(FOTO-VIDEO) SVEČANI MIMOHOD VUKOVARSKIH BRANITELJA GRADSKIM ULICAMA…

Ponosno i dostojanstveno...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, a u povodu Dana hrvatskih branitelja Vukovara,  odana je počast poginulim, ubijenim i nestalim hrvatskim braniteljima koji su svoj život utkali u oltar Domovine…

Foto-A.K.Braniteljski portal

Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara podsjetio je na važnost 10.ožujka,  dana kada su se prije 29. godina u Bogdanovcima po prvi puta postrojili nenaoružani odredi, ukupno oko 3.000 osoba, koji su bili začetak stvaranja 204. vukovarske brigade.

-Za mene je to značajan datum, a najvažnije je da na današnji dan nitko nije poginuo, što znači da imamo razlog za slavlje. Trebamo biti ponosni na ono što se tada događalo i što smo stvorili državu, a jeli ona onakva kakvu bi htjeli? Vjerojatno nije jer ima još puno toga za popraviti. Na nama živima je da neke stvari probamo promijeniti i napravimo onako kako su to zamišljali oni koji ljudi koji su dali svoje živote – izjavio je Josić.

Gradonačelnik Vukovara Penava je pojasnio kako je ovaj datum za obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Vukovara izabran odlukom većine braniteljskih udruga.

-(VIDEO) U BOGDANOVCIMA SE OBILJEŽAVA DAN  POSTROJAVANJA NENAORUŽANIH ODREDA…

-Taj datum i postrojavanje je već tada najavljivalo tijek i razvoj događaja. Imamo previše tužnih obljetnica, a ovo je datum kada se slave branitelji jer na taj dan nitko nije poginuo i jer rat još nije počeo. No, tu smo prije svega da iskažemo zahvalnost braniteljima i slavimo njihovu ulogu u obrani Vukovara i Republike Hrvatske – rekao je Penava.

Foto-A.K.Braniteljski portal

Molitvu je predvodio fra Ivica Jagodić, gvardijan i župnik  župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.  Nakon polaganja vijenaca u crkvi sv. Filipa i Jakova služena  je sveta misa za sve poginule, ubijene i nestale hrvatske branitelje. Središnji događaj bila je svečana akademija posvećena hrvatskim braniteljicama i braniteljima Vukovara koja se održala u Hrvatskom domu Vukovar.

Potom je uslijedio svečani mimohod od Hrvatskog doma do Trga Republike Hrvatske uz druženje i prigodni program.

Svečana akademija obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara održana je u Hrvatskome domu Vukovar…

Okupljenima se obratio Tomislav Josić, savjetnik gradonačelnika Vukovara Ivana Penave za branitelje.

Rekao je kako su obranu Vukovara ustrojili Tomislav Merčep i Blago Zadro, a prvo okupljanje branitelja 10. ožujka 1991. u Bogdanovcima pokazalo je da ima puno onih koji su spremni žrtvovati i vlastiti život kako bi se ostvario san o slobodnoj Hrvatskoj.

Imamo puno razloga da budemo sretni što smo obranili suverenitet Republike Hrvatske iako ona još nije onakva kakvom su ju branitelji zamišljali, rekao je Josić.

U Vukovaru mimohod i pozdrav hrvatskim braniteljima,braniteljicama domovinskog rata.

Ponosno i dostojanstveno,djeca pozdravljaju hrvatske branitelje i braniteljice,veterane Domovinskog rata.

 M.M./T.H.

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

devet − tri =