FOTO-VIDEO Neredi u Sjevernoj Makedoniji:”Ne žele bugarizaciju Makedonije”.„Nikad Sjeverna, samo Makedonija“. 47 policajaca ozlijeđeno u prosvjedima…

Podijeli

foto-screenshot

SKOPLJE, Sjeverna Makedonija – Prosvjed u glavnom gradu Sjeverne Makedonije zbog prijedloga da se pomakne s mrtve točke u naporima zemlje da se pridruži Europskoj uniji ozlijeđeno je 47 policajaca, priopćila je policija.

Ozljede su se dogodile nakon što je skupina prosvjedanika, bacajući kamenje, metalne šipke, jaja i molotovljeve koktele na zgradu parlamenta u Skoplju u utorak navečer.

Tisuće ljudi prosvjeduju svake noći od vikenda zbog francuskog prijedloga kompromisa s ciljem ukidanja prigovora susjedne Bugarske pridruživanju Sjeverne Makedonije Europskoj uniji.

Policija je izjavila da je privedeno 11 prosvjednika. Premijer Dimitar Kovačevski osudio je napade na policiju, rekavši da se nasilje ne može opravdati.

Ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski posjetio je u srijedu ozlijeđene policajce u bolnici. Rekao je da je u tijeku istraga o poticateljima nasilja i upozorio da će se suočiti s “najstrožim mogućim kaznama”.

Sudionici prosvjeda, koje podržava najveća makedonska opozicijska partija VMRO DPMNE, smatraju da je francuski prijedlog štetan po makedonske nacionalne interese i da vodi bugarizaciji njihove zemlje.

Prethodno su u prosvjednoj šetnji od vlade do Sobranja nezadovoljni građani u koloni prošli ispred ministarstva vanjskih poslova koje su gađali jajima, petardama i drugim predmetima, gdje su tražili ostavku ministra Bujara Osmanija, za kojeg smatraju da loše vodi pregovore sa Sofijom.

Prosvjednici su nosili državne zastave, kao i zastave sa suncem iz Vergine, simbolom antičke Makedonije, a tijekom prosvjeda uzvikivali su „Ostavke, ostavke“, „Makedonija, Makedonija“, „Nikad Sjeverna, samo Makedonija“.

U Skoplju je danas boravio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel kako bi potaknuo makedonske vlasti i građane da prihvate francuski prijedlog iza kojeg je stala cijela EU i za koji kaže da će omogućiti otvaranje prve faze pristupnih pregovora, koji će de facto deblokirati EU integracije Sjeverne Makedonije.

Bugarski veto zbog spora oko jezika i povijesti

Vlada Dimitra Kovačevskog i šef države Stevo Pendarovski su Michelu potvrdili da je prijedlog nakon modifikacije postao prihvatljiv, ali da konačnu riječ treba dati parlament.

Taj prijedlog za rješenje spora i početak pregovora je naišao na jak otpor najveće opozicijske partije VMRO DPMNE, velikog broja građana i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave eurointegracijama.

Protivnici prijedloga, među kojima i bivši ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov, koji je potpisao Prespanski dogovor s Grčkom, smatraju da taj prijedlog znači ispunjenje bugarskih zahtjeva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja s EU.

Početak pregovora EU sa Skopljem od studenog 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i povijesti, a Bruxelles je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Sjeverne Makedonije, javljaju agencije.

G.S.


Podijeli