(FOTO – VIDEO) U Zemuniku dodijeljen letački znak osmorici pilota HRZ-a polaznicima 24. naraštaja vojnih pilota!

Ovo je za sve nas veliki dan, dan kada s krilima koje dobivamo postajemo čuvari hrvatskog neba...

Podijeli

Ovo je za sve nas veliki dan, dan kada s krilima koje dobivamo postajemo čuvari hrvatskog neba, rekao je najbolji polaznik obuke, kadet Donadić..

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, u petak, 19. lipnja 2020. godine, održana je svečanost dodjele letačkog znaka pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva polaznicima 24. naraštaja vojnih pilota koji su uspješno završili školovanje za hrvatskog vojnog pilota.
Uz članove obitelji i prijatelje mladih pilota, svečanosti su prisustvovali i državni tajnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec te predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, uz ostale visoke vojne i državne uzvanike.

Školovanje je završilo osam polaznika, od čega četiri pilota aviona i četiri pilota helikoptera. Letački znakovi svečano su uručeni kadetima Antoniju Donadiću, Lovri Krniću, Mirku Kekezu, vojnicima Michaelu Cvjetoviću, Bruni Bulumu, Goranu Crničkom te poručnicima Martinu Škrtiću i Ivanu Lončaru.

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” 19. lipnja 2020. godine, održana je svečanost dodjele letačkog znaka pilota HRZ-a polaznicima 24. naraštaja vojnih pilota | Foto: MORH/ M. Čobanović

Mladi piloti školovali su se u Središtu za obuku HRZ-a “Rudolf Perešin”, dok se letačka obuka odvijala u 392. eskadrili aviona na avionu Pilatus PC-9M i 393. eskadrili helikoptera 93. krila HRZ na helikopteru BELL-206 B 93.
“Biti vojni pilot znači pripadati vrlo malom broju odabranih koji su svoje sposobnosti, svoje motive i svoja znanja spremni davati u ostvarivanju zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske vojske i naše domovine Hrvatske!”, rekao je državni tajnik Ivić ističući kako vjeruje da će se ulaganjem dodatnih napora i nadalje nastaviti s modernizacijom zrakoplovstva.

“Vi, osam novih pilota HRZ-a, predstavljate zajednički uspjeh sustava vojnog školovanja, ali prije svega, to je vaš osobni uspjeh i vaše osobno postignuće na koje imate apsolutno pravo biti ponosni!”, izjavio je admiral Hranj poručivši pilotima da u svojoj daljnjoj vojnoj karijeri budu hrabri i oprezni, ali i realni i racionalni.

“Danas ste kročili na put prema zahtjevnom, ali i najboljem pozivu na svijetu. Iza vas je dugotrajna i naporna obuka, a ispred vas stoje novi izazovi, dodatna obuka i osposobljavanje za provedbu operativnih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, rekao je brigadni general Križanec zahvalivši pritom mladim pilotima i njihovim obiteljima na trudu i ustrajnosti koje su pokazali kroz školovanje i obuku.

“Od vas očekujemo puno, da stalno ulažete u sebe, da svaki dan nešto naučite i to primijenite! Čuvajte hrvatsko nebo, svoje obitelji i budite domovini vjerni”, poručio je predsjednik Milanović poželivši mladim pilotima sreću na njihovu profesionalnu putu.

Najbolji polaznik obuke, kadet Antonio Donadić, zahvalio je u ime svoga naraštaja predavačima, instruktorima, rodbini i prijateljima na potpori i poticajima koje su im pružali tijekom svih godina školovanja i izobrazbe: “Ovo je za sve nas veliki dan, dan kada s krilima koje dobivamo postajemo čuvari hrvatskog neba”, kazao je kadet Donadić prisjetivši se s tugom i poštovanjem tragično preminulih kolega – Marina, Tomislava, Marka i Luke.

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” 19. lipnja 2020. godine, održana je svečanost dodjele letačkog znaka pilota HRZ-a polaznicima 24. naraštaja vojnih pilota | Foto: MORH/ M. Čobanović

Po završetku dodjele održan je letački program uz nastup akrobatske grupe “Krila oluje” s novom dimnom instalacijom i prelet MiG-21, a svojim izvedbama događaj je uveličao Jazz orkestar Hrvatske vojske, objavio je MORH…VIŠE FOTO-Flickr: fotogalerija

M.M.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here