FOTO Tenor King’s Singersa i dobitnik nagrade Grammy Paul Phoenix na 23. Međunarodnom zborskom festivalu CRO PATRIA 2019  oduševio studente, ali i najmlađe pjevače!…

Međunarodni zborski festival CRO PATRIA 2019...

23. Međunarodni zborskoi festiva CRO PATRIA 2019
23. Međunarodni zborskoi festiva CRO PATRIA 2019
Podijeli

U Splitu se od 29. studenog do 1. prosinca 2019. održava Međunarodni zborski festival CRO PATRIA 2019  pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske…

Drugoga dana održan je seminar zborskog pjevanja i interpretacije tenora King’s Singersa, dobitnika nagrade Grammy – Paula Phoenixa. Ovaj sjajni vokalni pedagog svoje znanje je prenosio studentima mješovitog zbora Studija glazbene umjetnosti FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru pod vodstvom profesorice Katje Krolo-Šarac. Očekivano je izazvao oduševljenje studenata, no i najmlađi pjevači glazbenih škola nisu skrivali svoje oduševljenje.

Međunarodni zborski festival CRO PATRIA jedinstven je projekt na globalnoj razini kojega je pokrenula Glazbena mladež Split kako bi promovirala zborsko pjevanje i suvremeno zborsko stvaralaštvo. Sudjelovanje na seminaru je besplatno.  Programom se pokušava potaknuti suvremeno umjetničko vrijedno stvaralaštvo u glazbi i poeziji. Festival je kroz godine održavanja prerastao u međunarodni projekt na kojem sudjeluju zborovi, skladatelji, pjesnici, zborski dirigenti, te članovi ocjenjivačkih sudova iz Hrvatske i inozemstva.

Pokrenut je 1995. godine pod nazivom Dani duhovne glazbe Cro patria, a već slijedeće godine uslijedilo je puno priznanje javnosti. Danas je duhovna glazba samo jedan segment bogatog festivalskog programa koji uključuje koncerte, natjecanje zborova, seminare vokalne tehnike, predavanja renomiranih glazbenika, notna izdanja, novo glazbeno stvaralaštvo za koje se najuspješniji skladatelji nagrađuju prestižnom nagradom Canticum novum. Svake godine festival se kvalitativno nadograđuje, kako bogatstvom programa, tako i brojem sudionika i publike.

Glazbena mladež Split, kao organizator, za ovaj projekt je 1998. godine dobila priznanje struke, nagradu Vatroslav Lisinski, Hrvatskog društva skladatelja za promicanje kvalitetne glazbe među mladima, a iste godine festival je podržao i papa Ivan Pavao II. Festival je i dobitnik etikete EFFE (Europe for festivals, festivals for Europe) za 2015./16. godinu, kojom Europska asocijacija festivala jamči kvalitetu sadržaja.

Projekt je u osnovi koncipiran u obliku festivala, a producira se u formi natjecanja. Programom se nastoji stimulirati suvremeno i kvalitetno umjetničko glazbeno stvaralaštvo, a kako se glazba često veže i uz poeziju, za svaki od segmenata utemeljile su se i posebne nagrade te plakete, koje su rad istaknutih hrvatskih akademskih likovnih umjetnika. Festival završava natjecateljskom večeri CANTICUM NOVUM.

Autor / Dr.sc. Ljiljana Zmijanović

http://www.cropatria.com/

CroPpatria2019_plakat (1)

 


Podijeli