FOTO-VIDEO Ekološka katastrofa zagadila krasoticu surovog krša: Pogledajte stravično zagađenje mazutom za koji “nitko ne zna” kamo je otišao…

Zbunjeni ministar Ćorić...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Rijeku Zrmanju je zagadio mazut, najvjerojatnije iz nekadašnje tvornice glinice u Obrovcu. Ovo nije prvi put da je Zrmanja zagađena, a katastrofa se dogodi svaki put kada padne obilna kiša…donosi dnevnik.hrVIDEO-OVDJE

Umjesto da se u Zrmanji zrcali ljepota krša, po njoj je plivao mazut koji je kiša iz tla istjerala.

“Kad je voda velika, ona uđe u taj kraški kraj i iznese van dio mazuta i njega toliko ima da će to izlaziti 100 godina“, rekao je Ivan Matić iz EKO udruge “Ravni Kotari”.

Mještani godinama upozoravaju na ovaj problem, još otkad je početkom 1980-ih zatvorena tvornica glinice u Obrovcu.

“Pri sanaciji samog postrojenja glinice, tu su se nalazili veliki rezervoari mazuta. To je po nekakvoj procjeni, izračunali smo, moglo biti negdje oko 400 kubika koji nije iskoristiv”, rekao je Matić.

Opasni je otpad, prema svemu sudeći, završio u podzemnim kanalima i to u kraju koji upravo na ljepoti rijeke Zrmanje piše svoju turističku priču.

“Snimljene su nebrojene promotivne reklame, između ostalog i Winnetou, a da sad turist dođe imao bi što i vidjeti”, rekao je ekološki aktivist Igor Jurčević.

Vodopravna inspekcija ne zna gdje je mazut otišao

Osim u Obrovcu, onečišćenje su vidjeli i stanovnici obližnjih mjesta. Naime, mazut je ovoga puta doplivao i do Novigradskog mora. Ni vodopravna inspekcija ne zna gdje je mazut otišao. Iako za problem znaju, zbog nabujale rijeke i visokog vodostaja, do Zrmanje nisu mogli.

Kanjon rijeke nije bilo moguće obići ni plovilom, jer je voda izrazito brza”, stoji u odgovoru Državno inspektorata.

No obišli su, kažu, dio uz obalu Novigradskog mora i na pučini nisu vidjeli tragove masnoće. Izgleda da o razmjerima onečišćenja nisu ni obavijestili resornog ministra.

Zbunjeni ministar Ćorić


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 + četrnaest =