FOTO-VIDEO Obilježen Dan obrane grada Osijeka i 31 obljetnica herojske pogibije naših prijatelja i suboraca u šumi Rosinjača!

Najmlađi od njih, Davor Milas u trenutku pogibije bio je učenik Trgovačke škole. U toj je školskoj godini trebao maturirati, a u spomen na njegovu žrtvu škola se od prije nekoliko godina službeno zove Trgovačka i komercijalna škola „Davor Milas“...

Podijeli

Foto-UHDDR SV.ROK Osijek

ŽESTOKA bitka u šumi Rosinjača nedaleko od Osijeka jedna je od najherojskijih epizoda Domovinskog rata. Toga 5. prosinca 1991. godine u Rosinjači je živote za domovinu položilo 16 hrabrih branitelja iz Osijeka, koji su puna tri sata odolijevali napadima brojčano i tehnički nadmoćnijeg neprijatelja-JUGOFAŠISTIČKE AGRESORSKE JNA I SRBOČETNIČKOG AGRESORA NA HRVATSKU…

Branitelji iz Rosinjače omogućili su obrani Osijeka da se konsolidira i pojača snage na južnim dijelovima grada, što je u konačnici spriječilo daljnje nadiranje agresorske JNA i srpskih paravojnih postrojbi prema samome Osijeku.

Koliko je bitka u Rosinjači bila herojski čin, jednako tako može se promatrati i akcija izvlačenja tijela poginulih branitelja. Punih sedam dana trajale su tajne pripreme za nju, izvidnici iz bojne Zrinski-Frankopan ispitivali su teren danima i konačno je donesena odluka da se krene u noći između 12. i 13. prosinca.

U mrklome mraku, po iznimnoj hladnoći i smrznutoj oranici, kroz kukuruze i prijeteća minska polja, u Rosinjaču su stigli pred zoru.

Poginuli junaci

Poginuli u Rosinjači: Salko Ahmić (44), Ivica Babaja (27), Pavao Begonja (30), Stjepan Ezer (30), Damir Farago (32), Berislav Genčić (20), Zoran Gnjatović (29), Ivan Hap (40), Zoran Kišasondi (24), Siniša Knežević (26), Mladen Milanković (35), Davor Milas (18), Matija Olujić (19), Ivan Sekanić (38), Goran Stjepanović (21) i Mihajlo Pelegrin (42).

Najmlađi od njih, Davor Milas u trenutku pogibije bio je učenik Trgovačke škole. U toj je školskoj godini trebao maturirati, a u spomen na njegovu žrtvu škola se od prije nekoliko godina službeno zove Trgovačka i komercijalna škola „Davor Milas“.

Dok su skupljali njihova tijela, izvidnici iz bojne Zrinski-Frankopan čuvali su stražu. Neprijatelj je bio blizu. Do šume je dopirao njihov žamor, zvuk motora tenkova…

-Obilježavanje Dana obrane grada Osijeka i 31 obljetnice herojske pogibije naših prijatelja i suboraca u šumi Rosinjača 05. prosinca 1991 godine…

Svake godine obilježavamo sjećanje na poginule hrvatske branitelje u šumi Rosinjača kod Osijeka… Danas obilježavamo 31 godinu od pogibije hrvatskih vitezova koji su svojom žrtvom dali neizmjeran obol obrani grada Osijeka, Slavonije i Republike Hrvatske. Prisjećamo se svih branitelja koji su svojom žrtvom pridonijeli da danas živimo slobodni u našoj jedinoj i voljenoj Hrvatskoj. Da se nikad ne zaboravi njihova žrtva jer oni su dali za Hrvatsku ono najvrijednije što su imali : Dali su svoj život !

Imali smo čast da su nas posjetili ,što im je i obveza, obitelji poginulih

-Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

-Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik gosp. Goran Ivanović

-Zapovjednik zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ gosp. brigadni general Željko Ljubas

-Izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova načelnik PU Osječko -Baranjske gosp. Ladislav Bece sa suradnicima

-Županija Osječko -baranjska, župan gosp. Ivan Anušić sa suradnicima

-Gradonačelnik grada Osijeka gosp. Ivan Radić sa suradnicima

-Predsjednik UHDDR grada Osijeka g. Zdravko Nalio

-Bojna Frankopan predsjednik g. brigadir Bruno Zorica-ZULU sa suborcima

-I ostali cijenjeni gost i udruge ,na čemu im hvala i do godine, objavili su izUHDDR SV.ROK Osijek

FOTO-VIDEO Herojska brigada koja je zaustavila velikosrpsku agresiju na Osijek! U brojnim odlučnim borbama poginulo je 63 branitelja brigade, 22 su nestala, uz 370 ranjenih pripadnika, od toga 8 teških invalida!

Stihovi pjesme posvećene poginulim herojima ROSINJAČE

DANAS JE SPOMEN NA PRIJATELJE I SUBORCE NAŠE
ŠTO ZA DOMOVINU ŽIVOT DAŠE.
JER OVI STIHOVI NIŠTA NE VRIJEDE
AKO PUSTIMO SJEĆANJA DA BLIJEDE.
I ZATO DOĐOH JA NA OVAJ DAN
DA VAM PRIJATELJI MOJI POČAST DAM.
SJETIMO SE DANAS ROSINJAČE,
A TI MOJ PRIJATELJU DA TI SRCE PLAČE.
SLAVI ŽIVOT JER I TI SI U BORBI BIO,
A DA UMREM JA TAKO JE BOG HTIO.
JER ON JE NA NAS POLOŽIO RUKE SVOJE
I POZVAO K SEBI HRVATSKE HEROJE.
A TI MAJKO MOJA KOJA SI ME U SNU ČESTO SNILA
ZNAJ DA MOJA BORBA UZALUDNA NIJE BILA.
I VI SUBORCI MOJI ŠTO BORISTE SE ZA NAŠ GRAD,
DIGNITE VISOKO ČELO SAD.
IAKO SU VAŠA SRCA DANAS PUNA TUGE, NAMA NIJE BILO DRUGE
NEGO ŽIVOT DATI – BOG I HRVATI !
TI DOMOVINO AKO TREBA SAMO ZOVI,
JER DOĆI ĆE VITEZOVI TVOJI.
I NEĆE IM BITI ŽAO
JER ZA LIJEPU NAŠU I TI BI ŽIVOT DAO.
I SLAVA VAMA BORCI NAŠI ŠTO SADA UŽIVAMO U SLOBODI
JER DA NIJE BILO VAS TKO ZNA BI LI BILO NAS!
OVA JE PJESMA POSVEĆENA ZA NAŠE HEROJE
KOI SU DALI SRCE SVOJE
ZA DOMOVINU I NAŠ OSIJEK GRAD
KOJI NAM NITKO NIJE MOGAO UZETI I NEĆE
JER GRADIMO GA I VOLIMO
I GLEDAMO KAKO NAŠA DRAVA TEČE!
stihove je napisala gđa. BRANKA PEIĆ

VEZANE VIJESTI

(FOTO-VIDEO) Žestoka bitka u Rosinjači, svi su hrvatski branitelji poginuli: Ovako nešto proći je pravo herojstvo. Svi im se trebaju nakloniti!!“Zasula nas je kiša projektila, izginulo nam je 16 prijatelja, ali nismo im ostali dužni…”


Podijeli