FOTO-VIDEO Obilježena 31 obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije BATT: ‘Sve je krenulo od policije jer vojske nije bilo i iz te policije je nastala Hrvatska vojska’

Podijeli

Dodjelom priznanja zaslužnima obilježena je 31. godišnjica Specijalne jedinice policije BATT. Svečanosti je nazočio i predsjednik Zoran Milanović, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga. Milanović je popratio i dvije vježbe izvedene ovom prigodom, a u neformalnom razgovoru s vojnicima u Mravincima otkrio je da je njegov rođak poginuo od udara groma…

U čestitarskom govoru za mikrofonom naglasio je kako su oni ‘pripadnici velike postrojbe’.

– Ali, koliko god bila velika, u ono doba prije 31 godine, ona je bila mala i sudbina zemlje ovisila je o malom broju pravih i hrabrih ljudi. Tako je to u svim ratovima, i u ovom ratu u Ukrajini koji ovisi o braniteljima i srčanim borcima za obranu Kijeva. Ove stvari govorim s oprezom i suzdržano jer ne želim da se Hrvatska u te stvari miješa više nego što treba i više nego što je za nju dobro i sigurno. Ali to sam morao reći – krenuo je uvodno.

Potom je nastavio o BATT-u i o obrani Hrvatske.

– Prije 31 godinu bili ste među prvima, Hrvatska nije imala vojsku, nije imala oružje, nije imala priznanje, nije imala ni simpatije ni naklon dobrog dijela zapadnog svijeta, pomagalo joj se prešutno, ako i to, vrlo često dvolično – podsjetio je.

Oružje, dodao je, nismo mogli ni kupiti u početku ni krijumčariti.

– Sve je krenulo od policije jer vojske nije bilo i iz te policije je nastala Hrvatska vojska. Oni koji su se prvi okupili prvog dana kolovoza ’90. u Zagrebu u policijskoj školi i odazvali na poziv tadašnjeg predsjednika da pristupe redovima hrvatske policije iz civilstva iz građanskog života bili su u manjoj mjeri Zagrepčani, u najvećoj mjeri Dalmatinci, Slavonci i naša braća iz Bosne i Hercegovine. Ljudi iz naroda koji su kretali u obranu, neizvjesnu bez oružja, s velikom šansom da se ne vrate svojim kućama sa znatnom šansom da poginu – rekao je još o povijesnim okolnostima.

Potom se vratio u sadašnjost.

–  Želim vam da radite svoj posao profesionalno i da se ne izlažete riziku i da je što manje onih koji vas trebaju jer su izloženi riziku. Isto tako, da vježbate, da budete spremni, gotovi, da budete u dobroj tjelesnoj spremi, to je jako važno i znam da o tome vodite računa, da biste zatreba li, mogli pokazati ono što znate – poželio je.

Naglasio je  da se lani, na okruglu godišnjicu, ali i ove godine opet skupilo dosta pripadnika.

– Vi i mi, ali prije svega vi, pokazujete koliko su ti dani rizika, pogibelji, ponosa i slave važni za hrvatsku naciju koja nije nastala u ovom zadnjem ratu, ona je starija, ali u ovom zadnjem ratu ona je definitivno okovana, zakovana i istovremeno raskovana – zaključio je uz sreću i zdravlje svima i da stojimo domovini vjerni, našoj Hrvatskoj.

“Opet vas se skupilo dosta, i vi, i mi pokazujete koliko nam je ovo važno. Dragi prijatelji, želim vam puno sreće, zdravlja i ostanimo domovinu vjerni – našoj Hrvatskoj”, zaključio je predsjednik.

Osim predsjednika Milanovića u Mravincima na velikoj svečanosti su i brojni visoki uzvanici.Podijeli