FOTO-VIDEO Ministar Krstičević na videokonferenciji ministara obrane država EU…Moramo se prilagođavati i činiti najbolje što možemo u ovoj situaciji…

Na konferenciji se razgovaralo o doprinosu obrambenog sektora u suočavanju s globalnom pandemijom uzrokovanom koronavirusom. Također, razmijenjena su nacionalna iskustva u pružanju vojne potpore civilnom institucijama pri čemu je naglašena potreba za daljnjom suradnjom i solidarnosti zemalja članica EU...

Podijeli

Moramo se prilagođavati i činiti najbolje što možemo u ovoj situaciji, a sve u funkciji zdravlja i zaštite naših građana, poručuje Krstičević…

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je u ponedjeljak, 6. travnja 2020. godine na prvoj videokonferenciji ministara obrane Europske unije, kojom je predsjedao visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Na konferenciji se razgovaralo o doprinosu obrambenog sektora u suočavanju s globalnom pandemijom uzrokovanom koronavirusom. Također, razmijenjena su nacionalna iskustva u pružanju vojne potpore civilnom institucijama pri čemu je naglašena potreba za daljnjom suradnjom i solidarnosti zemalja članica EU.

Ministar Krstičević na videokonferenciji ministara obrane država EU 

Reakcija Hrvatske je bila brza i pravovremena, a Hrvatska vojska bila je značajan faktor pomoći zdravstvenom sustavu

Ministar Krstičević tom je prilikom predstavio doprinos Hrvatske vojske, kao dijela sustava domovinske sigurnosti, civilnim institucijama i zdravstvenom sektoru naglasivši da su svi resursi usmjereni na borbu s ovom pandemijom koja je pogodila cijeli svijet. “Reakcija Hrvatske je bila brza i pravovremena, a Hrvatska vojska bila je značajan faktor pomoći zdravstvenom sustavu u borbi protiv pandemije koronavirusa. U vrlo ranoj fazi pojave COVID-a počeli smo s provedbom mjera koje su usmjerene na zdravstvo, sigurnost, obrazovanje i na gospodarstvo”, istaknuo je, naglasivši da su hrvatski vojnici u rekordnom roku, od manje od 72 sata izgradili potpuno autonomni kamp s mogućnošću prihvata 220 oboljelih pacijenata koji će značajno doprinijeti kapacitetima bolničkog sustava za liječenje oboljelih. “I dalje ćemo biti u spremnosti pružiti pomoć zdravstvenim djelatnicima, kojima se još jednom želim zahvaliti na svemu onome što čine za zdravlje ljudi u Hrvatskoj”, poručio je ministar ovom prilikom.

Osvrnuvši se i na nedavni razorni potres u Zagrebu, ministar Krstičević je rekao kako je Hrvatska vojska kao dio sustava domovinske sigurnosti i po pitanju potresa pravovremeno reagirala. “Pružili smo pomoć Gradu Zagrebu i svim civilnim institucijama ovdje u gradu Zagrebu. Bili smo spremni i to ćemo raditi i dalje”.

Krstičević: U cilju pravodobnih i koordiniranih mjera u zaštiti naših snaga u operacijama i misijama diljem svijeta hrvatska Vlada je organizirala strateški prijevoz u Litvu i iz Afganistana

Ministar je posebno naglasio potrebu daljnje suradnje i solidarnosti država članica EU u ovoj situaciji, kao i pravovremeno i koordinirano poduzimanje mjera kako bi se spriječila daljnja eskalacija pandemije. “Nužno je poduzeti pravovremene i koordinirane mjere kako bi zaštitili naše snage u operacijama i misijama”, rekao je Krstičević spomenuvši pritom poduzete mjere i aktivnosti koje pokazuju spremnost Republike Hrvatske za davanjem pomoći i solidarnosti partnerima i saveznicima u vremenima kada se jedino zajedničkim naporima može pobijediti trenutna kriza.

Kao dobre primjere suradnje, spomenuo je strateški prijevoz koji je organizirala Vlada RH, a odnosi se na upućivanje hrvatskog i njemačkog medicinskog tima u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Litvi i zajednički transport odnosno povratak hrvatskih snaga i snaga partnerskih zemalja Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije iz Afganistana.

“Hrvatska će kao predsjedateljica Vijećem Europske unije i dalje zagovarati pravovremenu razmjenu svih iskustava, razmjenu svih informacija. Moramo se prilagođavati i moramo činiti najbolje što možemo u ovoj situaciji, a sve u funkciji zdravlja i zaštite naših građana i u Hrvatskoj i u Europskoj uniji”, zaključio je na kraju Krstičević, donosi MORH.

M.M.


Podijeli