FOTO-VIDEO: POTRESNA ISPOVIJEST ČOVJEKA KOJI JE PREŽIVIO SRPSKI MASAKR U SREBRENICI ‘Ja sam njihova pogreška i svjedok istine’…Moj grob je trebao biti ovdje…

U BiH je Dan žalosti povodom godišnjice i ukopa. U srpskom genocidu u Srebrenici, u srpnju 1995. godine ubijene su 8.372 osobe...Mnogi govore da prošlost treba zaboraviti i gledati u budućnost. Ja vam odavde govorim da je možda za neke Srebrenica prošlost i povijest, ali za nas je život - izjavio je Avdić...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Sudionici komemoracije posvećene žrtvama suludog srpskog genocida u Srebrenici u četvrtak su iz tog grada poslali oštre poruke u kojima se ističe da je potrebno poduzeti sve da bi se spriječili sve agresivniji pokušaji revizije povijesti i nastojanja da se ospori karakter genocidnih srpskih zločina počinjenih nad Bošnjacima u srpnju 1995., čime se žrtve ponovno ponižava, a preživjelima nanose nove patnje…

U BiH je Dan žalosti povodom godišnjice i ukopa. U srpskom genocidu u Srebrenici, u srpnju 1995. godine ubijene su 8.372 osobe.

Tisuće ljudi okupile su se na komemoraciji u krugu memorijalnog kompleksa u Potočarima, gdje su do sad pokopani posmrtni ostaci više od 6600 žrtava ubijenih nakon pada enklave pod zaštitom Ujedinjenih naroda 11. srpnja 1995.

Jedan od malobrojnih koji su preživjeli masakr i masovne likvidacije zarobljenika, što su ih nakon toga provodili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, je Nedžad Avdić, koji je imao 17 godina kad je zarobljen i odveden na strijeljanje, no ipak se uspio spasiti.

 

Avdić je u govoru održanom tijekom komemoracije rekao kako je prije 24 godine osobno svjedočio dobro organiziranom sustavu ubijanja koji je ipak imao poneku pogrešku.

– Ja sam njihova pogreška i svjedok istine – poručio je Avdić dodajući kako mu je obveza svjedočiti što se dogodilo, posebice zbog kampanje nijekanja zločina.

– (Bošnjaci) su ubijani jer su neki mislili da u ovoj zemlji nema dovoljno mjesta za sve nas – rekao je u potresnom govoru Avdić dodajući kako su njegove sunarodnjake nakon zarobljavanja redom likvidirali, a da ih nisu ništa ni pitali. – Moj grob je trebao biti ovdje – rekao je Avdić.

Mnogi govore da prošlost treba zaboraviti i gledati u budućnost. Ja vam odavde govorim da je možda za neke Srebrenica prošlost i povijest, ali za nas je život – izjavio je Avdić upozoravajući kako su se žrtve nadale da će Dayton donijeti bolje stanje, no pokazalo se kako je to iluzija jer žrtve genocida i danas pate, a Srebrenica je prepuštena onima koji i danas niječu genocid i veličaju ratne zločine.

– Genocid se nastavlja suptilnijim metodama, prije svega kroz obrazovni sustav. Niječe se naš jezik, kultura, povijest, nasljeđe, identitet i naše postojanje na ovim prostorima – rekao je Avdić dodajući kako je to rezultat činjenice da nije poslana jasna poruka onima koji stoje iza genocidne politike, čime se ujedno žrtvama šalje uznemirujuća poruka da se zločin isplatio.

– O oprostu, pomirenju i ozdravljenju društva neće biti moguće govoriti sve dok se niječu zločini – smatra Avdić, koji je poručio kako će u konačnici pobjednici ipak biti samo oni koji nakon svega što su proživjeli postanu bolji ljudi, a gubitnici oni koji nakon svega što su učinili postanu još gori nego što su bili.

Agius: ‘Sud je utvrdio da je genocid planiran i počinjen, to se ne može nijekati’

Predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Carmel Aguis u ime svih sudaca toga suda prenio je sućuti obiteljima žrtava genocida podsjetivši kako su on i njegovi kolege suci Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i sad MICT osigurali provedbu pravde i zahvaljujući njihovim presudama osuđeni su najodgovorniji za užasne zločine iz 90-ih godina.

– Utvrđeno je izvan svake razumne sumnje da je genocid planiran i počinjen, a više od osam tisuća muškaraca i dječaka ubijeno je i pokopano u masovne grobnice – izjavio je Agius.

Podsjetio je kako je to i sastavni dio presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) iz 2007., ali i posljednje pravomoćne presude izrečene pred MICT-om Radovanu Karadžiću.

Predsjednik MICT-a upozorio je kako je upravo stoga nedopustivo da se danas dovode u pitanje činjenice koje su utvrdili sudovi utemeljeni odlukama tijela Ujedinjenih naroda.

– Kao da genocid nije bio dovoljan, sad žrtve trpe bezočne uvrede onih koji niječu genocid – rekao je Agius upozorivši kako je kampanja nijekanja genocida dobila novi zamah što žrtvama donosi dodatnu bol i patnju.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 3 =