FOTO -VIDEO 41. obljetnica Gospina ukazanja u Međugorju!… U talijanskim medijima bila je ovo prva vijest, u hrvatskim, skoro niti spomena o ovom veličanstvenom događanju

Fra Jozo Grbeša je na kraju svoje propovijedi zaradio veliki pljesak koji je pokazao da su njegove riječi jednostavne, a duboke, konkretne a pjesničke uspjele doprijeti do srca prisutnih ljudi. Vrlo lijepo je fra Jozo objasnio glavnu istinu cijele naše vjere, a onda i Gospine poruke: sve se svodi samo na jednu riječ: LJUBAV!...

Podijeli

Rijeke hodočasnika nisu prestajale cijeli dan hodočastiti na Brdo ukazanja, a posebna, mnogobrojna šarolika rijeka zastava i hodočasnika slila se s Brda u procesiji u 16.30 sati koju su sa križem na pročelju predvodili i nosili naizmjenično fra Miljenko Šteko, bivši provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, te međugorski župnik fra Marinko Šakota. Procesija je u molitvi prošla međugorskim ulicama i oko 18 sati se zaustavila pred crkvom. Nakon blagoslova vjernici su se uključili u početak molitve krunice.

Tako su u 18 sati već sve klupe oko crkve i ispred vanjskog oltara bile zauzete, a do kraja večernjeg misnog slavlja koje je završilo oko 21.15 sati, bila je ispunjena i gotovo polovica livade iza klupa. Brojne obitelji, hodočasnici, domaći i strani iz gotovo 30 zemalja svijeta, mnoštvo jezika… Kao da se cijeli svijet odjedanput slio oko ovog malog oltara i crkve. Svijet čijoj se prisutnosti i sama Gospa raduje i posebno ga blagoslivlje – kako su posvjedočili svečenici koji su dan prije, na uočnici, bili na ukazanju koje je imao vidioc Ivan. Naime, Gospa se u jednom trenutku okrenula i znakom križa blagoslovila crkvu i sve okupljene vjernike oko nje.

Dok je veliki župni zbor „Kraljica Mira“ pjevao Gospine litanije nakon završetka krunice, krenula je procesija sa Gospinim kipom uz vanjski rub vanjskog oltara crkve. Kada se pojavio Gospin kip prekrasno okićen bijelim cvijećem na nosiljkama koji su nosili župljani, nekako kao da je sav vjernički put zastao, protrnuo, uzdahnu, osjetio kako je među njih došla Kraljica Mira, i svi su spontano zapljeskali. U jednom trenutku Gospin kip se našao ispred zalazećeg sunca, te je izgledalo kao da su se ispunile one proročke riječi: ŽENA ZAOGRNUTA SUNCEM koja će satrti zmiji glavu – stajala je tu pred svima nama!

Svečana sveta Misa 41. Obljetnice bila je ujedno i predstavljanje međugorskim hodočasnicima ovdje na licu mjesta, ali i diljem svijeta, novog provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Joze Grbeša. S njim su u koncelebraciji bili međugorski župnik fra Marinko Šakota, bivši provincijal fra Miljenko Šteko, provincijski vikar fra Miro Šego i vizitator provincije fra Mate Relota.

Fra Jozo Grbeša je na kraju svoje propovijedi zaradio veliki pljesak koji je pokazao da su njegove riječi jednostavne, a duboke, konkretne a pjesničke uspjele doprijeti do srca prisutnih ljudi. Vrlo lijepo je fra Jozo objasnio glavnu istinu cijele naše vjere, a onda i Gospine poruke: sve se svodi samo na jednu riječ: LJUBAV!

„Ja vjerujem da se govor o Mariji može svesti na jednu jedinu riječ: ljubav.

Ja vjerujem da se govor o čovjeku treba svesti na jednu jedinu riječ: ljubav.

Ja vjerujem da se govor o Bogu može svesti na jednu jedinu riječ: ljubav.

Ako je Krist to učinio u svojim zapovijedima, onda je i nama tražiti taj put ljubavi.

Ovo je prava parada ponosa. Časti i ponosa.
Međugorje, jučer🇭🇷
Inače, godišnjica Gospina ukazanja u talijanskim je medijima bila praktički prva vijest, u hrvatskim skoro niti spomena.

L.K./ M.M.


Podijeli