Podijeli

Povodom 29. obljetnice akcije Plitvice u kojoj je 31. ožujka 1991. poginuo hrvatski redarstvenik Josip Jović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved odao je počast kod spomen-obilježja u Nacionalnom parku Plitvička jezera, na mjestu pogibije Josipa Jovića…

-(VIDEO) U Aržanu obljetnica pogibije Josipa Jovića prvog Junaka naše Hrvatske!…Ubijen je na sam Uskrs 31.03.1991. od strane srpskih terorista…

S obzirom na aktualne mjere prevencije širenja koronavirusa, ove godine obljetnicu akcije poznatiju pod nazivom „Krvavi Uskrs“, nije bilo moguće obilježiti kao ranijih godina, međutim u znak vječne zahvalnosti Republike Hrvatske, poštujući mjere, ministar Medved položio je svijeću kod spomen-obilježja i sudjelovao u molitvi koju je predvodio velečasni Milenko Majić.

Foto-MHB

Prije 29 godina na Plitvicama započelo je novo poglavlje hrvatske povijesti. Žrtva Josipa Jovića, prvi život ugašen za slobodu Hrvatske i danas nam je zalog za budućnost.

Zahvaljujemo hrvatskim braniteljima na razumijevanju aktualne situacije i poštivanju mjera vezanih za prevenciju sprječavanja širenja koronavirusa te sve koji nisu mogli doći na Plitvice i odati počast prvoj žrtvi Domovinskog rata pozivamo na molitvu za Josipa Jovića i sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, priopćilo je ministarstvo.

Josip Jović, koji se u kolovozu 1990. priključio Jedinici za specijalne namjene MUP-a Rakitje, posmrtno je promaknut u čin bojnika i odlikovan visokim državnim odličjima.

Život je izgubio nakon što su srpski pobunjenici, pripadnici tzv. SAO Krajine okupirali Nacionalni park Plitvice i barikadama blokirali državnu cestu D1, koja spaja sjever i jug Hrvatske.

U rano jutro, na Uskrs, 31. ožujka 1991. pripadnici MUP-a krenuli su prema hotelu Jezero, a pobunjeni Srbi postavili su barikade i zapucali na njih iz zasjede, na glavnoj prometnici u neposrednoj blizini ulaza u NP Plitvička jezera.

U autobus s redarstvenicima uletjela je tromblonska mina koja nije eksplodirala jer nije bio izvučen osigurač. Specijalci su istrčali iz autobusa i drugih vozila u koloni te polijegali uz cestu.

Uslijedio je višesatni obračun po dubokom snijegu s više ranjenih. Proboj hrvatske policije otežavala je gusta magla i snijeg. Poginuo je 22-godišnji Jović, a devet policajaca je ranjeno.

Prema policijskim izvješćima nakon uspješno provedene akcije Plitvice, kojom je zapovijedao Marko Lukić, uhićeno je 29 srpskih ekstremista, a 18 ih je kazneno prijavljeno zbog oružane pobune.

Josip Jović rođen je 21. studenoga 1969. godine u Aržanu kraj Imotskog. U kolovozu 1990. godine priključio se Jedinici za specijalne namjene MUP-a “Rakitje”. Prije Akcije Plitvice s tom jedinicom je bio na terenu u Pakracu i Petrinji. Ubijen je na sam Uskrs 31.03.1991. od strane srpskih terorista. Nakon nesretne pogibije pokopan je uz sve vojne počasti na mjesnom groblju u Aržanu.

Na Uskrs 1994. u Aržanu mu je otkriven spomenik.

Josip Jović posmrtno je promaknut u čin bojnika. Odlikovan je visokim državnim odličjima: Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom; Spomenicom Domovinskog rata; Spomen značkom I. gardijske brigade “Tigrovi”; Spomenicom I. poginulog redarstvenika Ministarstva unutarnjih poslova u Domovinskom ratu. Prema riječima suboraca, Jović je bio među prvima u napadu pucajući prema pošti. Iako je na sebi imao pancirku, jedan od terorista ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela. Kola Hitne pomoći stigla su u trenu, a potom je ukrcan u sanitetski vojni helikopter, još uvijek dajući znakove života. Međutim, preminuo je na putu do bolnice. Tako je dvadestdvogodišnji Josip Jović kao prva žrtva velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku u obrambenom Domovinskom ratu, postao velika i istinska legenda na samom početku borbe za nezavisnu i slobodnu hrvatsku državu.

M.M.Vezane vijesti;

VIDEO O događajima koji su prethodili “Krvavom Uskrsu” – 31. ožujka 1991. godine na Plitvicama govori prilog Tomislava Šulja


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dva + 17 =