Podijeli

S ciljem približavanja i intenziviranja suradnje obrambenih industrija Republike Hrvatske i Države Izrael u Zagrebu  u srijedu, 24. srpnja 2018. održana je Konferencija obrambenih industrija Hrvatske i Izraela, kojoj su nazočili predsjednik Države Izrael Reuven Rivlin, predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima.

Konferenciji je nazočio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov te predstavnici hrvatskih i izraelskih tvrtki s područja obrambene industrije, kao i predstavnici ministarstava, Hrvatske gospodarske komore, Instituta Ruđer Bošković, Fakulteta elektronike i računarstva i drugi.

Nakon bilateralnog sastanka predsjednice Grabar-Kitarović i ministra obrane Krstičevića s izraelskim predsjednikom Rivlinom, uslijedila je Konferencija obrambenih industrija Hrvatske i Izraela.

U toj je prigodi izraelski predsjednik Reuven Rivlin još jednom naglasio kako Državu Izrael i Republiku Hrvatsku povezuju mnoge stvari, kao što je srčanost i borbenost i naglasio kako snažno podupire razvoj i napredak Hrvatske vojske.

“Hrvatska i Izrael su male zemlje pune energije. Upravo zato, ova konferencija znak je naše suradnje, povjerenja, prijateljstva i savezništva, znak je naše želje da ovo prijateljstvo učinimo još većim. Naša želja je dakle, i dalje razvijati obrambenu industriju i upravo ovo je prilika da se uvjerite u najnapredniju tehnologiju koju naša država nudi, a moram reći kako smo oduševljeni i hrvatskom ponudom”, rekao je Rivlin i zahvalio ministru Krstičeviću za sav doprinos pri jačanju suradnje između dvije države.

Da bi naše prijateljstvo raslo, moramo surađivati ne samo na području obrambene industrije, već i na području zaštite okoliša, znanosti te na mnogim drugim područjima“, i dodaje: „Sigurnost i mir se ne smiju uzeti zdravo za gotovo. Sigurnost znači sloboda od nasilja, obrana granica, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, to je sposobnost da komuniciramo u svim uvjetima, to je pomoć u hitnim situacijama na kopnu, moru i u zraku. Sigurnost znači i suradnju i ona mora uključivati mnoga područja. Izrael želi produbiti suradnju između naše dvije zemlje. Puno je toga postignuto, ali postoji prostor za dodatni napredak”, zaključio je izraelski predsjednik.Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako je zadovoljna što su najvažnije hrvatske i izraelske tvrtke s područja obrambene industrije nazočne na današnjoj konferenciji te kako je optimistična oko razvoja daljnje suradnje i partnerstva.

“U našem je interesu odnos pomaknuti na višu razinu. Nadamo se inicijativama koje će dovesti do ulaganja u našu industriju i stječem dojam kako Država Izrael ima buduću viziju oko sklapanja novih parterskih odnosa”, poručuje predsjednica.

Govoreći o povijesnoj Odluci Republike Hrvatske o nabavi višenamjenskog borbenog aviona od Države Izrael Ministar obrane Damir Krstičević ističe kako je riječ o odluci koja je “dugoročno osigurala kontrolu hrvatskog zračnog prostora te tako doprinijela očuvanju europske sigurnosti”, od jednake važnosti za Hrvatsku kao i investicije uključene u Ugovor o poslovno-gospodarskoj suradnji.

“Dijelimo slična iskustva teškog puta stjecanja neovisnosti i zato smo svjesni značaja održavanja spremnosti nacionalnih država na nove sigurnosne izazove. Od izraelskih tvrtki obrambene industrije, koje su u samom svjetskom vrhu u proizvodnji, inovativnosti te konkurentnosti, Hrvatska očekuje investicije, prijenos znanja i tehnologija kako bi se potaknulo zapošljavanje i gospodarski rast“, kazao je ministar Krstičević i dodao: „Naš san je 2020., kada slavimo 25 godina Oluje i počinjemo predsjedati Europskom unijom, na hrvatskom nebu vidjeti prva dva aviona u rukama hrvatskih pilota”.

Na kraju je istaknuo kako vjeruje da će „ova konferencija iznijedriti nove prilike i područja za suradnju od obostranog interesa. “Naime, hrvatska obrambena industrija danas se ističe s nekoliko prepoznatljivih imena na svjetskoj sceni proizvođača naoružanja i vojne opreme”, ispričao je Krstičević naglasivši kako su hrvatski vojnici u potpunosti opremljeni hrvatskim proizvodima i dodao: “Time mogu slobodno reći da su Hrvatska vojska i Ministarstvo obrane najbolji promotori proizvoda hrvatskih tvrtki”.

Uoči konferencije, ministar Krstičević održao je sastanak s predstavnicima izraelskih tvrtki, gdje je poručio kako Ministarstvo obrane daje punu potporu razvoju obrambene industrije, podsjetivši kako je u 2018. godini potpisano 35 ugovora o nabavi vojne opreme za potrebe Hrvatske vojske s 26 hrvatskih tvrtki.

“Razvoj novih te naprednih oružnih sustava, tehnologija i opreme ključ su povećanja kapaciteta hrvatske vojne industrije jer se samo s dodatnom vrijednošću konačnog proizvoda hrvatski gospodarstvenici obrambene industrije mogu nametnuti na svjetskom tržištu”, rekao je Krstičević i dodao kako je upravo obrambena industrija prepoznata kao značajna grana gospodarstva te područje sa znatnim potencijalom za daljnji razvoj strateškog partnerstva dviju zemalja.

U ovoj je prigodi potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu između hrvatske tvrtke DOK –ING i izraelske tvrtke Israel Aerospace Industries za proizvodnju autonomnog robotskog sustava za djelovanje u ekstremnim uvjetima bez rizika za ljude, a takvi se sustavi mogu koristiti u civilne i vojne svrhe.

Direktor tvrtke DOK –Ing Vjekoslav Majetić priznao je kako je ponosan na sklopljen ugovor te kako je ovo još jedan dokaz visoke tehologije hrvatske tvrtke na svjetskoj razini.

“Drago mi je zbog ove suradnje, a posebno mi je drago što dobivamo na uvid i upotrebu  visoke izraelske tehnologije upravljanja koje su daleko, čak i iznad našeg razvoja koji smo napravili. Vrijednost ovog zajedničkog projekta je zaista neprocjenjiva”, ispričao je Majetić.

Direktor tvrtke Israel Aerospace Industries Joseph Weiss također je izrazio zadovoljstvo zbog sklopljene suradnje i izrazio zadovoljstvo zbog suradnje s hrvatskom kompanijom.

“Ovo je izvrsna prilika za unapređenje suradnje i razvoj obrambenih industrija dviju država”, kazao je Weiss.

Također, održana je i prezentacija o Obrambenoj industriji Hrvatske te o sustavu javne nabave u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske nakon čega su uslijedile i pojedinačne prezentacija i sastanci predstavnika obrambenih industrija Hrvatske i Izraela te predstavnika hrvatskih ministarstava i hrvatskih i izraelskih tvrtki.

Na konferenciji su sudjelovale hrvatske tvrtke Agencija Alan, Šestan Busch, HS Produkt, DOK-Ing, Zrakoplovno-tehnički centar, Pomorski centar za elektroniku, CS Computer System.

Od izraelskih tvrtki predstavile su se IAI-IsraelAerospace Industries, Elbit Systems,Rafael, IMI Systems – IsraelMilitary Industries, Aeronautics – Defense Systems, Verint Systems i MER Group, priopćili su iz MORH-e.

Audio izjava potpredsjednika Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević tijekom konferencije

Foto: MORH/ J. Kopi

M.M.


Podijeli

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

tri × tri =