(FOTO) U  VUKŠIĆU PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. KATE

-Danas na blagdan vaše  nebeske zaštitnice sv. Katarine  zahvalite svome Bogu što možete biti na misi , što je Krist s vama i možete slušati njegovu riječ...

Podijeli

Svečanim i euharistijskim slavljem u crkvi sv. Kate,  25. studenog  , uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljena je nebeska zaštitnica Vukšića  sv. Kata ,  djevica i mučenica .  Misno slavlje predvodio je  fra Lazar Perica župnik Bilica u koncelebraciji  s  domaćinom fra Božom Mandarićem. Za vrijeme slavlja mješoviti crkveni zbor pjevao je liturgijske skladbe na prepoznatljivom tradicijskom napjevu župe sv.Mihovila…

-Danas na blagdan vaše  nebeske zaštitnice sv. Katarine  zahvalite svome Bogu što možete biti na misi , što je Krist s vama i možete slušati njegovu riječ. Radi našeg spasenja  Krist je došao  i prihvatimo da je Bog s nama,  da nas ljubi. Vjerujem da ste svi ovdje nazočni vjernici  odabrali pravi put slijediti Krista. Budite sigurni da vas Bog neće nikada napustiti. Isus kaže „ moja su braća i sestre koja vrše volju božju „.  Ako nema vjere , ufanja  i ljubavi ostaju nam samo ljudi. Ovo su teški dani u kojima će se mnogi pokolebati , izgubit će vjeru, nadu i ljubav.  Neka nam sv.Katarina bude primjer da i mi možemo položiti svoj život za Krista. -kazao je u nadahnutoj propovijedi fra Lazar Perica.

U Vukšiću se nalazila kapela sv. Kate, spomenik kulture, izgrađena početkom 18. stoljeća. U Domovinskom ratu do temelja je uništena, kada su ukradena oba zvona, a kapela nije obnovljena niti dan danas. Nova crkva sv. Kate izgrađena je 1987.godine u blizini stare crkve sv. Kate, a i ona je do temelja srušena u Domovinskom ratu. Na njezinim temeljima podignuta je nova crkva sa zvonikom 2005. godine.

Na kraju misnog  slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio je fra Lazaru Perici na predivnoj propovijedi ,  riječima poticaja , ohrabrenja   , crkvenom  mješovitom zboru,  nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine sv.Kate. Nakon svete mise, prema običaju, vjernici su zajedno ispred crkve zapjevali  vukšićku himnu „ Sveta Kate visoka zvonika  , Vukšiću si i ponos i dika „ .

Blagdanom sv. Katarine, počinje božićna priprava koja traje točno mjesec dana. Od ovoga blagdana do Božića nema više vjenčanja i većih proslava, uz što postoji i izreka: “Sveta Kata zatvara vrata”.  Sveta Kata  je i blagdan koji nagovještava hladnije dane i snijeg pa se kaže: “Sveta Kata, snijeg na vrata”

. Vukšićani  i njihovi gosti uz bogat  blagdanski stol s pjesmom su proslavili svoju nebesku zaštitnicu sv. Katu.

Za Braniteljski portal

Tekst i foto : Marko Ledenko-Mane


Podijeli