FOTO: Uklanja se spomenik hrvatskim braniteljima u koji je Dubravka Šuica ulupala 10,6 mil. kuna…

Spomenik podignut hrvatskim braniteljima na Pilama dubrovačka javnost i struka od početka nisu prihvatili kao dobro arhitektonsko rješenje za osjetljivi prostor zapadnog ulaza u Grad. Zbog ostakljenih površina bio idealno mjesto za ogledavanje prolaznika koji mahom nisu ni shvaćali da je riječ o spomeniku...

Podijeli

‘Spomenik braniteljima na Pilama u jako je lošem stanju i predstavlja opasnost za prolaznike te je stoga odlučeno da se spomenik demontira’, objavili su iz Grada Dubrovnika…

Inače se ovo skrivalo od javnosti dok stvarno nije 

Prilikom vizualnog pregleda spomenika uočeno je kako je dio konstruktivnih elemenata u jako lošem stanju te da to predstavlja opasnost za prolaznike. Kako bi se izbjegle eventualne nesreće, odlučeno je da se spomenik demontira i potom sanira. I sami prostor ispred spomenika također je u lošem stanju te će i on biti saniran i to tako što će biti popločan kamenim pločama – ističu iz Gradske uprave.

Očekuje se da će demontaža spomenika biti završena do kraja tjedna, a radove na demontaži, vrijedne 106.250 kuna izvodi tvrtka Quelin koja je sudjelovala i u njegovom postavljanju.

“Cilj ove gradske uprave je da se, putem dijaloga sa svim braniteljskim udrugama, postigne dogovor o novom, trajnom, spomeniku braniteljima, a koji će odavati poštovanje prema svima onima koji su dali svoje živote za Grad ili su to svojim sudjelovanjem u Domovinskom ratu bili spremni učiniti.

Pozicija trajnog spomenika branitelja će ostati na Pilama i o tome postoji “konsenzus svih braniteljskih udruga”. Isto tako, nakon sanacije sadašnjeg spomenika, o njegovoj budućoj mikrolokaciji gradska će uprava odlučiti u dogovoru s braniteljskim udrugama”, navode iz Grada Dubrovnika.

Spomenik podignut hrvatskim braniteljima na Pilama dubrovačka javnost i struka od početka nisu prihvatili kao dobro arhitektonsko rješenje za osjetljivi prostor zapadnog ulaza u Grad. Zbog ostakljenih površina bio idealno mjesto za ogledavanje prolaznika koji mahom nisu ni shvaćali da je riječ o spomeniku.

 

Foto/dulist.hr
Foto/dulist.hr

Nakon što su predstavnici četrnaest udruga 2004. godine odabrali rješenje autora Igora Franića za moderan i multimedijalan spomenik, od dana postavljanja u ljeto 2007. godine baš ga i ne prati sreća. Na njemu se, kad je u punoj funkciji, prikazuju imena poginulih branitelja Dubrovnika, znakovlje borbenih jedinica koje su sudjelovale u obrani i oslobađanju juga Hrvatske, kao i posljednje fotografije pokojnog dubrovačkog fotografa Pava Urbana.

Već se nebrojeno puta kvario, bio izvan stroja zbog kvara na programu ili klimatskim uređajima, ploče u podnožju su se više puta lomile, a ogledalo koje je njegov sastavni dio uglavnom služi za osobne potrebe popravljanja šminke ili odjeće prolaznica.

Spomenikom nisu bile zadovoljne ni branitelji udruge uvjereni da njime nije iskazano poštovanje poginulim braniteljima pa su ga nazivali Spomenik palim Windowsima ili pak Windows error spomenik. U anketi koja je provedena među stranim studentima u Dubrovniku nitko od njih nije shvatio da je spomenik podignut u čast braniteljima Domovinskog rata.

“Tobožnji spomenik braniteljima groteskna je, agresivna i predimenzionirana instalacija koja odiše vulgarnošću te tako i ne služi svrsi, a predstavlja i simbolizira jedino Trojanskog konja novog primitivizma , dubrovački konceptualni umjetnik Božidar Jurjević.

Spomenik na Pilama postavljen  je za vrijeme gradonačelničkog mandata Dubravke Šuice, ona je bila je bila šefici žirija, koštao je 10,6 milijuna kuna. Zanimljivo je da je HDZ  pred izbore u listopadu 2015. na Gradsko vijeću tražio uklanjanje spomenika.

Spomenik je uklonjen, a time je u vjetar odnio i 10.6 milijuna kuna koje je u ovaj spomenik ulupala Dubravka Šuica,VIŠE OVDJE.

M.M.


Podijeli

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here