Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Antiteroristička jedinica Lučko obilježila je u petak 28. obljetnicu osnutka kao prva borbena postrojba  Republike Hrvatske koja je dala veliki i nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu a danas je najelitnija postrojba hrvatske policije, istaknuto je na svečanosti u sjedištu ATJ Lučko.

ATJ Lučko u obrambenom Domovinskom ratu

ATJ Lučko nastala je od biranih pripadnika tečaja “Prvi hrvatski redarstvenik” i od pripadnika Jedinice za posebne namjene, a brojila je 225 djelatnika. Osnovna namjena jedinice bila je: uspostava javnog reda i mira narušenog u većem obimu, borba protiv terorizma, te priprema za možebitna borbena djelovanja na cijelom teritoriju RH.

Tijekom 1990. i 1991. ta jedinica izvodi niz zadaća uspostavljanja javnog reda i mira narušenog od strane srpskih paravojnih formacija. Zahvaljujući stečenom povjerenju vrhovništva RH, obnaša zadaće osiguranja visokih dužnosnika u Vladi RH, kao i samog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Jedinica sudjeluje u niz akcija koje su imale za zadaću oduzimanje oružja od bivše JUGOKOMUNISTIČKE I AGRESORSKE JNA te naoružavanje i obučavanje jedinica, koje kasnije čine osnove stvaranja Hrvatske vojske. Između ostalog, zauzima vojarne: Delnice, Samobor, Duboki Jarak, Dugo Selo, Prečko, Komandu V. zrakoplovnog korpusa u Maksimirskoj, blokira vojarne “Maršal Tito” u Novom Zagrebu, zračnu luku Zagreb, zauzima vojni repetitor na Sljemenu te uhićuje generala JNA Aksentijevića.

Svoje prvo vatreno krštenje ATJ jedinica Lučko prolazi 1. ožujka 1991. u Pakracu.

Ubrzo je uslijedila akcija ‘krvavi Uskrs’ na Plitvicama te tereni – Glina, Topusko, Petrinja, Dragotinci, ponovo Pakrac-Okučani, Aerodrom Pleso, Dubica, Delnice, Marinci, Dubrovnik, Cavtat, Maslenica, Medački džep, Daruvar, Bučje, Požega (Ivanovac), Bljesak i Oluja, Petrova Gora i Oluja Obruč. Tijekom svih ratnih godina, nošeni domoljubljem, hrabrošću i požrtvovanošću, čašću i odanošću, a u vjeri i nadi za uspostavu mira, slobode i samostalnosti, živote na oltar domovine položilo je 14 djelatnika ATJ Lučko, a 52 djelatnika je ranjeno. Do danas ukupno je poginulo, stradalo i umrlo 25 djelatnika ATJ Lučko.

Video-arhiva

Čestitari specijalcima

Čestitajući obljetnicu specijalcima iz Lučkog ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da nakon što je ova postrojba sudjelovala u brojnim akcijama u Domovinskom ratu, u današnjim okolnostima raste potreba za  njihovim znanjima i vještinama zbog terorizma i drugih prijetnji sigurnosti.

“Vi vladate kompleksnim zadacima na kopnu, pod vodom i u zraku”, rekao je ministar Božinović, najavivši nova milijunska ulaganja MUP-a od oko 10 milijuna kuna u opremu ATJ Lučko.

Istaknuo je da su stručnost i profesionalnost pripadnika ATJ Lučko prepoznati i kod kolega iz inozemstva.

Specijalcima je njihovu obljetnicu čestitao i savjetnik predsjednice Republike Ante Deur, a svečanosti je bio nazočan i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i drugi gosti, veterani ATJ Lučko te obitelji poginulih pripadnika ove elitne jedinice.

Na svečanosti su pročitana imena 19 poginulih i umrlih pripadnika ATJ Lučko, a kako je rečeno, tijekom Domovinskog rata ranjena su 52 pripadnika jedinice.

ATJ Lučko najelitnija specijalna jedinica Hrvatske policije

Antiteroristička jedinica Lučko jedinica je specijalne policije Republike Hrvatske u sastavu Zapovjedništva specijalne policije MUP-a, posebno osposobljena za rješavanje kriznih situacija visokog rizika, posebice talačkih kriza.

Jezgru ATJ Lučko predstavljali su novouvježbani pripadnici hrvatskih redarstvenika na tečaju Prvi hrvatski redarstvenik.

Antiteroristička jedinica Lučko osnovana je 7. rujna 1990. godine, i u vrijeme osnutka bila je prva organizirana postrojba hrvatske države koja se u tom trenutku  mogla suprotstaviti agresoru na Republiku Hrvatsku.

ATJ Lučko je najelitnija specijalna jedinica Hrvatske policije i uz Bojnu za specijalna djelovanja OSRH-a jedna od najelitnijih postrojbi Republike Hrvatske. Broji oko 130 članova, koji su posebno obučeni u rješavanju talačkih situacija u zrakoplovima ili na brodovima te za ronjenje.

Tijekom 1990.-1991. Jedinica izvodi niz zadaća uspostavljanja javnog reda i mira što su ih narušili pobunjeni Srbi u Hrvatskoj.

Sjedište ove specijalne jedinice je u Lučkom, kraj Zagreba.H/Braniteljski portal


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

1 KOMENTAR

 1. Ispravak netočnog navoda:
  Svoje prvo vatreno krštenje ATJ Lučko ima 27, 28 i 29 rujna 1990 u Dvoru, Petrinji, Kostajnici i Glini…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × pet =