FOTO – VIDEO Aržano: Obilježena 31. obljetnica pogibije Josipa Jovića…Jović je udario temelje Hrvatske…

U trenutku pogibije Josip Jović je imao samo 22. godine i bio je hrvatski policajac, pripadnik specijalne policije...

arzano--31 obljetnica pogibije Josipa Jovića
Podijeli

Arzano–31 obljetnica pogibije Josipa Jovića

Danas je u Aržanu obilježena 31. obljetnica pogibije PHR-a Josipa Jovića, prve žrtve srpske agresije na Hrvatsku…

Josip Jović, skromni policajac iz Aržana kraj Imotskog, sanjao je Hrvatsku. I dao život za nju, kao prva žrtva Domovinskog rata. Bio je pripadnik policijske postrojbe koja je 31. ožujka iz Zagreba upućena na Plitvice kako bi pomogla kolegama koji su trebali zavesti red u tom kraju.

Na Plitvicama je započeo okršaj policijskih snaga sa srpskim pobunjenicima koji su počeli uzmicati. Poslije nekoliko sati borbe pobunjeni četnici su prestali pružati otpor i predali su se. Nažalost, u borbi je jedan njihov metak pogodio Josipa Jovića. Pala je prva mlada žrtva u obrani svoje hrvatske.

Na ovoj , uvijek tužnoj obljetnici okupili su se branitelji  , predstavnici županije splitsko-dalmatinske, udruge branitelja, policija i svi koji i danas poštuju prvu veliku žrtvu obrambenog Domovinskog rata mladog Josipa Jovića koji nije kalkulirao onda kada je trebalo stati na branik Domovine u nasrtajima velikosrpskih i srbočetničkih zlotvora koji su pošto poto htjeli postići svoj vražji i osvajački cilj stvaranja “velike srbije” na teritoriju Hrvatske države, a sve to s ciljem da se sa tih prostora ukloni , razruši, spali, i pobije sve što imalo podsjeća na Hrvate i Hrvatsku.

Kao posljedica projekta velikosrpske ekspanzije u SFRJ eskalirale krajem 80-ih godina i  procesa koji su doveli do velikosrpske oružane agresije na Republiku Hrvatsku Domovinskog rata, kao obrambenog čina. Policajci MUP-a RH upali su u srpsku zasjedu pobunjenih Srba kod Plitvica, pri čemu je poginuo mladi hrvatski policajac Josip Jović.

– Pripremali smo se za nadolazeći Uskrs, a mene su obuzimale crne slutnje. Otišla sam u selo telefonirati kćeri u Njemačku i baš sam tad na TV-u vidjela snimke s Plitvica i krv u snijegu… No ton televizora je bio stišan pa nisam čula detalje.. Te sam večeri gledala Dnevnik i začula sinovo ime.. kriknula sam i slomila se, ispričala je prije osam godina za Braniteljski portal majka Josipa Jovića, skromna ali ponosna Marija Jović.
Pokojna Marija Jović sa sinovom slikom-Na slici prvi poginuli u obrani hrvatske od srbočetničkog i JNA agresora-Josip Jović

No, Ovakvi junaci kao što je bio poginuli na Plitvicama Josip Jović, prvi su stali u obranu svoga teritorija i svoje Hrvatske…

Okupili se mnogi predstavnici političkih struktura i onih koji su branili Domovinu

Tako su samo dan uoči 31.obljetnice pogibije Prvog Hrvatskog redarstvenika u Aržanu, rodnom mjestu poginulog Jovića, Župan Blaženko Boban, zamjenik župana Ante Šošić i predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić položili danas vijence i zapalili svijeće na grob Josipa Jovića u Aržanu, . Vijence su položili i članovi obitelji Jović, predstavnici policije, saborski zastupnik Luka Brčić, načelnik Općine Cista Provo Božo Ćubić, gradonačelnik Grada Imotskoga Ivan Budalić, načelnici općina Imotske krajine te predstavnici brojnih braniteljskih udruga.

Prijatelj i sumještanin Josipa Jovića, zamjenik župana Ante Šošić u izjavi medijima ispričao je kakav je bio Josip Jović. „On je bio moj prijatelj. Imao je sve atribute velikih ljudi – samozatajan, pomagao je drugima, bio je osoba koja povezuje, tih, rodoljub. Sve to odvelo ga je među prve hrvatske redarstvenike, a poslije nažalost i na Plitvice, gdje je položio svoj život za domovinu“, zaključio je Šošić. Župan Splitsko-dalmatinske županije Boban podsjetio je kako je županija dala prvu, ali i posljednju žrtvu Domovinskoga rata, Antu Bužančića. „Josip Jović udario je temelje Hrvatske. Sada, kada s odmakom od oko tisuću kilometara gledamo stradanje drugoga naroda, možemo sebi bolje prisvijestiti što je značilo hrvatsko srce u to vrijeme, ali i ljubav prema Hrvatskoj. Josip je imao najveće srce i najveću ljubav prema domovini“, izjavio je Boban.

izrezak iz tadašnjeg hrvatskog tiska

U trenutku pogibije Josip Jović je imao samo 22. godine i bio je hrvatski policajac, pripadnik specijalne policije.

POGLEDAJTE Dokumentarni film “Krvavi Uskrs”…Film otkriva brojne nepoznate detalje policijske akcije koja je odnijela prvu žrtvu u obrambenom Domovinskom ratu…

Hrvatska policija je od prvoga dana bila na obrani domovine. Kada je trebalo, mi smo bili tamo gdje smo trebali. Policijska uprava splitsko-dalmatinska i Ministarstvo unutarnjih poslova će i dalje, s obitelji Jović, u ožujku biti ovdje u Aržanu jer čuvamo sjećanje na naše stradale, izjavila je glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske Antonela Lolić.

Uspomena na heroja .
JOSIP JOVIĆ (1969.-1991.-2022.)
Počivao u miru Božijem !
Laka mu Gruda Hrvatska !

,,Gle, sve su staze pune daha,
Ko šutnje noćas mrtva gnijezda,
A ova moja ljubav plaha
Mre sama, kao prva zvijezda.”(V.Č.)

Uredio /M.M.Viribus unitis / Braniteljski portal

Aržano

 


Podijeli