(FOTO-VIDEO) NOVE INFORMACIJE IZ NACIONALNOG STOŽERA Broj zaraženih koronavirusom porastao na 87,najavljene drastične mjere…

Krizni stožer: 'Šest je novih oboljelih, ukupno ih je 87'...

Podijeli

Redovna konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite započela je nekoliko minuta nakon 18 sati…

– Obradom je detektirano je šest novooboljelih tako da je novi broj ukupnih pacijenata 87, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš….

– Imamo novi slučaj u bolnicama pa je ukupni broj zaraženih zdravstvenih djelatnika devet, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak koji je dodao da je od danas otvorena nova linija 113 na kojoj je mogu dobiti informacije o zdravstvenom sustavu.

– Sabor je bez rasprave donio odluku kojim je ovaj stožer dobio dodatne ovlasti vezane uz mogućnost donošenja odluka i uputa. U tom smislu stožer priprema odluku, s obzirom da izmjene stupaju na snagu nakon objave u Narodnim novinama, dakle od sutra mi možemo donositi odluke koje se primjenjuju na teritoriju RH. S tim u vezi, najavljujem da ćemo donijeti cijeli set mjera koje su usmjerene na strože mjere socijalnog distanciranja. Osnovno u ovoj pandemiji je da se svatko od nas pridržava osobne higijene i socijalnog distanciranja. Kako bismo pojačali izvršost takvog postupanja, priprema se odluka kojom će se u RH otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu od iznimne važnosti za građane poput sauna, bazena, kina, kazališta… Obustavit će se rad ugostiteljskih objekata svih kategorija osim onih s dostavama hrane i pučkih kuhinja. Obustavit će se rad svih trgovina osim onih koje prodaju prehrambene i higijenske artikle, ljekarne, tržnice, benzinske crpke, kiosci, pekarnice, specijalizirane trgovine za prodaju dječje opreme, trgovine za prodaju hrane za životinje, kaže ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i dodaje da mjere stupaju na snagu u ponoć.

Zagreb, 180320. Stozer civilne zastite, Nehajska ulica. Nacionalni stozer na redovnoj konferenciji najavio stroze mjere u borbi protiv koronavirusa. Otkazuju se sva javna dogadjanja, obustavlja se rad svih ugostiteljskih objekata i usluznih djelatnosti, trgovine sa osnovnim potrepstinama ostaju otvorene uz poseben uvjete. Na fotografiji: Davor Bozinovic. Foto: Ranko Suvar / CROPIX

foto-screenshot

 

Obustavit će se i rad teretana, fitness centara, frizera, brijača održavanje izložbi, plesnih škola, revija, sajmova, ali i vjerskih okupljanja.

Što se tiče objekata koji će raditi u ovih 30 dana, tamo se treba osigurati rad tako da se osigura što veća udaljenost radnika i socijalne distanciranosti, redovito se moraju provjetravati prostori, osiguravati punktove s dezinfenkcijskim sredstvima.

Ministar Božinović kaže da poslodavci moraju organizirati rad od kuće i otkazati službena putovanja u inozemstvo.

– U pripremi je odluka koja se odnosi na privremenu zabranu kretanja osoba preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Tom odlukom će se hrvatskim državljanima omogućiti povratak u RH uz primjenu mjera HZJZ-a. Omogućit će se povratak u matične države i državljanima članica EU. Što se tiče ulaska u RH, osobe iz tih zemalja moći će ući u iznimnim slučajevima koje će potvrđivati čelnik ministarstva a na preporuku HZJZ-a. Što se tiče izuzetaka, izucetci će se odnositi na zdravstvene djelatnike, stručnjake za rad sa starijima, prekograničnim radnicima, na prijevoznike roba i drugog prometnog osoblja, diplomate, policijske službenike u obavljanju zadataka, međunarodno-vojno osoblje, putnike u tranzitu, kaže Božinović.

Zagreb, 180320. Stozer civilne zastite, Nehajska ulica. Nacionalni stozer na redovnoj konferenciji najavio stroze mjere u borbi protiv koronavirusa. Otkazuju se sva javna dogadjanja, obustavlja se rad svih ugostiteljskih objekata i usluznih djelatnosti, trgovine sa osnovnim potrepstinama ostaju otvorene uz poseben uvjete. Na fotografiji: Vili Beros. Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Ta odluka bi također trebala stupiti na snagu od ponoći.

– Obustavlja se sve što nije nužno, rekao je Božinović i otkriva da je ova odluka donesena na razdoblje od 30 dana.

Ponavlja i da nema potrebe za odlaskom u trgovine i za prekomjernom kupnjom namirnica.

– Javni prijevoz ćemo razmotriti sutra, kaže ministar.

Novinare je zanimalo i je li muškarac koji je u Istri preminuo u samoizolaciji bio zaražen koronavirusom.

– Uzorak koji je bio poslan iz Pule u Zagreb kontaminiran je i zbog toga smo morali vratiti vozača natrag u Pulu da ode po novi uzorak. Po svemu, možemo reći da se vrlo vjerojatno ne radi o koronavirusu, rekao je Capak.

Zagreb, 180320. Stozer civilne zastite, Nehajska ulica. Nacionalni stozer na redovnoj konferenciji najavio stroze mjere u borbi protiv koronavirusa. Otkazuju se sva javna dogadjanja, obustavlja se rad svih ugostiteljskih objekata i usluznih djelatnosti, trgovine sa osnovnim potrepstinama ostaju otvorene uz poseben uvjete. Na fotografiji: Krunoslav Capak, Davor Bozinovic,Vili Beros. Foto: Ranko Suvar / CROPIX

foto-screenshot
T.H.

Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here