FOTO U dvorani Matice Hrvatske u Splitu održano predstavljanje knjige Marka Matića: „Sučeljavanje i rastajanje“. Uz autora o knjizi su govorili Mladen Vuković i Ivan Beljan.

-Matićev program je svakodnevna borba protiv sve prisutnije demontaže države Hrvatske od vanjskih moćnika preko domaćih izdajnika...

Foto_Matica Hrvatska
Podijeli

Marko Matić je rođen u Borčanu na Duvanjskom polju 1952. godine. Diplomirani je pravnik, književnik i publicist. Odslušao je postdiplomski studij iz sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pjesnik je, novelist, književni kritičar i esejist. Piše i reportaže, putopise i publicističke članke. Napravio je i objavio u raznim novinama mnoge intervjue s istaknutim osobama iz kulturnog, političkog i gospodarskog života. Osnivač je i četiri godine glavni urednik Hrvatskog mjesečnog glasila Tomislav, a godinu dana urednik u tjedniku Hrvatsko slovo. Član je Matice hrvatske od 1971. godine, Društva hrvatskih književnika i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne. Dobitnik je Spomenice domovinskog rata i Reda danice hrvatske s likom Marka Marulića. Živi i radi u Zagrebu. Dosad je objavio publicističke knjige: Hrvatski pravac (1996.), Čija je naša država (2000.), Rastajemo li se od sebe? (2006.), Vrijeme ljevorukih (2009.), Srbi u Hrvata (2010.); Sučeljavanje i rastajanje (2021.), knjige pjesama: Bistrenja (1984.), Prisebnost (1988.), Dvojedinstvo (2003.), Zorojavnik (2003.), te mnoge druge tekstove. Tekstove i kolumne objavljivao je i objavljuje u mnogim slobodoljubivim medijima kao Hrvatsko slovo, Naša ognjišta i dr. kao i mnogim portalima HR Svijet, Tomislavcity…

-U svojim knjigama autor analizira velike probleme hrvatskoga naroda i izražava svoj nepomirljivi stav prema svjetskoj i hrvatskoj političkoj eliti kojima nije u cilju dobrobit Hrvatske. Svim je tekstovima zajednički upravo taj bunt koji autor Matić jasno i bez zadrške izražava. To se nezadovoljstvo, između ostaloga, odnosi na globalizam, gubitak suvereniteta i rastrojavanje naše države te njezin ulazak i način ulaska u Europsku uniju i NATO. Autor smatra kako se radi o kolonizaciji Hrvatske i gubitku njezina suvereniteta.

-Prigodom predstavljanja Matićeve uspješnice: „Spustila se gusta magla“ 2014. autor je rekao: „Ne bojim se pisati o onome o čemu drugi šute. Mislim da u Hrvatskoj još uvijek traje rat za Hrvatsku. Ona je iznutra okupirana i mi koji to znamo moramo stati u obranu zemlje. Ta magla koja je obuhvatila cijeli svijet zamutila je naš odnos prema čovjeku, prirodi i Bogu“, rekao je Matić i zaključio da je globalizam veće zlo od komunizma i kapitalizma jer propagira smrt osobe, nacije i identiteta.

-Matićev program je svakodnevna borba protiv sve prisutnije demontaže države Hrvatske od vanjskih moćnika preko domaćih izdajnika.

-U ranijim naslovima kojih je Sučeljavanje i rastajanje slijed novijih likova i događaja možemo ponoviti fenomenalni, lucidni naslov prethodne uspješnice, Rastajemo li se od sebe? Čudno pitanje, reći će neki. Ali, zar se ne rastajemo od svih tvarnih vrijednosti: poduzeća i banaka, mora i otoka, zemljišta i vode… Zar se ne rastajemo i od državnosti, suvereniteta, slobode: generali u Haagu a neprijatelji dio vlasti… Zar se ne rastajemo i od nacionalnih, duhovnih, etičkih vrijednosti: sveopće rashrvaćenje, tzv. detuđmanizacija, sotonsko izokretanje dobra i zla, istine i laži… Na žalost pitanje je itekako na mjestu, a da stvar bude gora, odgovor je potvrdan. Mi se rastajemo od svega što nas čini slobodnim Hrvatima, od svega što nas istinski čini ljudima. Uistinu, mi se rastajemo od samih sebe. Ali postoje i druga pitanja, dokle smo spremni ići, hoćemo li se zaustaviti prije nego bude prekasno? Marko Matić postavlja ova pitanja ali daje i odgovore i još važnije, pruža nadu i kazuje put. Potiče sve ljude dobre volje na slobodno mišljenje preispitivanje vlastitih iskustava i uvjerenja kako bi svi zajedno gradili bolje i iskrenije odnose u društvu.

-Sučeljavanje i rastajanje je skup tekstova kojima su kao i inače Matiću, Hrvatska i Bog polazne točke svakog diskursa. Knjiga je koja se čita u jednom dahu i teško se ispušta iz ruku prije nego se dođe do kraja. Autor predstavlja probleme hrvatske državnosti, hrvatske nacije i društva u cjelini, te predstavlja događaje i osobe koji su obilježili novije burno razdoblje hrvatske povijesti.

Foto_Matica Hrvatska

Naslov i profil knjige odredio je 7. tekst iz knjige pod naslovom: Sučeljavanje, u kojem se autor bavi uzrokom hrvatskih podjela i mimoilaženja tj. odnosom, naslijeđem i paradigmom NDH i RH a ilustracija korica to zorno prikazuje. U nebu u čistilištu pod vođenjem Arkanđela sučeljavaju se Poglavnik i Poglavar. Pravorijek arkanđela na kraju teksta daje odgovor zašto bi trebala biti opcija Glavar a ne PO… Kroz sučeljavanje se iznose temeljni problemi i pitanja hrvatske povijesti 20. i 21. st. a dijelom se dotiče i osobnosti sučeljenih.

foto-Matica_Hrvatska

-Već u drugo poglavlje autor stavlja zavičajno Duvno, (puno širi i veći pojam nego Tomislavgrad), površan pogled bi uputio da se radi o nostalgiji, zavičajnosti…no ubrzo se otkriva dublji sadržaj temeljnih pitanja vjere, naroda i nacije, značenje južnog hr. Prostora, njegove povijesti i smisla kroz toponim, nekoć glavnog grada i područja delmatske i rimske Dalmacije. Već samo ime Duvno-Duovno koje Matić prvi objelodanjuje, izazvalo je veliko zanimanje u intelektualnim i crkvenim krugovima. Stradanje sv. Venancija u 3 st. na Duvanjskom polju, moguća lokacija drevnog Stridona mjesta rođenja sv. Jeronima, pitanje drevne Duvanjske biskupije, Crkveni sabori i druge povijesno-crkvene činjenice. Matić nastoji izvući sakrivenu povijest, povezati sa peživjelim ostacima što treba biti potka nove budućnosti umjesto lažirane komunističke propagande osmišljene s ciljem eutanaziranja i zatiranja Hrvata na što upućuje i tekst o Mučeniku Prastipanu. Vjera u Boga je pandan i lijek ludilu koje danas ide do bezsvijesti sa suludim ideologijama počevši od sumanute teorije evolucije kao temelja.

Foto_Matica Hrvatska

-Ostali veći dio knjige bavi se aktualnim pojavama i osobama od masona, trilaterale, ljevičara, srba, lgbt-a, Franje Tuđmana, Pape Franje, kardinala Bozanića, Mesića, Plenkovića i Milanovića, Ace Stankovića pa sve do pitanja Čiji je Škoro?

foto-matica-hrvatska

Podijeli