znanstvenika i istraživača. Zajedno sa svima njima upustio se u četverogodišnje putovanje na dvadeset lokacija diljem svijeta, kako bi istražio krhko stanje naših oceana, razotkrio alarmantne istine o zagađenju plastikom i ukazao na razna rješenja koja se mogu odmah inicirati, s trenutnim učinkom. Film ‘Plastični ocean’ pomogao je i doprinio globalnoj raspravi, utjecao na legislativu, prouzročio industrijske inovacije, natjerao trgovce da ponovno promisle svoje poslovanje, a potrošače da donose inteligentnije odluke prilikom kupnje. Sniman u više od 60 zemalja i na četiri kontinenata, film je ovjenčan s brojnim nagradama na međunarodnim filmskim festivalima, uključujući Njemačku nagradu za filmove o okolišu, čiji je prethodni dobitnik bio Al Gore.

LJ.Z. /M.M./Braniteljski portal


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četrnaest + 14 =