/FOTO/ Trenkovi panduri šire suradnju sa postrojbom iz Kapošvara, a očekuje ih do kraja godine mnogo nastupa

U listopadu je hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariji Bistrici, te skupština Europskog saveza u Šopronu ( Mađarska), a u studenom će sudjelovati na obilježavanje tragedije grada Vukovara...

pozega.eu
Podijeli

Pripadnici Povijesne postrojbe Trenkovi panduri na poziv Husara iz Kapošvara, boravili su ovog vikenda na Europskom susretu povijesnih postrojbi  u jugozapadnoj Mađarskoj, točnije u Kapošvaru glavnom gradu Šomođske županije. Na glavnom trgu  u Kapošvaru, sve prisutne postrojbe je pzdravio gradonačelnik grada Kapošvara…

Ovom prilikom Trenkovi panduri i zapovjednik 3. Ferdinánd Huszárezred iz Kapošvara potpisali su Međunarodnu deklaraciju o međusobnoj suradnji i partnerstvu među udrugama.  Ova suradnja između dvije povijesne postrojbe u budućem vremenu otvara vrata daljnjoj suradnji i širenju međugranične suradnje među ove dvije udruge. Trenkovi panduri ovakvoga vida suradnje dobivaju sve više iz zemalja Europske unije, donosi pozega.eu.

Planom i programom za 2019. godinu panduri šest puta izlaze iz naše zemlje promovirajući svoj grad Požegu, te slavnu i svima u Europi poznatu povijest Trenkovih pandura. Oni očekuju još nekoliko poziva koje na žalost neće moći odraditi iz financijskih i drugih razloga, a ove godine su bili više od 15 pozvani za sudjelovanje izvan granica zemlje koje uglavnom nisu mogli prihvatiti. Do sada su bili dva puta u Bosni i Hercegovini, te jednom u Mađarskoj.

-Slijede nastupi na svečano otvorenje Aurea festa i Zlatnih žica Slavonije, a 7. rujna se održava Međunarodni susret povijesnih postrojbi “Požega 2019.” i obilježavanje 270. obljetnice smrti Franje baruna Trenka. Ovom prilikom u Požegu dolaze povijesne postrojbe iz Njemačke, Češke, Mađarske, Bosne i Hercegovine, te naše države – kazao nam je Vladimir Potnar predsjednik „Trenkovih pandura“.

Stručna predavanja tada će održati tri doktora znanosti sa Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba, dr. sc. Alexander Buczynski, dr. sc. Vedran Klaužer i dr.sc Juraj Balić, a teme predavanja će biti vezane uz život Franje baruna Trenka, te Trenkove pandure i 53. pješačku pukovniju. Ovu manifestaciju podržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, gradovi Požega i Pleternica, Hrvatski institut za povijest-Zagreb, Kutjevo dd, Požeško-slavonska županija, te općine Brestovac i  Čaglin.

Trenkovi panduri nadalje sudjeluju na Susretu povijesnih postrojbi u Varaždinu, zatim početkom listopada na otvorenje međunarodne izložbe u Brnu (Češka) “Novo lice legende” gdje će se javnosti po prvi puta pokazati stvarno lice i izgled Franje baruna Trenka, kome je tijelo rekonstruirano najsuvremenijim današnjim medicinskim metodama.

U listopadu je hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariji Bistrici, te skupština Europskog saveza u Šopronu ( Mađarska), a u studenom će sudjelovati na obilježavanje tragedije grada Vukovara.

T.H.


Podijeli