FOTO-VIDEO Hrvatski branitelji, od koji je jedan poznat po legendarnom pokliču‘obadva,obadva…oba su pala’, dobili spomenik: ‘Dali su svoju žrtvu za mir i za slobodnu domovinu Hrvatsku!’

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Trojici hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu i poraću, njihovo malo selo Ljubostinje u znak zahvale njihovoj velikoj žrtvi za Hrvatsku podignulo je spomenik…

Drago Paić, Tonči Pirija i Filip Gaćina, poznat po uzviku “obadva, obadva…oba su pala”, rođeni su u srcu Dalmatinske zagore koja im se na ovaj način odužila i odala im počast otkrivanjem spomen obilježja koji ostaje u trajno sijećanje mladim naraštajima. U tome im je  pripomoglo i Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Antonio Lučić-Foto-screenshot

“Inicijativa je potekla od nas nekoliko branitelja i prijatelja iz djetinjstva Odlučili smo da im se na taj način odužima za sve ono što su oni dali, za žrtvu za mir i za domovinu”, objasnio je inicijator Antonio Lučić za HRT.

Podsjetimo, 16. rujna 1991. Šibenik je opkoljen i žestoko napadnut – s kopna, mora i iz zraka u velikosrpskoj agresiji. No ustali su branitelji – srcem protiv čelika! S brda Smričnjak grad su branili jednim minobacačem od 60 mm – bez nišanskih sprava. Visoko motivirani branitelji okreću ratnu sreću.

‘Obadva, obadva! Oba su pala!’
, poznati je uzvik kada su branitelji srušili dva zrakoplova tadašnje agresorske JNA iznad Šibenika. Nedaleko od mjesta gdje je 21. rujna 1991. nastala najslavnija snimka iz Domovinskog rata, u hrvatske su ruke pale tri vojarne pune oružja te je naoružana cijela Dalmacija, prenosi HRT.

Jedan je to od najpoznatijih i psihološki važan za moral mnogih drugih hrvatskih branitelje, najznačajnijih događaja obrambenog Domovinskog rata koji se dogodio u tijeku najžešće agresije i zločina Srbije nad Hrvatskom i Hrvatima.

Bilo je to rušenje dvaju neprijateljskih zrakoplova JNA u bitci za Šibenik, te radosni uzvik šibenskog branitelja Filipa Gaćine „Obadva, obadva, oba su pala!“.

Snimku tog velikog ratnog događaja zabilježio je Ivica Bilan.

Zasule su srpskog agresora potom i granate topničke bitnice na Žirju, predane u tajnosti. Zarobljena su u Šibeniku 34 ratna broda, temelj Hrvatske ratne mornarice. Bitka je to prekretnica u Domovinskom ratu.

Da se tada nisu zaustavili napadi srpskog agresora, pitanje je kakav bi bio ishod našeg Domovinskog rata, jer je Rujanskim ratom spriječeno presijecanje Hrvatske na dva dijela.

Uzvik koji je Filipu Gaćini zauvijek donio legendarni status danas ima posebno mjesto u sjećanju hrvatskog naroda. Filip je preživio cijeli Domovinski rat, da bi 19. rujna 1998. poginuo u miru prilikom razminiranja terena od eksplozivnih sredstava kao zaposlenik pirotehničke grupe za razminiranje “Mungos”.

Nezaboravni usklik se danas najčešće koristi u skraćenoj inačici “Oba su pala”, a u popularnoj kulturi tom se frazom općenito označava uspjeh. Kao takav izraz već odavno ima znatno šire značenje.

M.M.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + trinaest =