(FOTO) U Varaždinu svečana dodjela beretki novim “Pumama”…

SVEČANO...Po prvi put nakon povratka “Puma” u Varaždin dodjela beretki održala se na ulicama Grada Varaždina...

Podijeli

Po prvi put nakon povratka “Puma” u Varaždin dodjela beretki održala se na ulicama Grada Varaždina…

U sklopu obilježavanja 28. obljetnice Dana oslobođenja grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije u petak, 20. rujna 2019. održana je svečana dodjela beretki novim pripadnicima 2. mehanizirane bojne “Pume” Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Obilježavanje obljetnice započelo je svečanim mimohodom od Starog grada do križa zahvalnosti kod crkve Sv. Nikole gdje su nazočna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće za sve poginule u Domovinskom ratu.

Na središnjoj svečanosti na Kapucinskom trgu postrojili su se predstavnici varaždinskih ratnih postrojbi te predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, a građani su mogli razgledati vojnu, policijsku i vatrogasnu opremu.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OS RH Mladen Markač u svom obraćanju okupljenima istaknuo je velik doprinos branitelja s područja Varaždinske županije i Grada Varaždina u Domovinskom ratu: “Posebnu zahvalu upućujem svim stanovnicima Varaždina i Varaždinske županije zato što su se znali oduprijeti agresoru u Domovinskom ratu i što su bili i ostali vjerni Domovini”.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Anđelko Stričak pozdravio je sve pripadnike “Puma” naglasivši kako su branitelji s ovog područja sudjelovali u obrani na bojištima diljem Republike Hrvatske. “Nema tog borbenog položaja s kojeg se nije čula riječ kaj”, rekao je Stričak dodavši kako su “Pume” do zadnjeg dana branili Vukovar te su prvi ušli u Knin.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i potpredsjednika Vlade i ministra obrane državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop tom je prilikom posebno istaknuo kako je ova Vlada nakon 10 godina vratila “Pume” u Varaždin “gdje su oduvijek trebale biti”.

Svečana dodjela beretki novim “Pumama” | MORH / T. Brandt

“Ljudi iz ovog kraja su dali sve za domovinu. Ovdje je oslobođen prvi teritorij i zarobljeni su prvi tenkovi. Varaždinci su zadnji napustili Vukovar, a neki se, nažalost, iz njega nikada nisu vratili”, rekao je Jakop.

Žute beretke primilo je ukupno 77 novih pripadnika nakon završene integracijske obuke, a svečana dodjela beretki po prvi put je održana na gradskom trgu otkad je bojna “Pume” u prosincu 2018. vraćena iz Našica u Varaždin,donosi MORH…Više FOTO-OVDJE

M.M.


Podijeli