FOTO-VIDEO U organizaciji Sisačko-moslavačke podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, u Mošćenici, obilježena 31. godišnjica prve razmjene.

Zatočenici srpskog logora u Glini podnijeli su velike torture i ovaj dan im je značio novi rođendan. Danas se prisjećamo i svih naših poginulih logoraša koji su ubijeni u tom logoru, te naših logoraša koji su zatočeništvo proveli u vrlo teškim uvjetima, ali su ipak razmijenjeni živi. Oni danas slave svoj drugi rođendan...

foto-screenshot
Podijeli

foto-screenshot

MOŠĆENICA – U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Podružnica Sisačko-moslavačke županije, u Mošćenici je održano obilježavanje 31.godišnjice razmjene logoraša kod postavljene spomen ploče.

Davor Ančić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Podružnice Sisačko-moslavačke županije je istaknuo kako je na ovom mjestu obavljena razmjena zarobljenika iz glinskog logora.

„Ovdje smo danas došli na ovaj dan da obilježimo 31 godinu od razmjene prvih zatočenika koji su izašli iz glinskog logora s okupiranog teritorija Republike Hrvatske gdje su bili zarobljeni od strane okupatora, četnika i dobrovoljnih paravojnih formacija te su bili zatočeni u glinskom logoru, podnijeli su velike torture i ovaj dan na današnji dan, mi se prisjećamo svih naših poginulih logoraša koji su ubijeni u tom logoru te naših logoraša koji su razmijenjeni živi u lošim uvjetima, ali ipak su živi. Oni danas slave svoj drugi rođendan“, rekao je Ančić.

Obljetnici je u ime Grada Petrinje nazočio predsjednik Gradskog vijeća Grada Petrinje Robert Polanščak. „Bitno je napomenuti i bitno se uvijek sjećati toga dana. Uvijek volim ponoviti, hrvatski branitelji su najveći vitezovi hrvatskog naroda. Hrvatski narod je sanjao domovinu stotinama godina, jedino su je hrvatski branitelji ostvarili. Osobito teška sjećanja ljudi ovdje koji su bili na današnji dan i samo oni znaju što se dogodilo i što su sve proživjeli. Oni su dali najveći obol za današnju slobodu da mi danas živjeli u hrvatskoj domovini slobodni“, kazao je Polanščak.

Na obljetnici razmjene logoraša u Mošćenici bio je i Mihael Jurić, zamjenik sisačko-moslavačkog župana. „Događaj iz 1991.godine koji se ovdje dogodio, prva razmjena zarobljenih vojnika, hrvatskih branitelja, policajaca, označio je novi život, novi rođendan kako sami logoraši znaju reći, tih dana koji su prošli kroz teške torture srpskih logora, zatvora u Glini, Kninu, sve zbog toga što su bili hrvatski branitelji, što su željeli hrvatsku slobodu, što su željeli ono što imamo danas. Stoga, kako i svi drugi hrvatski branitelji, tako i vi logoraši, duboki naklon, zahvala na onome što ste svemu dali za domovinu, posebice poginulim, umrlim hrvatskim braniteljima kojih se u ove dane posebno želimo sjećati“, rekao je Jurić.

U ime ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade Tome Medveda, na obljetnici je bila Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale. „Zahvalit ću se i Hrvatskom društvu logoraša Glina koji prati ovakve obljetnice, okuplja nas da zajedno komemoriramo i sjećamo se svega onoga što su hrvatski branitelji ali i logoraši proživjeli u logorima ali i dali za samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Dragi hrvatski branitelji, dragi logoraši, drage obitelji koje ste danas ovdje, Ministarstvo hrvatskih branitelja je ovdje s vama, nastavljat će pružati potporu i dalje u radu društva logoraša, ali i u zaštiti hrvatskih branitelja, a posebno pošto smo mi Uprava za zatočene i nestale, na potrazi za našim nestalima kojih se isto tako veliki broj s područja Banovine traži“, rekla je Paltrinieri.

Upravo na ovom mjestu u Mošćenici tijekom Domovinskog rata, nekoliko puta su bile obavljene razmjene branitelja i civila iz srpskih koncentracijskih logora, a prva i najveća razmjena obavljena je upravo 31.listopada 1991.godine. Kod spomen ploče tim povodom brojna izaslanstva su položila vijence i upalila svijeće.

-Zatočenike su stalno izvodili na ispitivanje, gdje su se koristili telefonskim induktorima spajajući ih na ruke zarobljenika, poslije čega bi uslijedilo batinanje palicama po nogama i rukama. Rijetko je koji zatočenik izbjegao te torture. Zapovjednik logora zvao se Đuro Birač, a ispitivač Mile Paspalj.

Video-arhiva-SMŽ-TV

VEZANE VIJESTI

FOTO-VIDEO Razmjena logoraša srpskih koncentracijskih logora u Nemetinu 27. ožujak. 1992; Ovakva stravična poniženja, premlaćivanja. silovanja, ubijanja nije doživio nitko od drugog svjetskog rata naovamo!Zašto hrvatske vlasti šute? Zašto Srbija ne odgovara za ove i mnoge druge ratne zločine?


Podijeli