Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Na današnji dan prije 27 godina u prostorijama Zapovjedništva 4. bojne 113 brigade HV- od eksplozije RK-a-bombe ručne kumulitivne,tzv “BRK” poginuli su Božo Marković, Željko Đelalija i Ivan Goreta…

Spomenutu bombu proizvela je jugokomunistička agresorska JNA, a namjena joj je bila uništavanje i onesposobljavanje oklopnih borbenih sredstava od strane pješaštva.

Ta proizvedena bomba bila je vrlo složena te je u sebi imala čak tri upaljača i bila je vrlo nesigurna, poglavito po onoga tko s njom rukuje. Čak se vodila rasprava i u agresorskoj JNA  treba li tu tu bombu staviti u operativnu upotrebu iz istih razloga koje smo naveli.

Na današnji dan prije 27 godina ta se je bomba našla u zapovjedništvu gdje je donešena od strane jednog gardiste. Nedugo potom u zapovjedništvo je došao i Božo Marković, bivši časnik pješaštva JNA,koji je bio jako sposoban časnik i poznavao je dobro sve vrste naoružanja, poglavito pješačkog.

Pokojni Božo na vrijeme se 1991 godine piključio u HV prebjegavši iz JNA , što je kod neprijateljske i JNA agresorske vojske izazivalo veliku zabrinutost jer su vrlo dobro znali o kakvom se sposobnom i stručnom časniku radi. To se vrlo dobro pokazalo točnim u Rujanskom ratu za Šibenik u čijoj je obrani i konačnoj pobjedi u toj bitci, pokojni Božo Marković dao nemjerljiv doprinos. Nažalost na današnji dan dogodila se tragedija usljed eksplozije “BRKA” tj gore spomenute bombe, u kojoj su smrtno stradali hrvatski junaci Božo Marković, Željko Đelalija i Ivan Goreta dok je više hrvatskih branitelja bilo teže i lakše ranjeno…

Poslije ovog tragičnog događaja Glavni stožer oružanih snaga RH donio je zapovijed o izbacivanju navedene bombe iz operativne uporabe.

Danas je u Unešiću uz nazočnost obitelji poginulih, suboraca, braniteljskih udruga, ratnih zapovjednika i civilnih struktura vlasti otkrivena spomen ploča na zgradi u kojoj su tragično poginuli branitelji Marković, Đelalija i Goreta.

Prije samog čina otkrivanja spomen ploče održana je misa zadušnica za poginule koju je predvodio unešićki župnik fra. Luka Delić,koji je i blagoslovio spomen ploču prilikom otkrivanja.

Ploču su otkrili djeca trojice poginulih, a cvijeće i svijeće su na njihov spomen postavili i zapalili predstavnici braniteljskih udruga 113 brigade, 142 brigade i MUP-a Šibenik, rodbina poginulih, predstavnici civilnih vlasti kao i mnogi nazočni.

Među nazočnima su bili i ratni zapovjednici 113 brigade, 142 brigade i MUP-a.

Nazočili su ratni zapovjednik MUP-a Nikola Vukušić, načelnik stožera 113 brigade Duško Krnić, zapovjednik 113 brigade HV Ivan Bačić, načelnik operative 113 brigade Berović, ratni zapovjednik 142 brigade Roko Mijić, kao i zapovjednici bojni i satnija tih brigada.

Ovaj tragični događaj bio je veliki udarac i gubitak za HV , jer je prerano ostao bez nesumnjivo sposobnog i školovanog časnika pješaštva Bože Markovića kao i sposobnih branitelja Đelalije i Gorete.

Neka im je vječna slava i hvala im!

T.H./ Braniteljski portal


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

devetnaest − 13 =