FOTO U Vinkovcima je svečano obilježena 30. obljetnica ustrojavanja 5. gardijske brigade Slavonski Sokolovi.

Sa zahvalnošću se prisjećamo pripadnika 5. gbr “Sokolovi” koji su život dali za našu slobodu...

30. obljetnice ustrojavanja 5. gardijske brigade 'Sokolovi' | Foto: MORH/ J. Kopi
Podijeli

U Vinkovcima je svečano obilježena 30. obljetnica ustrojavanja 5. gardijske brigade Slavonski sokolovi. Toj se brigadi, koja je bila na gotovo svim bojištima, u Domovinskom ratu pridružilo više od pet tisuća vojnika. 89 ih je poginulo, a tristotinjak ranjeno. Obilježavanje je počelo još noćas utrkom od Našica do Vinkovaca, a sve koji su stigli na svečanost u vojarnu 5. brigade u Vinkovcima, preletom su pozdravila Krila Oluje.

30. obljetnice ustrojavanja 5. gardijske brigade ‘Sokolovi’ | Foto: MORH/ J. Kopi

– To je bilo davno kad smo bili mlađi, ljepši, tanji, ali smo imali srce. Danas nas ima malo, ali imamo još veliko srce za Hrvatsku, naglasio je Siniša Pothraški, 5. gardijska brigada “Slavonski sokolovi”.

foto-ilustracija-facebook

– Nikada nećemo zaboraviti ’91. godinu kada nismo imali oružja, ali smo se trebali suprotstaviti sili s puno većom količinom oružja. To je bio težak početak, a najteža nam je bila Bosna gdje je mnogo momaka izginulo, sjeća se Mario Škegro, 5. gardijska brigada “Slavonski sokolovi”.

30. obljetnice ustrojavanja 5. gardijske brigade ‘Sokolovi’ | Foto: MORH/ J. Kopi

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić nazočio je u Vinkovcima u srijedu 5. listopada 2022. godine na obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja 5. gardijske brigade “Sokolovi”.

30. obljetnice ustrojavanja 5. gardijske brigade ‘Sokolovi’ | Foto: MORH/ J. Kopi

U spomen na poginule pripadnike 5. gardijske brigade “Sokolovi” položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a misno slavlje u crkvi sv. Euzebija i Poliona predvodio je vojni kapelan GOMBR-e fra Mato Vincetić.

30. obljetnice ustrojavanja 5. gardijske brigade ‘Sokolovi’ | Foto: MORH/ J. Kopi

Čestitajući obljetnicu osnivanja 5. gardijske brigade na svečanoj akademiji u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i svoje osobno, ministar Banožić je istaknuo kako je 5. gbr “Sokolovi” nastala iz legendarnih postrojbi Hrvatske vojske koje su branile Vukovar, Vinkovce, Slavonski Brod, Osijek kao i cijelu Slavoniju. Ministar je iskazao i posebno poštovanje i zahvalnost obiteljima poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, invalidima Domovinskog rata i svim hrvatskim braniteljima te kazao: “Sa zahvalnošću se prisjećamo pripadnika brigade koji su život dali za našu slobodu. Pripadnici 5. gardijske brigade su od Vukovara do Južnog bojišta, Maslenice, Bljeska, obrane Slavonije u vrijeme Oluje pokazali kako se za slobodu bori Slavonski sokol!”

Banožić je istaknuo kako su upravo braniteljice i branitelji udarili temelje Ministarstvu obrane. “Danas je Hrvatska vojska uvijek prva u svim onim tragičnim događajima jer se najbolje zna organizirati, a to su temelji koji su ostali od vas braniteljica i branitelja koji ste uvijek tu za hrvatske građane”, rekao je ministar Banožić te dodao kako se teško stečene sposobnosti ne smiju napustiti.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio čestitku

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u srijedu je uputio čestitku u povodu 30. obljetnice ustrojavanja 5. gardijske brigade, Slavonskih sokolova, istaknuvši da su njezini pripadnici svoju hrabrost pokazali kada je bilo najpotrebnije, u pobjedničkom Domovinskom ratu.

– U povodu jubilarne obljetnice ustrojavanja 5. gardijske brigade, odajemo priznanje svima vama koji ste bili u redovima Slavonskih sokolova. Proslavili ste svoju brigadu na ponos svih vaših pripadnika i naše domovine, rekao je potpredsjednik Vlade, ministar Medved.

Svoju hrabrost, dodao je, pokazali ste onda kada je to bilo najpotrebnije, u Domovinskom ratu u kojem je Hrvatska, zahvaljujući mudrom političkom vodstvu i hrabrim hrvatskim braniteljima, pobijedila.

– Vaše domoljublje i odvažnost vodilo vas je u obrani i oslobađanju naše domovine, od našeg Vukovara i Slavonije pa sve do krajnjega juga dali ste svoj nemjerljiv doprinos i podnijeli golemu žrtvu, naveo je ministar Medved.

U Vinkovcima u srijedu 5. listopada 2022. godine obilježavanje30. obljetnice ustrojavanja 5. gardijske brigade ‘Sokolovi’ | Foto: MORH/ J. Kopi

 


Podijeli