FOTO Važna obavijest iz Udruge hrvatskih ratnih liječnika: POZIV na proslavu 30. obljetnice osnivanja Glavnog sanitetskog stožera HZ Herceg-Bosne…

10. ožujka, 2022. godine u istom prostoru kao i prije, u hotelu Tomislav u Tomislavgradu u 16,00 sati, slavimo 30. obljetnicu osnivanja Glavnog sanitetskog stožera HZ Herceg-Bosna...

Foto-privatna arhiva- Prof. dr. sc. Toni Kolak
Foto-privatna arhiva- Prof. dr. sc. Toni Kolak
Podijeli

Prije trideset godina, točnije, 9. ožujka 1992. godine jedna je mobilna kirurška ekipa upućena iz Zagreba u Tomislavgrad. Članovi ekipe bili su kirurzi: Jadranko Barišić, Tugomir Gverić, Toni Kolak, anesteziolog Goran Sačer, Slobodan Aleksovski, instrumentar, Šemsudin Jazavac, gipser i informatičar Zvonimir Čuvalo. Oni su prošli gotovo sva ratišta u RH. Kako su dospjeli u Tomislavgrad govori sljedeći citat iz ratnih zapisao dr. Tonija Kolaka:

Pozivnica

U jednom dežurstva u Glavnom sanitetskom stožeru (GSS) RH napade me dr. Mariju Brajko Brnčić, Šujička, koja je došla na razgovor kod generala Ive Prodana

„ …kako, bolan Toni, nitko ne brine za onaj naš svit doli, nastradat će narod“?!
„Pa slali smo materijale u Grude, Škegro i Ćorušić su bili doli, kažu da su s dr. Bajom sve pripremili“, odgovaram.
„ Ma jesu, napravili su dosta, ali bolan, nije to ono što triba, zaozbiljno, ja sad odozdo, slabo je to, triba hitno reagirati, doli će puknit svaki čas, Split je daleko, na Mostar nemoš računat, jadni mi“ ne da se Marija.
„Leti, bolan doli!“

„Mare, nema problema, samo ja ti doli ne znam nikoga, dr. Baju iz viđenja, ekipu imam, baš smo se vratili s pakračkog ratišta, Gverić i Bobo su još u Pakracu, oni će odma doć, di i šta i kome ću se javiti, general će napisati zapovijed i eto nas“.

„Imaju ti doli dva super doktora i još bolja čovika, dva zastupnika u Skupštini BiH, dva Ivana, Šarac i Bagarić, oni jedva čekaju da netko dođe, Šušak ih je odredio za koordinatore, oni o ratnom sanitetu ne znaju ništa, a i nemaju s kime, doli su i dr.Ćoza i brat mu dr. Frano Perić, ja ću vam sve dogovoriti, samo ajte što brže“ (T. Kolak, ratni zapisi)

Zadatak ove mobilne kirurške ekipe bio je zajedno s dr. Ivanom Bagarićem i dr. Ivanom Šarcem i dr. Marijom Brajko Brnčić osnovati Glavni sanitetski stožer HZ Herceg-Bosna i izvršiti sanitetske pripreme za nadolazeći rat.

Glavni sanitetski stožer HZ Herceg – Bosna je osnovan 10. 03. 1992. godine u Hotelu “Tomislav” u Tomislavgradu.

Procjenom članova ovog stožera, oružani sukob bi trebao početi u strateški važnom Kupresu, pa je odmah u DZ Tomislavgrad, osnovana i u funkciju stavljena i Prva ratna bolnica u Bosni i Hercegovini. Ubrzo je sazvan sastanak svih liječnika iz HZ Herceg-Bosna, na kojemu je dogovorena sanitetska taktika i započeta edukacija iz ratne kirurgije. Dogovoreno je da će mobilna kirurška ekipa obići najprije sve općine u Hercegovini, a zatim u Srednjoj Bosni. Do izbijanja rata na Kupresu i Mostaru članovi GSS HB obišli su sve općine u Hercegovini, pomogli u formiranju stanica za prihvat ranjenika i u Grudama osnovali Glavnu ratnu bolnicu za Hercegovinu. Slijedilo je formiranje ratnih bolnica u Livnu, u Bugojnu, Uskoplju-Gornjem Vakufu, u Rumbocima u Rami i Jablanici. Medicinski centar „Dr Safet Mujić“ proglašen je Ratnom bolnicom Mostar.
Sukob na Kupresu dočekan je spremno i uspješno su zbrinuti svi ranjenici.

Po stabilizaciji linije članovi GSS HB su kooptirajući nove članove u potpunosti ujedinili sav prostor HZ Herceg Bosna.

Članovi GSS HB su jedina postrojba koja je uspjela ući, noću, početkom svibnja 1992. godine, pješice, preko Goranaca i Cima u opkoljeni Mostar, posjetiti polusrušenu bolnicu i pružiti potporu Ratnoj bolnici Mostar, razbiti medijsku blokadu o događanjima u Mostaru. GSS je, također, u dobroj suradnji s Teritorijalnom obranom formirao ratne bolnice u Novom Travniku, Travniku, Jajcu, Žepču, Visokom, Tarčinu i Konjicu. U Fojnici je formirana Centralna ratna bolnica za srednju Bosnu. U Posavini su formirane Ratna bolnica Tolisa i Ratna bolnica Bosanska Bijela. Za vrijeme bošnjačko-hrvatskog sukoba iz srušene Ratne bolnice u Novom Travniku prenesena je oprema i formirana Ratna bolnica Nova Bila (kasnije preimenovana u Franjevačku bolnicu „Dr fr Mato Nikolić” Nova Bila). Članovi GSS su uspjeli ući, 35 km kroz neprijateljski teritorij, u opkoljeno Jajce i u više navrata, noću, oklopnim autobusom, evakuirati ranjenike, a na kraju i samu Ratnu bolnicu. Članovi GSS su organizirali i uspješno noćno prebacivanje kirurške ekipe u Novu Bilu, a također osigurati dovođenje kirurške ekipe u Žepče.

Glavni sanitetski stožer Herceg Bosne je i prva institucija koja se odmah nakon oslobađanja Mostara preselila u bolnicu na Bijelom Brijegu.

Foto-privatna arhiva- Prof. dr. sc. Toni Kolak
Foto-privatna arhiva- Prof. dr. sc. Toni Kolak
Dr Toni  Kolak sa suborcima ispred Ratne bolnice u Kupresu–Foto-privatna arhiva

Članovi Stožera su osnovali inicijativni odbor i pomogli u osnivanju i realizaciji projekta Kliničke bolnice Mostar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Također su inicirali „Bijeli put za Bosnu srebrnu“ dajući podršku opkoljenim Hrvatima, stvarajući preduvjete za prestanak sukoba. Članovi GSS su aktivno sudjelovali u oslobađanju Kupresa i Jajca.

10. ožujka, 2022. godine u istom prostoru kao i prije, u hotelu Tomislav u Tomislavgradu u 16,00 sati, slavimo 30. obljetnicu osnivanja Glavnog sanitetskog stožera HZ Herceg-Bosna. Obljetnicu organizira Udruga hrvatskih ratnih liječnika. U Udruzi djeluju nekad ratni liječnici, a danas eminentni medicinski stručnjaci specijalisti i sveučilišni nastavnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ovim kratkim podsjećanjem na ustroj GSS Herceg-Bosne u ratu želimo pozvati sve one naše suborce do čijih telefona nismo uspjeli doći i nismo im mogli poslati poziv da dođu na 30. obljetnicu u Tomislavgrad.

-Predsjednik: Prof. dr. sc. Toni Kolak

-Tajnik : Prim. doc. dr. sc. Zlatko Vlajčić

Uredio / M.M. Viribus unitis

Braniteljski portal

VEZANE VIJESTI

Ekskluzivne foto: “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”…Konvoj “Bijeli put” bio je i ostao najveća humanitarna operacija sprovedena u ratnim uvjetima nakon Drugog svjetskog rata


Podijeli