FOTO-VIDEO! Dr.sc Ante Nazor o HOS-a: Divili smo im se kako su branili Hrvatsku! Tko može zabraniti amblem pod kojim su Oni poginuli, taj se ne može zvati Hrvatskim političarem i ta Vlada ne može biti Hrvatska!

Ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr.sc. Ante Nazor...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr.sc. Ante Nazor bio je gost Nade Prkačin na Laudato TV gdje je između ostaloga govorio i o potrebi zaštite amblema HOS-a i zaslugama te vrhunske ratne postrojbe u obrambenom Domovinskom ratu za obranu Hrvatske od velikosrpskog agresora…

Prije godinu dana na polju kraj Marinaca ekshumirani su posmrtni ostaci četvorice hrvatskih branitelja koji su stradali 10. studenog 1991. godine nakon okupacije Bogdanovaca u čijoj su obrani sudjelovali…

Analizom je utvrđeno, a kasnije su obitelji potvrdile nalaze, da se radi o Žarku Manjkasu “Crvenkapi” (1967.), Stjepanu Katiću (1952.), Antunu Petričiću (1968.) i Marku Kneževiću (1969.).

29. veljače 2020. u Brodskom Stupniku na mjesnom groblju okupili su se ljudi iz cijele Hrvatske i šire kako bi na posljednji počinak ispratili heroja Domovinskog rata – Žarka Manjkasa Crvenkapu, koji je poginuo kao pripadnik HOS-a.

FOTO-VIDEO Hrvatska je na vječni počinak ispratila svoga sina, heroja, ratnika, dragovoljca obrambenog Domovinskog rata HOS-a- Žarka Manjkasa Crvenkapu…

Kao dragovoljac HOS-a Crvenkapa je s 24 godine napustio svoju Dubravu i otišao braniti Vukovar zajedno s još 57 HOS-ovaca. U grad su ušli krajem rujna kao jedna od posljednjih dragovoljačkih skupina jer je uskoro, okupacijom Marinaca, Vukovar potpuno opkoljen. Dio HOS-ovaca raspoređen je u gradsko naselje Sajmište, dok je dio poslan u pomoć Bogdanovcima. Među ovom drugom skupinom bio je i Žarko Manjkas.Žarko je poginuo u minskom polju ispod Marinaca, u „štafeti smrti“, spašavajući starije mještane Bogdanovaca. ”

14. veljače 1949. godine, rođen je jedan od heroja Domovinskog rata – Thomas Crowley – Irac…

Thomas Crowley rođen je u Manchesteru, a odrastao je u Južnoafričkoj Republici, kamo su se iz Irske doselili njegovi roditelji. Od svojih 46 godina života, navodno je čak 28 proveo u ratovima diljem svijeta. Kad je na CNN-u vidio snimku osječkog fiće preko kojeg prelazi tenk, te se dodatno informirao o stanju u Hrvatskoj, spakirao se i krenuo u nepoznato.

U Zagrebu se priključio postrojbama HOS-a i tu je počeo njegov ratni put.

U jesen 1991. pristupio je postrojbama HOS-a i sudjelovao u teškim borbama oko Novske i Jasenovca. Nakon obrane zapadne Slavonije, predosjetio je da rat nije gotov, te odlazi na jug, prema drniškom bojištu gdje pristupa IX. bojni HOS-a, Rafael Vitez Boban. Kada su JNA i pobunjeni Srbi u proljeće 1992. izvršili agresiju u Bosni i Hercegovini, Crowley sudjeluje u teškim borbama na livanjskom i kupreškom ratištu, a poslije i u Mostaru.

VIDEO: ROĐEN KAO IRAC UMRO KAO HRVAT– Thomas Crowley pripadnik HOS-a dao je svoj život za Hrvatsku…VIDEO…

 

Thomas Crowley pripadnik HOS-a dao je svoj život za Hrvatsku

Do kraja svojeg ratnog puta, Irac je s preustrojenom IX. bojnom HOS-a u sklopu 114. brigade Hrvatske vojske prošao mnoge teške bitke: na Južnom bojištu, u operaciji Maslenica tijekom 43 dana obrane opsjednute Škabrnje, te u operaciji Zima 94. Thomas Crowley bio je poseban po tome što je inzistirao na obuci vojnika te je golemo iskustvo kao instruktor prenio na velik broj pripadnika hrvatskih postrojbi.

Nastavit će se…

M.M.Viribus unitis /Braniteljski portal

 

 

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četiri × 3 =