Podijeli

Za poginule hrvatske branitelje u VRO Bljesak u crkvi Sveta Mati Slobode održana misa zadušnica a ispred spomen-obilježja “Pieta Croatica” položen vijenac…

Povodom obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije Bljesak, u subotu 2. svibnja 2020. je u zagrebačkoj crkvi Sveta Mati Slobode održana sveta misa za sve u toj akciji poginule hrvatske branitelje.

Koncelebriranu svetu misu predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, mons. Jure Bogdan, a suslavitelji su bili generalni vikar Vojnog ordinarijata u RH don Marko Medo te župnik župe Marije Pomoćnice don Danijel Vidović.

Misnom slavlju su nazočili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstićević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj.

Održana sveta misa za poginule hrvatske branitelje u VRO Bljesak | Foto: MORH / T. Bandt
U molitvi posvećenoj braniteljima poginulima u Bljesku, ali i žrtvama raketiranja Zagreba i drugih hrvatskih gradova 2 i 3. svibnja 1995. te dvanaestorici na današnji dan 1991. ubijenih hrvatskih policajaca u Borovu Selu, “svima onima koji su ranjene duše ili tijela”, mons. Jure Bogdan rekao je kako se ove godine zbog epidemije i sigurnosnih mjera nismo mogli okupiti kako smo htjeli i ranijih godina činili, razdvojeni smo fizički ali nas povezuje i ujedinjuje zajednička ljubav za hrvatske branitelje i njihove obitelji. “Radujemo se pobjedonosnim akcijama Domovinskog rata kao što je bio Bljesak, ali to ne znači da se radujemo ratovima i krvoprolićima nego tome da su uspostavljeni mir, sloboda i sigurnost. Budućnost Hrvatske i ovoga svijeta ne može se graditi na nepravdama, agresiji, na izjednačavanju napadača i napadnutoga” poručio je.


Održana sveta misa za poginule hrvatske branitelje u VRO Bljesak | Foto: MORH / T. Brandt

Državno izaslanstvo je nakon mise položilo vijenac ispred spomen-obilježja “Pieta Croatica”, a predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković je tom prigodom izjavio kako se danas prisjećamo hrabrih hrvatskih branitelja, vojnika i policajaca, osjećajući prema njima najdublje poštovanje. “Sjećamo se poginulih branitelja, ali isto tako veličanstvene pobjede u operaciji Bljesak koja je slomila kralježnicu politici velike Srbije”,priopćio je MORH-VIŠE FOTO-OVDJE

M.M.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 + petnaest =