Podijeli

U Hrvatskoj Kostajnici još su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave, no iako je vodostaj Une u 13 sati iznosio 432 centimetra s tendencijom rasta, situacija na terenu je pod kontrolom, nisu ugroženi niti mještani, niti njihova imovina, a osiguran je i dovoljan broj cisterni sa pitkom vodom…

Na terenu sve raspoložive službe

Ipak, da tako ostane osim DVD-a Hrvatska Kostajnica, volontera Gradskog društva Crvenog križa i pripadnika HGSS-a brinu i dobrovoljna vatrogasna društva susjednih gradova, pa su u pomoć oko izgradnje i učvršćivanja nasipa od jumbo vreća priskočili DVD Sisak, DVD Lipovljani, DVD Oroslavje, DVD Majur, DVD Donji Kukuruzari i DVD Selište Kostajničko.

Tatjana Dovranić Kardaš iz Hrvatskih voda poručila je kako je stanje na terenu zadovoljavajuće i da se rade završni radovi oko podizanja zečjeg nasipa.

Hrvatskoj Kostajnici prijeti izlijevanje Une, grade box barijeru od 1000 metara

U susjednoj Bosni i Hercegovini također očekuju probleme s rijekom Unom, a tijekom noći i jutra poplavljeni su zbog bujičnih voda objekti na području Bosanskog Novog i Prijedora

Službe Hrvatskih voda u Hrvatskoj Kostajnici postavljaju od jutra privremeni sustav obrane od poplava tzv. box barijere u dužini od 1000 metara, koje bi trebale zaštiti najugroženije dijelove grada, a koji se pri većem vodostaju redovno nađu pod vodom.

U tome gradu očekuju sutra ujutro izvanredno stanje obrane od poplava te vodostaj koji će dovesti do izlijevanja Une, donosi večernji.. .

– Nema mjesta panici, Hrvatske vode rade na box barijerama za najugroženije dijelove grada, krizni Stožer redovno zasjeda. Predviđanja su Hrvatskih voda i informacije iz susjedne Bosne i Hercegovine da se trebamo pripremiti na vrlo velike vodostaje, koje će nam potopiti trafostanice pa ćemo morati isključivati električnu energiju. Stoga smo pozvali stanovnike da pripreme hranu i čistu vodu za nekoliko dana te da pripreme ručne lampe. Stanovnici ulica Kavrlja, Nine Marakovića i Unske ulice trebaju stvari prebaciti na visoko ili na kat kuće, no oni to već znaju – rekao je večeras gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Biščan. Krizni stožer cijelu će noć biti u zgradi DVD-a Hrvatska Kostajnica, a vrhunac vodostaja, iznad 470 cm, očekuje se u jutarnjim satima. Vodostaj Une u H. Kostajnici u 18 sati bio 351 cm te su uvedene redovne mjere obrane od poplave. Vodostaj i dalje raste 6 do 8 cm po satu, no Una uzvodno od Kostajnice i na području Bosne i dalje također raste, i to negdje 10 cm po satu. Taj vodni val do jutra će proći Kostajnicom.

Na području Hrvatske Kostajnice, Majura i Donjih Kukuruzara treba vodu prokuhavati. I dok Kostajnicu najgore očekuje sutra, dotle je u Sunji već popodne uvedeno izvanredno stanje. Rast vodostaja u 17 sati zaustavio se na 276 centimetara, no i to je dovelo do manjih izlijevanja rijeke Sunje na poljoprivredne površine dok su zaobalne vode poplavile neka dvorišta.

D.K.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

sedamnaest − jedan =