(FOTO) U IMOTSKIM POLJICIMA OTKRIVEN SPOMEN-PARK HRVATSKIM BRANITELJIMA IZ TOG KRAJA!…

Župa Svete Ane Imotska Poljica...

Foto-Imotska Poljica
Podijeli

Župa Svete Ane Imotska Poljica– Otvoren spomen-park u čast šest poginulih hrvatskih branitelja – sinova župe Sv Ana Poljica. UDVDR Imotske krajine nastavlja sa svojim planom rada i nakon što su postavili niz spomen obilježja diljem Domovine u sjećanje hrabrim imotskim sinovima koji su ginuli diljem Lijepe naše…

Uz udrugu u izgradnju ovog veličanstvenog spomen-parka u Poljicima se kako partner uključila i lokalna samouprava Podbablje na čelu s načelnikom Antom Kujundžićem dok je donačelnik Mate Matković bio jedan od nadzornih. O izgradnji spomenika potvrdno se izjasnio i župnik Don Petar Čondić. Spomenik je podignut u krugu crkve Sv Ana i to na platou uz lijevu stranu mrtvačnice, spomen-park je osmislio i projektirao Augustin Kujundžić Ago, a izgradnu spomenika izvršila je građevinska firma Biloš kamen doo.

Predsjednik UDVDR Vinko Tolić, je izjavio kako je jako zadovoljan tijekom događanja i da će Udruga i nadalje dati sve od sebe kako bi se i ovakvi projekti ostvarivali uspješno i bez ikakvih naknadnih neželjenih posljedica i kao takvi će ostati častan ukras kraju, a u spomen hrabrim Imotskim sinovima Župe sv. Ane…

Na ovom spomen obilježju uklesana su imena poginulih hrvatskih sokolova;

Borislav Bašić,Miroslav Gudelj Velaga,Ivica Kujundžić,Ante Livajić,Rajko Lozo,Ante Ujević.

 

RIJEČ AUTORA O SPOMENIKU

Spomen obilježje je postavljeno na zelenu pravokutnu površinu kao spomen-park. Po sredini plohe postavljena je tvrda podloga u obliku lijevka kojem je širi dio u pozadini, izlazni uži dio prema putu kako bi usmjerio vizualnu snagu centralnog dijela prema naprijed bez uzmaka.  Gledano iz zraka podsjeća na vukovarski vodo-toranj. Na zadnjem dijelu te tvrde podloge u blagom je luku poredano šest kamenih stupova građenih od kamena naših starih kuća u tradicionalnom građevinskom stilu imotske nejednake kresanice. Stupovi predstavljaju šest hrabrih domoljuba, sinova Poljičke župe, koji su dali živote u Domovinskom ratu za slobodu Hrvatske. Oni su na svojim plećima nosili teret, ponos i nadanja iz hrvatske povijesti, što predstavljaju četiri praga sa ugraviranim hrvatskim pleterima koji ih povezuju u zajedničku snagu. Iznad središnjeg prolaza je zabat iz vremena hrvatskog kralja Dmitra Zvonimira, znak hrvatske odanosti vjeri u Boga, zabat Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta, sa reljefom lika Bogorodice u molitvi, koju od milja nazivamo Kraljicom Hrvata.

U ovom slučaju Bogorodica, Gospa Marija, gleda prema crkvi njene majke, Sv Ane, naše Poljičke zaštitnice.

Pred ovaj bedem iznikao iz našeg živca kamena, bedem od poljičkih sinova punih čežnje za slobodom, ljubavi prema domovini i hrabrosti uhvatiti se u koštac sa zlom, na bojno polje je bačena kocka, ali pred njima ta kocka kako god da je pala morala je biti Hrvatska.

U pozadini ovog snažnog bedema, u središnjem dijelu, na samom kraju spomen-parka, postament je koji na sebi nosi križ naš svagdanji i spomen na sve one koji su u povijesti ginuli za Hrvatsku. Iza, izvan rubnog zida spomen-parka kao živa zavjesa rasti će šest čempresa.

Hvala članovima Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Imotske krajine, na ukazanom mi povjerenju, napiso je autor-Augustin Kujundžić Ago.

M.M.

 

 

 


Podijeli